Etterspørselen i IT-bransjen trigget valg av utdanning

Gode utsikter for jobb etter studiene og interesse for programmering var utslagsgivende for at Trond Arne Graabræk ble student i informatikk ved Høgskolen i Østfold.

Bildet viser IT-student Trond Arne Graabræk

Foto: Privat

Hva fikk deg til å velge Høgskolen i Østfold?

Jeg valgte Høgskolen i Østfold fordi det var praktisk at skolen lå nære hjembyen (Sarpsborg). Samtidig synes jeg lokalene til IT-studentene så nye og fine ut, noe jeg så da jeg var på besøk der tidligere. Studiebarometeret for informatikkutdanningen hadde også bra score, noe som telte inn.

Hvorfor valgte du Bachelorstudium i informatikk – design og utvikling av IT-systemer?

Jeg startet litt senere enn de fleste med høyere utdanning, jeg trengte nok noen år for å modnes og hente motivasjon. Da jeg startet på påbygg, så jeg for meg at jeg skulle søke på sykepleierstudium. Kanskje mye på grunn av at etterspørselen etter sykepleiere var stor. Likevel ble valget mitt dreid over mot IT da jeg innså hvor gøy det ville være å lære programmering, og vissheten om at etterspørselen etter arbeidskraft var stor også i IT-bransjen. Etterspørsel etter arbeidskraft var åpenbart viktig i valget mitt.

Hva liker du best med studiet?

Det jeg liker best med studiet er at man etter hvert kan bruke kunnskap fra flere områder til å lage fullstendige løsninger på tvers av teknologier. For eksempel når man kan lage en webapplikasjon som kommuniserer med en database. Jeg har også gode minner fra emnet innføring i programmering (nå programmering 1). Det var i det emnet vi lærte å programmere, noe som ga stor mestringsfølelse!

Fortell litt om praksisplasseringen din og hvordan den har utviklet deg?

Jeg har nå jobbet i IT-bedriften Altere i over ett år. Jeg var så heldig å komme i kontakt med en av initiativtakerne i fjor vår, på grunn av stillingen min i Enigma. Enigma er for øvrig den offisielle linjeforeningen for IT-avdelingen. Da jeg startet i Altere var vi 8 ansatte, nå er vi over dobbelt så mange. Siden Altere var en såpass ung bedrift da jeg startet der, har det i perioder gått litt over stokk og stein, og periodevis vært mye å gjøre. Erfaringen og alt jeg har lært i Altere veier likevel opp for det ganger ti, og jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten.

"Det jeg liker best med studiet er at man etter hvert kan bruke kunnskap fra flere områder til å lage fullstendige løsninger på tvers av teknologier."

Trond Arne Graabræk, IT-student ved Høgskolen i Østfold

Hvordan er studentmiljøet på skolen?

Det er vanskelig å snakke om studentmiljø i skrivende stund, da man nesten ikke har lov til å omgås andre studenter i det hele tatt fysisk. Men før koronaperioden synes jeg at studentmiljøet var bra, i alle fall for de som engasjerer seg, noe jeg gjerne gjør. Studentmiljøet på HiØ er ikke av samme kaliber som Ås og NTNU, men som så mye annet i livet så blir det ofte litt hva man gjør det til selv. Før pandemien arrangerte HSS quiz annenhver uke, og Enigma arrangerte bedriftspresentasjoner annenhver uke også. Det finnes også en brettspillforening og flere ulike foreninger for treningsaktiviteter. Og mangler det en forening, så er det alltids mulig å opprette en selv.

Hvis du skulle gitt tre viktige råd til kommende studenter hva ville det vært?

  • Engasjer deg!
  • Begynn tidlig med oppgavene
  • Flytt til campus, og nyt studenttilværelsen til det fulle!

Hvis du kunne velge fra øverste hylle hva ville du jobbe med etter endt studieløp?

Da ville jeg jobbet som sikkerhetsarkitekt for IT-systemer.


Aktuell lenke:

Bachelorstudium i informatikk – design og utvikling av IT-systemer

Publisert 8. mars 2022 10:10 - Sist endret 14. juni 2022 09:59