Halden bibliotek åpner Makerspace i samarbeid med HiØ/IT

14. november 2019 åpner Halden bibliotek et Makerspace-tilbud for barn og unge i Halden. Halden bibliotek har fått tildelt kr. 200 000,- fra Nasjonalbiblioteket for å etablere et inkluderingstilbud innen teknologi for barn og unge i Halden i samarbeid med HiØ/IT.

 

Bilde av involverte personer fra HiØ og Halden bibliotek

Fra venstre: Harald Holone, Kim René Kristiansen Sydnes, Michael A. Lundsveen, Andreas Harnes, Nina Ewart (Foto: Hedvig E. Hovde Grønlund Moen)

Halden bibliotek tok før sommeren initiativ til å søke om midler til å etablere et Makerspace i sine lokaler i samarbeid med Avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold. Nasjonalbiblioteket støttet initiativet, og arbeidet med etablering er nå i full gang. Makerspace på biblioteket blir åpnet 14. november.

Et inkluderende tilbud

Et Makerspace er et verksted som tilrettelegger for læring og inspirasjon ved å bruke en form for digital sløyd - et rom fylt av verktøy og nyskapende teknologi.  Et Makerspace ved biblioteket vil gi barn og unge et unikt tilbud om tidlig involvering og eksperimentering med teknologi mange ikke har tilgang til hjemme.

Gjennom prosjektet ønsker Halden bibliotek og HiØ/IT å utviske ulikheter i lokalsamfunnet og gi alle barn og unge en mulighet til å få en digital mestringsfølelse.  Målet er å skape nysgjerrighet hos barn og unge og gi disse en mulighet til å komme i kontakt med høyere utdanning tidlig i livet. På sikt kan dette bidra til heving av utdanningsnivået i Halden.

Jeg skulle ønske jeg hadde et slikt tilbud da jeg var barn! - Andreas Harnes, HiØ

"Vi gleder oss til å gi dette tilbudet til barn og unge i Halden, og ser frem til at vår IKT/Servicefag-lærling blir involvert i prosjektet" sier Biblioteksjef Nina Ewart i Halden kommune.

Samarbeid med HiØ/IT

Det vil bli lagt til rette for at studentene ved HiØ/IT kan jobbe med dette tilbudet som en del av sine studier. I tillegg vil bibliotekets ansatte bli involvert i HiØs Makerspace for kompetansebygging.

"Ved å bidra til dette prosjektet innfrir vi en del av vårt samfunnsoppdrag, og gir samtidig våre studenter en god mulighet til å arbeide med konkrete prosjekter i samfunnet" sier Dekan Harald Holone ved Høgskolen i Østfold.

Lærling Kim René Kristiansen Sydnes ved biblioteket synes dette er et spennende og viktig tilbud: "Det er et godt alternativ for barn og unge, og det viktige er at teknologien ikke bare skal stå på utstilling eller snakkes om, den skal brukes!  IT er ikke bare gaming, og i vårt Makerspace får man i samarbeid med HiØ tilgang til dyktige folk som kan hjelpe til."

Ukentlige arrangementer

Det vil bli gjennomført ukentlige arrangementer etter skoletid gjennom hele året, slik at mange barn og unge kan få glede av tilbudet. Erfaringen HiØ/IT har med sommerskoler på HiØs Makerspace kommer godt med.  Andreas Harnes, avdelingsingeniør ved HiØ/IT har vært med på å arrangere sommerskole tidligere, og sier "Det er fantastisk å se gløden i øynene på barna som får til noe for første gang, og å se hvordan mestringsfølelsen og nysgjerrigheten får barna til å ønske å utforske videre.  Jeg skulle ønske jeg hadde et slikt tilbud da jeg var barn!"

En start på fremtidig utdanning

At biblioteket og HiØ/IT på denne måten samarbeider for å gi et inkluderende tilbud til alle barn og unge i Halden er viktig, mener Michael Lundsveen, avdelingsingeniør ved HiØ/IT: "En del barn og unge i Halden faller utenfor pga sosiale eller økonomiske utfordringer. Gjennom et ukentlig tilbud om Makerspace på biblioteket kan vi sørge for at alle får mulighet til å være med, og kanskje inspirere til en fremtidig høyere utdanning innenfor IT-faget også for de som ikke ellers ville ha ambisjoner om det".

Makerspace på biblioteket åpner 14. november, og ukentlige arrangementer rett etter dette. Følg med på biblioteket for mer informasjon om åpning og arrangementer.

Kontakter:

  • Nina Ewart, Biblioteksjef Halden kommune (tlf: 982 03 244)
  • Harald Holone, Dekan Høgskolen i Østfold/ IT (tlf: 911 93 486)
Av Harald Holone, Nina Ewart
Publisert 23. sep. 2019 12:51 - Sist endret 16. juni 2021 12:51