Kongsberg Gruppen og Høgskolen i Østfold styrker samarbeidet: Studenter får mulighet til å gå rett fra studiene til drømmejobb

Stian Martinsen er utdannet ingeniør fra Høgskolen i Østfold. Han gikk rett i jobb hos Kongsberg Defence & Aerospace i Moss etter endte studium. Dette er bare ett av flere eksempler på et stadig tettere samarbeidet mellom høgskolen og den verdensledende aktøren innen forsvarsteknologi.

Stian Martinsen er et levende eksempel på det blomstrende samarbeidet mellom Høgskolen i Østfold og Kongsberg Defence & Aerospace. Etter å ha fullført sin bachelor i ingeniørfag data ved HiØ i 2022, var han en av de første studentene som gikk direkte til en jobb hos Kongsberg-gruppen i Moss. Alle foto i saken: Nina Skajaa Fredheim/HiØ.

Etter å ha blitt kjent med Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) under karrieredager på campus, fikk Martinsen tilbudet han ikke kunne si nei til. Han jobber nå som Software Engineer i et team på fire personer, som utvikler avansert teknologi for sjøfartssimulatorer.

Ettertraktet kompetanse hos Kongsberg Gruppen

Martinsens arbeid fokuserer på å utvikle systemer og komponenter som brukes både nasjonalt og internasjonalt. Med et spesielt fokus på Innhenting av sensordata, bidrar han til prosjekter som former fremtidens maritime teknologi.

Dette samarbeidet har ikke bare vært til fordel for Martinsen, men også for flere andre ingeniørstudenter fra HiØ som har blitt ansatt hos Kongsberg Gruppen.

– Jeg har søkt på en deltidsmaster i Applied computer science ved HiØ med oppstart fra høsten, som igjen viser mulighetene vi får av det gode samarbeidet mellom høgskolen og KDA, forteller Martinsen.

Studentprosjekt: Cybersikkerhet for droner

I tillegg til å skape arbeidsmuligheter for nyutdannede, har samarbeidet ført til spennende studentprosjekter. En gruppe studenter på dataingeniørstudiet ved HiØ, ledet av student Mads Bjerke-Jørgensen, arbeider nå med å teste sikkerheten til droner gjennom prosessen kjent som "fuzzing".

"Fuzzing" er en metode for å identifisere og rette opp svakheter i programvare eller systemer. Dette prosjektet, som involverer simulering av droner for å oppdage potensielle trusler, er et eksempel på det praktiske og fremtidsrettede samarbeidet mellom HiØ og Kongsberg Gruppen.

– Det er kjempeinteressant at vi få muligheten til å ha dette samarbeidsprosjektet med Kongsberg Gruppen, sier Bjerke-Jørgensen.

Og en av medstudentene legger til:

– Det er en veldig fin mulighet for oss som studentgruppe at vi kan jobbe med noe konkret, og ikke en fiktiv ting, men faktisk et ekte prosjekt.

Han mener det er motiverende å tenke at Kongsberg Gruppen kan bruke resultatene fra studentprosjektet videre.

Ingeniørstudentene Mads Bjerke-Jørgensen, Robin André Strømnes, Mohammed Al-Ouda og Henrik Karlsen går siste året på en bachelor i ingeniørfag, data, og skriver sin oppgave om cybersikkerhet i droner for Kongsberg Gruppen. 

Karrieremuligheter og fremtidige prosjekter

Samarbeidet mellom HiØ og Kongsberg Gruppen åpner dørene for flere karrieremuligheter for studenter. Hos Kongsberg Gruppen kan studenter få sommerjobber, som i sin tur kan føre til bacheloroppgaver og potensielt fast ansettelse.

Bernard Fog, avdelingsleder hos Kongsberg Defence & Aerospace i Moss, ser dette samarbeidet som en vinn-vinn-situasjon for både selskapet og de engasjerte studentene.

Han håper også på å utvide samarbeidet til å inkludere flere områder og prosjekter.

– Området øst for Oslofjorden er nedslags- og rekrutteringsområdet vårt. Kongsberg Gruppen har lang og god erfaring med å samarbeide med akademia både på forskningssiden og med rekruttering til vårt selskap, forteller han. Vi har tilsvarende avtaler med NTNU, Universitetet i Sør Øst Norge og andre.

– Når vi nå er etablert i denne regionen, er det naturlig for oss å se til akademia her i Østfold og inngå avtale med Høgskolen i Østfold, sier han.

Og legger til:

– Jeg er veldig fornøyd med å kunne formalisere samarbeidet vårt gjennom denne avtalen, og håper å se flere Nøkkelpartnere inn i dette samarbeidet i nær fremtid.

Fremtiden for teknologiutvikling i Østfold

Fog mener samarbeidet markerer starten på en spennende reise for HiØ og Kongsberg Gruppen. Med planer om å utvide samarbeidet til flere områder, inkludert forskning og utdanning, ønsker begge parter å bidra til teknologiutviklingen i Østfold.

– Sammen kan vi få til mye for å styrke utdanningen, sikre vårt rekrutteringsbehov og ikke minst tilby høyteknologiske arbeidsplasser til dyktige Østfold-ingeniører. Flere relevante arbeidsplasser er en forutsetning for å styrke teknologimiljøet i fylket, sier lederen fra Kongsberggruppens avdeling i Moss.

KDA og HiØ samarbeider allerede om flere studentprosjekter, som studentprosjektet over er et eksempel på. Og mulighetene går begge veier. Tilpassede studieløp for KDA-ansatte er også en del av avtalen som signeres med muligheter for kurs og videreutdanning. Det er også ambisjoner om næringsrettede forskningsprosjekter.

Nøkkelpartneravtalen: En formalisering av suksess

Den nylig inngåtte Nøkkelpartneravtalen mellom HiØ og Kongsberg Defence & Aerospace er en formalisering av det allerede vellykkede samarbeidet.

Målet med den nylig inngåtte nøkkelpartneravtalen mellom Kongsberg Defence & Aerospace og Høgskolen i Østfold er å styrke utdanningen, sikre rekrutteringsbehovet og tilby avanserte arbeidsplasser til Østfold-ingeniører. Her med Bernard Fog, avdelingsleder hos Kongsberg Defence & Aerospace i Moss (t.v) og Harald Holone, dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi ved HiØ. 

Framtidsutsikter og vekstmuligheter

Fra studentprosjekter til karrieremuligheter, samarbeidet mellom HiØ og Kongsberg Gruppen lover en spennende fremtid for både studenter og industri. Med et stadig økende behov for teknologisk kompetanse, ser begge parter frem til å forme fremtidens teknologimiljø i Østfold.

Dekan ved Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi, Harald Holone, forklarer at Høgskolen i Østfold har et samfunnsansvar for å sørge for kompetanse ut i spesielt Østfoldsamfunnet.

– Denne avtalen har til hensikt å løfte spesielt denne regionen, understreker han.

For ytterligere detaljer og informasjon, vennligst kontakt følgende personer:

Prodekan for forskning, Tore Gimse, Høgskolen i Østfold (93058720)
Mari-Ann Akerjord, Kongsberg Defence & Aerospace (90111749)

Fakta om Kongsberg Defence & Aerospace AS  (KDA)

  • I mer enn 200 år har KDA kombinert industriell erfaring med teknologi og kreativitet. Alene og i samarbeid med andre har KDA utviklet verdensledende produkter som har gjort verden tryggere.
  • KDAs produkter, løsninger og teknologi spenner fra havets dyp til verdensrommet. I dagens anspente sikkerhetspolitiske situasjon gjør KDA sitt ytterste for å bidra til å løse sikkerhetsutfordringer for Norge og Norges allierte.
  • KDA er i ferd med å endre seg fra å være et norsk selskap med kontorer i utlandet til å bli et globalt selskap med hovedkontor i Norge.
  • Det er ca 4000 ansatte globalt, og selskapet er i sterk vekst. KDA tilhører Kongsberggruppen ASA – Protechting people and planet.

Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi ved Høgskolen i Østfold har en bred studieportefølje med 11 bachelorutdanninger og to masterutdanninger fordelt på tre institutter:

 

Av Nina Skajaa Fredheim
Publisert 19. mars 2024 13:34 - Sist endret 20. mars 2024 20:55