Trøbbel med momskompensasjon i kommuner

I Oktobernummeret av tidsskriftet Kommunaløkonomi skriver Generalsekretær i Norges  kemner- og kommuneøkonomers forbund Asbjørn Pedersen i sin lederartikkel om Trøbbel med momskompensasjon for norske kommuner. Asbjørn Pedersen er også Høyskolelektor ved Institutt for økonomi, innovasjon og samfunn.

Skrevet av Asbjørn O. Pedersen, Høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold

Den 25.juni 2021 kom nyheten i Fredrikstad Blad om at Fredrikstad kommune kan tape 7.7 millioner i mva. Kompensasjon på grunn av Østre Viken Kommunerevison (ØVKR) ikke holdt fristen for mva.

Dette problemet bunner i at kompensasjonsoppgaven må underskrives av revisor, og at det er en kort foreldelsesfrist.

Om man kaller dette en merverdiavgift eller en merverdiavgiftskompensasjon er det uansett en indirekte skatt. Men ifølge Finansdepartementet er dette to helt forskjellige ting, og dermed legger departementet helt ulik praksis til grunn for disse to ordningene. Konsekvensen blir at ved merverdiavgiftskompensasjon skal dette underskrives av revisor, men ved merverdiavgift så skal det ikke. I tillegg er også foreldelsesfristene ulike for disse to ordningene.

Følgelig blir dette trøblete for kommunene.  For Fredrikstad kommune blir resultatet, ifølge ØVKR, at de må ta ansvaret og betale Fredrikstad kommune det de skulle fått tilbake fra skattemyndighetene. Konsekvensen av dagens kompensasjonsordning blir dermed at eierkommunene må punge ut, og Fredrikstad kommune må da ta sin andel med 2,1 millioner kroner slik at de netto får 5,5 millioner kroner. Forstå det den som vil!

NKK (Norges kemner- og kommuneøkonomers forbund) har tatt opp denne praksisen ved tre anledninger tidligere. NKK har blant annet påpekt at medlemmene deres finner det unødvendig med forskjellige regler. Håndteringen av momsen og reglene rundt hva kommunene får godskrevet er rimelig like, og alle kommuner har nå gode rutiner som skiller mellom mva. og kompensasjon. NKK mener derfor at fristen for kompensasjon må følge fristen for merverdiavgiften.

 

Av Asbjørn Olav Pedersen, Høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold
Publisert 13. okt. 2021 10:44 - Sist endret 14. okt. 2021 08:15