Fakturagebyr

Høgskolelektor Asbjørn Pedersen ved Institutt for økonomi, innovasjon og samfunn, som også er Generalsekretær i Norges  kemner- og kommuneøkonomers forbund, skrev i aprilutgaven av tidsskriftet Kommunaløkonomi  artikkelen Fakturagebyr.

Artikkelen ser nærmere på enkelte aspekter knyttet til kommunenes bruk av fakturagebyr som utstedes etter selvkostprinsippet og er ment å skulle dekke en beregnet kostnad forbundet med arbeid knytte til utstedelse av en faktura. Kan det for eksempel tas gebyr på  papirfaktura når det kan sendes e-faktura/avtalegiro? Kommuner bør opptre med varsomhet i forbindelse med utstedelse av fakturagebyr da de er i en monopolsituasjon og i mange tilfeller kan slike gebyrer innebære forskjellsbehandling overfor på mange brukergrupper.

Det følger av legalitetsprinsippet at innkreving av gebyrer må ha tilstrekkelig hjemmel i lov eller forskrift gitt med hjemmel i lov, eller når tjenestebetalingen beror på avtaleforhold mellom kommune og innbygger dersom det ikke er rettslige hindringer for det. Selv om det er ok med et fakturagebyr skal en opptre med en viss varsomhet siden det kan både forekomme rettslige hindringer, at ”taket” i selvkostprinsippet kan være nådd eller at spørsmålet kan være beheftet med vurderinger av policymessig innhold.

Det er mange som reagerer på at man ilegges fakturagebyr. De som mange ganger klager er eldre eller forbrukere med svekket syn som reagerer på innføringen av fakturagebyr. Dette henger sammen med at disse gruppene av innbyggere i større grad enn andre ikke har anledning til å benytte e-faktura og slik sett oppfatter kommunens innføring av fakturagebyr som diskriminerende. Slike saker reiser dermed imidlertid spørsmål som ligger noe på siden av den rettslige reguleringen på området.

Det kan stilles spørsmål ved rimeligheten av innføre et gebyr, som i svært stor grad vil være uunngåelig for en mindre gruppe forbrukere. Kommunene bør være sitt samfunnsansvar bevisst, i noen grad kanskje mer enn andre aktører i dette markedet. Bakgrunnen for dette er blant annet at kommunen er i monopolsituasjon på de fleste av tjenestene. Innføring av et gebyr, som i første rekke rammer eldre og svaksynte, er usosial og til dels lite rimelig forskjellsbehandling av innbyggere. I den grad innbyggere viser til at overgang til e-faktura ikke vil være mulig på grunn av eksempelvis alder, manglende tilgang til PC/internett eller svekket syn bør kommunen vurdere om de bør avstå fra å kreve fakturagebyr fra disse.

Publisert 8. apr. 2022 13:44 - Sist endret 7. des. 2022 14:18