Regnskapsmessig behandling av Offentlig–privat samarbeid (OPS) i kommunesektoren

Høyskolelektor Asbjørn Pedersen ved Institutt for økonomi, innovasjon og samfunn, som også er Generalsekretær i Norges  kemner- og kommuneøkonomers forbund, skriver i septemberutgaven av tidsskriftet Kommunaløkonomi om Regnskapsmessig behandling av Offentlig–privat samarbeid (OPS) i kommunesektoren.

Etter først å ha blitt introdusert som samarbeidsform i veisektoren her i landet, brer OPS om seg til å bli benyttet i stadig flere sektorer og er en samarbeidsform som bør slik belyses fra ulike vinkler.  

I tillegg til å beskrive mer regnskapstekniske forhold knyttet til OPS belyser Pedersen aspekter ved OPS som er sentrale premisser for regnskapsføringen av kommunalt OPS. Artikkelen gir først en beskrivelse av utviklingen av OPS i Norge. Pedersen gir så en beskrivelse av OPS selskaper, metoder for og karakteristika ved OPS før den belyser virkemidler, utfordringer, risiko og finansielle aspekter ved OPS prosjekter. Bak diskusjonene ligger hovedspørsmålene knyttet til hvorvidt OPS gir brukerne billigere og/eller bedre tjenester.  

Publisert 15. sep. 2022 11:51 - Sist endret 7. des. 2022 12:35