– Det beste valget jeg har gjort!

Interessen for å utvikle nye ting og finne opp nye løsninger som kan hjelpe folk, førte Erik Nilsen Lie (i midten) til en Bachelor i informatikk og deretter en Master in Applied Computer Science. Nå jobber han med en masteroppgave der han bistår Brynild med å forutsi hvor mye godteri folk kommer til å kjøpe. 

Forsyningsdirektør Mathias Holm ved Brynild er fornøyde med å ha knytte miljøet ved Høgskolen i Østfold til seg. Fra venstre på bildet; prosjektleder hos Brynild Haris Jasarevic, masterstudent ved HiØ Erik Nilsen Lie, og forsyningsdirektør hos Brynild Mathias Holm. Foto: Nina Fredheim/HiØ. 

– Jeg skal rett og slett hjelpe Brynild med å forutsi med større treffsikkerhet enn det statistiske analyser kan si i dag, hvor mye godteri som kommer til å bli solgt til enhver tid, forteller Nilsen Lie. 

Brynild er en av Norges største godteriprodusenter. De holder til i Fredrikstad og har blant annet produkter som nøtter, sjokolade og Dent. 

Forsyningsdirektør Mathias Holm ved Brynild er fornøyde med å ha knytte miljøet ved Høgskolen i Østfold til seg og ser mange klare fordeler. 

– Studentene tvinger oss til å tenke på nye måter. Og vi tilpasser oss faktisk etter dem ikke de etter oss, forteller han.  

Brynhild har hatt flere studentprosjekter og bacheloroppgaver knyttet til seg, både fra IT og ingeniøravdelingen. 

Kunstig intelligens mer presist enn statistikk

– I dag bruker Brynild statistikk for å forutsi salget, men disse tallene er ikke presise nok. 

Kunstig intelligens kan med større treffsikkerhet forutsi salget, forteller Nilsen Lie.

Brynild trenger fire uker for å produsere til produktene ligger i hyllene. Produseres det for mye, ender det med svinn og produseres det for lite, går de glipp av salg. En bedre forutsigbarhet kan dermed ha positiv effekt både på miljøet og økonomien. Ikke minst vil de alltid være ferske varer i hyllene. 

Nilsen Lie er ikke i tvil om at flere bør ta i bruk lignende teknologi, smarte systemer, maskinlæring, eller kunstig intelligens som det også er kjent som.

– Det er mye databehandling involvert. Dette tar tid, men jeg ser allerede nå at dette kan ha en revolusjonerende effekt på dagligvarebransjen, uttrykker Nilsen Lie. 

Han forklarer at maskinlæring kan ta hensyn til flere faktorer enn det statistikk har mulighet til som for eksempel værforhold, oppgang i folketall eller aktiviteter i samfunnet. Maskinlære kan finne relasjoner som ikke er åpenbare for oss mennesker.  

Stor etterspørsel etter kompetanse innen maskinlæring

Nilsen Lie avsluttet en bachelorgrad i informatikk i 2017.

– Jeg valgte dette studiet fordi jeg liker å jobbe med programmer, utvikle nye ting og finne opp nye løsninger som kan hjelpe folk. Og det er absolutt noe jeg kan gjøre når jeg driver med maskinlæring, forteller Nilsen Lie. 

Interessen for maskinlæring økte med et prosjekt tidligere på mastergraden, som handlet om effektivisering av vogntogskontroll

Ifølge masterstudenten øker nå trender for maskinlæring, og han tror det vil det være ekstremt viktig fremover i alle deler av samfunnet. 

– Det er et kjempestort potensial med kunstig intelligens. Det er nok mangelen på kompetanse som gjort at få har tatt det i bruk til nå. Det er stor mangel på folk som kan maskinlæring. En bedrift kan spare mye penger på å ha folk som har denne kompetansen, forteller han. 

Fast jobb i boks 

Nilsen Lie sikret seg jobb hos Capgemini i Fredrikstad allerede under karrieredagen på Remmen for ett år siden. Det startet med sommerjobb, og deretter et tilbud om fast jobb hos dem fra høsten.

Nilsen Lie skulle etter planen levert oppgaven sin før sommeren, men har valgt å utsette litt for å jobbe mer hos prosjekter ved Brynild. 

– Valg studie- og oppgavevalg er noe av det beste jeg har gjort!

– Det er utrolig spennende å kunne jobbe med et slikt bedriftsprosjekt. Jeg jobber faktisk frivillig ekstra med prosjektet, fordi det er så gøy. Så nå har jeg utsatt levering av oppgaven for å jobbe mer med det til over sommeren, sier han. 

Aktuelle lenker

Av Nina Fredheim
Publisert 27. mars 2019 11:28 - Sist endret 16. juni 2021 12:51