Fikk prestisjefylt pris for forskning på kunstig liv

Professor Stefano Nichele ved Høgskolen i Østfold ble nylig tildelt den prestisjefylt prisen Distinguished Early-Career Investigator Award som går til forskere som er tidlig i karrieren, men som allerede har gitt fremragende bidrag til fagfeltet kunstig liv.

Professor Stefano Nichele ved Høgskolen i Østfold har mottatt prisen Distinguished Early-Career Investigator Award for sitt arbeid innen kunstig liv. Foto: Privat

Prisen ble delt på årskonferansen til den internasjonale organisasjonen for kunstig liv (ISAL) i København i juli.

Kunstig liv er et fagfelt som studerer prinsipper og simulering av levende systemer, inkludert deres forskjellige aspekter som kunstig intelligens, kunstig evolusjon og kunstig utvikling.

Hvordan føles det å motta Distinguished Early-Career Investigator Award fra ISAL?

 – Veldig overraskende fordi man forsker ikke med tanke på å få priser, men samtidig veldig motiverende til fremtidens forskning, sier Stefano Nichele.

Hva betyr prisen for deg og din karriere?

– Prisen betyr at det jeg har gjort i min første del av forskningskarriere er viktig og har verdi for forskningsmiljøet og kollegaene i fagfeltet. Det betyr også at det som forsker lønner seg å fokusere på det som ser viktig ut, og ikke det som ser lettest eller populær ut.

Hva inspirerte deg til å begynne å studere KI?

– Kunstig intelligens ser jeg som en ingrediens til kunstig liv. Levende organismer viser ikke bare intelligens, men andre egenskaper som for eksempel å vokse en kropp og en hjerne fra en celle, adaptasjon til forskjellige miljøer og situasjoner, og å reproduksjon via naturell evolusjon. Derfor for å forstå mer om liv er det også relevant å forstå mer om intelligens.

Hvordan ser du for deg fremtiden for forskningen innen KI, og hva er de største utfordringene feltet står overfor?

– Det ser ut til at 90m prosent av fagfeltet har begynt å jobbe med store språkmodeller. Jeg mener at det er for lite av andre komponenter som kan være viktige i fremtiden for å få mer robust kunstig intelligens som vi kan stole på. Derfor mener jeg at vi har fortsatt mye å lære fra biologiske hjerne og få inspirasjon til å lage mer robuste og energieffektive kunstige nevrale nettverk.

Hvilken innvirkning håper du at din forskning vil ha på fagfeltet KI og samfunnet generelt?

– Jeg håper at min forskning vil hjelpe til å forstå bedre hvordan intelligens skjer i biologiske organismer og hvordan like konsepter kan implementeres i maskiner. Målet er å lage fremtidens maskiner som er mer adaptive, levende og generelt intelligente.

Hva er de mest spennende prosjektene du jobber med ved Høgskolen i Østfold akkurat nå?

– Jeg jobber med to spennende grunnforskningsprosjekter. Den ene handler om hvordan kan vi trene biologiske nevroner til kunstig intelligens, og den andre om hvordan kan vi lage distribuerte hjerner laget av like nevrale nettverk som kommuniserer lokalt med hverandre, noen som vi kaller nevrale cellulære automata.

Aktuelle lenker: 

Introduksjon til KI:

Stefano Nichele fikk prisen på årskonferansen til den internasjonale organisasjonen for kunstig liv (ISAL) i København i juli. Foto: Privat
Av Nina Fredheim
Publisert 9. aug. 2024 13:11 - Sist endret 9. aug. 2024 13:50