Færre terrorhandlinger nå enn før

Dagens mediebilde kan gi inntrykk av at det er mer terrorisme nå enn før. Det stemmer ikke, ifølge terrorforsker Sondre Onsgaard Lindahl ved Høgskolen i Østfold.

– Flere bør se til Norges holdning til bekjempelse av terrorisme som legger vekt på dialog og konfliktløsing, mener terrorforsker Sondre Onsgaard Lindahl ved Høgskolen i Østfold og forfatter av boka «Kampen mot terrorisme – strategier for bekjempelse». 

Ifølge forskeren var det langt flere terrorangrep i Europa på 1970-tallet, og generelt sett er sannsynligheten for terrorangrep utenfor krigssoner lavere enn å bli truffet av lyn.

I sin nye bok «Kampen mot terrorisme – strategier for bekjempelse» skriver Lindahl om hvordan debatten om bekjempelse av terrorisme har utviklet seg fra 1970-årene og frem til i dag.

Boken viser hvordan ulike perspektiver på terrorisme påvirker hvilke strategier ulike stater velger å bruke i kampen mot terrorisme.

– Jeg skrev boka fordi det ikke finnes en tilsvarende bok som sammenfatter og diskuterer modeller for bekjempelse av terrorisme på norsk. Det meste av litteratur og forskning er skrevet på engelsk, noe som hever barrieren for å tilegne seg denne kunnskapen i Norge, sier Lindahl.

Forebygging av radikalisering dominerer

I boka diskuterer Lindahl hva som gjør at forebygging av radikalisering har kommet til å bli en dominerende strategi.

I boka diskuterer Lindahl hva som gjør at forebygging av radikalisering har kommet til å bli en dominerende strategi. Det handler i stor grad om en utvikling der det har blitt stadig mer fokus på ideer, ideologier og miljøer som kan gjøre at personer blir motivert til å gjennomføre angrep.

Samtidig er det fortsatt slik at krigen mot terror dominerer bekjempelse av terrorisme. I følge forskeren er dette problematisk av mange grunner, ikke minst fordi det har vist seg å ikke fungere veldig bra.

– Det bør vurderes hvorvidt kampen mot terrorisme bør dreies bort fra sin nåværende form, hvor responsen er vold og makt, og i stedet handle om forebygging gjennom ikke-voldelige politiske løsninger.

Mesteparten av terrorhandlinger skjer i konfliktsoner

Den store majoriteten av terrorangrep skjer i forbindelse med konflikter.

– Det er viktig å ha i bakhodet, mener forfatteren.

Han forteller at over 80 prosent av terrorangrep skjer i konfliktsoner, og generelt er terrorangrep et symptom på en konflikt. Vi må derfor se terrorangrep i en større sammenheng for å finne årsaker og faktorer som kan hjelpe oss med å forstå og bekjempe terrorisme.

Norge som et foregangsland

Lindahl tror det er mulig å forbedre hvordan vi jobber med å bekjempe terrorisme.

– Vi må lære av historien. Det vil si at det å invadere land, bruke tortur og bortføring, masseovervåkning og innføring av inngripende lover, faktisk ikke reduserer terrortrusselen.  Disse tiltakene har etter 2001 faktisk kun bidratt til å skape mer terrorisme, sier han.

Han mener at vi må lære av dette, og bli mer kreative med hvordan vi bekjemper terrorisme.

– Flere bør se til Norges holdning til bekjempelse av terrorisme som legger vekt på dialog og konfliktløsing, mener han.

Video av Sondre Lindahl i samtale med Elin Strand Larsen om boka «Kampen mot terrorisme». (Youtube)

Lindahl, Sondre (2023). Kampen mot terrorisme: Strategier for bekjempelse. FagbokforlagetISBN 9788245046823.220 s.


Sondre Onsgaard Lindahl

Førsteamanuensis i statsvitenskap
Høgskolen i Østfold 

Se faglig profil

Av Nina Fredheim
Publisert 26. mai 2023 11:25 - Sist endret 26. mai 2023 11:38