Forskere presenterte ARI for folk i Fredrikstad

Den menneskelignende roboten er designet for å hjelpe mennesker i offentlige omgivelser vil etterhvert kunne ses i bybildet i Fredrikstad. En prototype av den endelige versjonen ble testet ut torsdag 29. juni.  

Prosjektleder Yonas Zewdu Ayele ved IFE og stipendiat Samson Oruma ved Høgskolen i Østfold viste frem den sosiale roboten i Fredrikstad torsdag. Foto: Nina Fredheim/HiØ.

Prosjektet handler om å lage et rammeverk for sikkerhet som kan gjør det enklere for aktører å ta i bruk sosiale roboter i fremtiden. Yonas Zewdu Ayele ved Insitutt for energiteknikk (IFE) leder prosjektet og stipendiat Samson Oruma ved Høgskolen i Østfold jobber med å teste sikkerheten til roboten så den blir trygg i bruk.

Roboten er en del av SecuRoPS-prosjektet.

– ARI er en sosial humanoid-robot. Den ble testet i det offentlige rom for å samle innbyggeres meninger og forstå hvordan mennesker og roboter samhandler, forteller prosjektleder Yonas Ayele.

Gjennom å testingen får de undersøkt ulike trusler, risikoer, problemstillinger som kommer med bruken av en slik robot. De får også nødvendig tilbakemelding fra brukere.

Testing av roboten

Ayele forteller at prosjektet tar sikte på å forstå hvordan mennesker og roboter samhandler og hvordan man kan øke aksepten for sosiale roboter i offentlige rom.

Undersøkelsen som ble gjort torsdag innebærer blant annet å finne ut hva slags type informasjon folk er villige til å dele med den sosiale roboten og hva de ønsker å vite.

Dette er den første piloten av tre planlagte piloter innen SecuRoPS-prosjektet.

– Målet er å utvikle et brukersentrert sikkerhetsrammeverk for autonome sosiale roboter som kan operere sikkert i offentlige rom. Vi ønsker å fange opp behovene til både brukerne av sosiale roboter og robotadministratorer og eiere, forklarer Ayele.

– Resultatene av undersøkelsene som gjøres i forbindelse med testingen av roboten kan bidra til å forme fremtiden for sosiale roboter i offentlige rom og hvordan de interagerer med mennesker på en sikker og effektiv måte, sier han.

Samarbeidspartnere i prosjektet inkluderer er Insitutt for energiteknikk (IFE), HIØ, Fredrikstad kommune, SNØ design og Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) som er kjent for forskning innen robotikk.

Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet. Prosjektnummeret er 321324.

Aktuelle lenker:

Av Nina Fredheim
Publisert 30. juni 2023 13:15 - Sist endret 19. des. 2023 09:04