Prosjektleder

Rikke Katsari jobber som prosjektleder i Capgemini Norge AS.

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere innovasjon og prosjektledelse? 

Jeg valgte å studere innovasjon og prosjektledelse fordi jeg ønsket mer kunnskap og metodikk rundt interessene mine for prosjektstyring, ledelse, entreprenørskap og nyskapning. Som en kreativ person jobbet jeg på prosjekter som omhandlet kultur og kunst, startet min egen bedrift og bidro i en rekke andre prosjekter før jeg søkte utdannelsen. Innovasjon og prosjektledelse passet fint for mine ambisjoner om å utvikle meg som både ansvarlig leder og team medlem. Det er en fin utdannelse der du får innsikt i både bærekraftig utvikling, organisasjonsteori, tjeneste- og produktutvikling, økonomifag, praktisk gjennomføring av idé til ferdig resultat og mye mer. Fagene er anvendelige til en rekke ulike arbeidsområder. Det er derfor fleksibelt hva du kan jobbe med etter utdanningsløpet. Innovasjon og prosjektledelse var derfor perfekt for meg! 

Hvordan fikk du din nåværende jobb? 

Jeg planla nøye hvordan jeg ville presentere meg for en potensiell arbeidsgiver. I sommerferien før det siste året av utdannelsen designet jeg en prosjektportefølje og CV, og satte sammen lister med bedrifter i ulike bransjer jeg kunne tenke meg å jobbe hos. Samtidig hadde jeg et mål om å praktisere hos noen mens jeg gjennomførte det siste året mitt på studiet, slik at jeg hadde innsikt i større selskaper og kunne bygge nettverk. Ved siden av studiet holdt jeg roller som daglig leder, brand manager og deltok i en rekke andre prosjekter underveis som styrket erfaring og CV. For meg var det spennende å bruke det vi lærte på studiet til å bli bedre i det jeg interesserte meg for. 

Jeg jobbet på Fresenius Kabi som er et globalt selskap spesialisert på legemidler og teknologi under det siste året mitt på studiet. Der fikk jeg følge ledere, prosjekter, observere produksjon i praksis og studere arbeidet deres ved siden av bachelorskrivingen. Det kan jeg absolutt anbefale å gjøre om en har ambisjoner om å se hvordan store selskaper bruker metodene og teorien vi lærer på studiet i praksis.

Uansett hva det er så vil jeg anbefale å engasjere seg og jobbe ved siden av studiene, lær av de du kan, observere og særlig fra lederne du har rundt deg.

Min nåværende jobb fikk jeg da jeg søkte på en stillingsannonse hos Capgemini i Fredrikstad under det siste semesteret på HiØ. Deretter gikk jeg igjennom to runder med intervjuer og en test før jeg fikk jobbtilbud. Da jeg sendte søknad til Capgemini tenkte jeg at det var spennende med et stort selskap innen teknologi der jeg godt kunne komme med bidrag, og samtidig få mange muligheter. 

Når man tar en utdannelse som innovasjon og prosjektledelse er det en selv som setter grensene for hva en faktisk kan jobbe med, det gjelder å se mulighetene selv om man ikke har erfaring fra tidligere i de ulike bransjene.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben?

Jeg tror at de viktigste faktorene til at jeg fikk denne jobben, var en kombinasjon av mine personlige egenskaper og arbeidserfaringer, utdannelsen min fra HiØ og prosjekter jeg drev ved siden av studiet. 

Når man tar en utdannelse som innovasjon og prosjektledelse er det en selv som setter grensene for hva en faktisk kan jobbe med, det gjelder å se mulighetene selv om man ikke har erfaring fra tidligere i de ulike bransjene. Hvis man alltid gjør det samme vil man alltid få samme resultat. Jeg vil oppfordre til å prøve noe nytt og se hva som skjer. Er man ydmyk og åpen for å lære kan en åpne mange nye dører. 

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver? 

Mine arbeidsoppgaver fordeles mellom å være prosjektleder for graduate programmet IgnITe som er et opplæringsprogram.i Capgemini. Programmet fokuserer på at nyutdannede skal utvikle sterk kompetanse innenfor sitt kompetanseområde/fagfelt og ferdigheter som konsulent, gjerne innen IT. Min jobb er å skape og planlegge innholdet i programmet som skal oppmuntre nyutdannede til å lene seg fremover og ta en aktiv rolle i Capgemini-nettverket og bygge gode kunderelasjoner. Siden Capgemini er et globalt selskap med virksomhet i mer enn 40 land med 250 000 ansatte, er det ingen grenser for hva du kan oppnå. Jeg samarbeider med kollegaer fra flere steder i verden og kontorer i Norge ukentlig. Med denne rollen kan det bli litt reising, en del møter og kurs en deltar på eller fasiliterer.

Den andre delen av rollen min omhandler først og fremst Fredrikstadkontoret. Det er allsidige oppgaver som kan være alt i fra rekruttering, sosiale aktiviteter, markedsføring på sosiale medier og administrasjonsoppgaver.

Utfordringene en møter på studiet gjør en tryggere i arbeidslivet fordi det er en arena man får lov til å prøve seg frem på.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben? 

Grunnlaget studiet gir har hjulpet meg enormt. Faglige begreper, prosjektstyringsverktøy, metodikker og teorier appliseres på mange områder i arbeidslivet, uansett yrke. I blant litt indirekte, men det er tilstede. Utfordringene en møter på studiet gjør en tryggere i arbeidslivet fordi det er en arena man får lov til å prøve seg frem på. Foreleserne er åpne for å gi en råd og veiledning, det har jeg hatt svært god nytte av. 

På innovasjon og prosjektledelse skal du jobbe i team med flere ulike personligheter og roller. En får innsikt i caser med næringslivet og erfaring med profesjonell levering av oppdrag. Det er god læring i hvordan man kan bli en problemløser og oppfinner! På jobb bruker jeg ofte prosjektstyringsverktøy, konseptutvikling, planlegging, økonomi, organisasjonsteori og mer. Utdanningen tilbyr fag som er svært relevant for næringslivet!

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet? 

Mitt beste tips vil være å tørre å være deg selv. Med det mener jeg at vi alle har ulike utgangspunkt og erfaringer når vi tar en utdannelse. Jeg er ikke en typisk utadvendt person, men har funnet min vei gjennom prosjekter på og ved siden av studiene, konsepter på nett og sosiale medier. Finn ut hva som passer deg og forsøk å engasjere deg i det på en konstruktiv måte. En trenger ikke gjøre det likt som alle andre, det kan ligge stor verdi å finne egne stier og prøve andre ting. Om man feiler har man som regel lært noe en kan ta med seg videre. 

Jeg vil oppfordre til å delta aktivt i utdanningen og ta det alvorlig - det er mange timer og dager du investerer. Jeg vil også oppfordre til å respektere medstudenters tid, og engasjere seg i oppdrag og prosjekter man får på studiet. Se mulighetene i det du opplever, kanskje det er den fremtidige arbeidsgiveren din du er på prosjekt hos. En er også representant for studiet mens man går der, og det kan man bruke for å bli mer attraktiv på arbeidsmarkedet ved å opprettholde et godt rykte. 

Får man mulighet til å engasjere seg i ansvarsroller i en jobb ved siden av studiet er det nyttig. En kan benytte arenaen til å reflektere på hvordan du kan bli bedre til det du lærer på studiet og det ser også positivt ut på en CV. Kanskje ser du muligheter i hvordan arbeidsplassen kan bli et bedre og mer effektivt sted å jobbe, øke salg, endre logistikk eller samarbeidsmetoder med andre kollegaer.

Til sist vil jeg anbefale å planlegge jobbsøkingen i god tid før året er over og tenke på hvordan du presenterer deg  for arbeidsmarkedet. Hvilket inntrykk ønsker du å gi, hva slags ambisjoner har du og hva slags verdi kan du tilby andre? Søk på stillinger du kanskje ønsker deg, men muligens ikke har erfaring til enda, plutselig kan det åpne en annen dør i samme bedrift. Prøv noe nytt for å få ny resultater!


Navn:
Rikke Katsari
Studieprogram:
Bachelor i innovasjon og prosjektledelse
Uteksaminert (år):
2019
Stillingstittel:

Prosjektleder / Software Engineer Lead
Arbeidsgiver:
Capgemini Norge AS

Publisert 11. des. 2019 10:57 - Sist endret 14. juni 2021 20:14