Ønsker å gjøre de arkeologiske funnene på Gjellestad mer tilgjengelig for folk flest

– Det er funnet mange spor på Gjellestad etter bosetting og graver over lang tid og en sjelden skipsgrav, men bortsett fra skipskjølen er det meste som er funnet til nå veldig nedbrutt og derfor lite tilgjengelige for publikum, forteller forsker Joakim Karlsen ved Høgskolen i Østfold.

 

Til venstre: Publikum besøker Gjellestadutgravningen i 2020. Til høyre: Skipet som det er fremstilt på Gjellestadstory.no 

Til venstre: Publikum besøker Gjellestadutgravningen i 2020. Til høyre: Skipet som det er fremstilt på Gjellestadstory.no 

I samarbeid med Viken fylkeskommune, Kulturhistorisk museum og Institutt for Energiteknikk jobber Karlsen med å få plass et prosjekt som skal utforske hvordan folk flest skal gis en stemme i tolkning av sporene på Gjellestad.

Deltagende arkeologi

- Det er jo ikke sånn at arkeologene sitter på hele fasiten. Det er rom for tolkning som det kan være gøy for publikum å utforske, forteller Karlsen.

Etter skipsgraven ble funnet i 2018, men før utgravningene i 2020, ledet Karlsen et prosjekt for å virkeliggjøre Gjellestad digitalt. Sammen med arkeologene i Østfold fylkeskommune, Institutt for Energiteknikk og Nordic Media Lab ble Gjellestadstory.no til.

- Etter utgravningene har nettstedet blitt oppdatert med nye funn og tolkninger, men fortsatt uten muligheter for feedback og dialog, forteller Karlsen.

Dette skal forskeren se på mulighetene for med de aktuelle samarbeidspartnerne.

- Vi har flere konkrete idéer som vi ønsker å prøve ut så snart vi finner pengene til det, fortsetter han.

Stor internasjonal interesse

Gjellestadstory.no har vært godt besøkt og det har vært stor pågang fra internasjonale mediehus for å få bilder og video fra den digitale utstillingen. Karlsen merket også stor interesse når han nylig var på forskningsopphold i Seattle.

- Folk er alltid interessert i å høre om Gjellestad. Det virker som vikinghistorie og vikingskip har et eget grep om fantasien til folk, sier forskeren. 

- Selv om interessen er stor blir jo folk litt skuffa når de skjønner at skipet er nesten helt ødelagt, sier Karlsen. Men samtidig tenner folk når arkeologene deler ulike tolkninger av det de har funnet, for eksempel om Gjellestadskipet hadde en mast eller ikke, sier Karlsen avslutningsvis.

Aktuelle lenker:

  1. Avdeling for Skandinaviske studier ved University of Washington har lagd en podcast med Karlsen om funnene og formidlingen av dem. (podcast)
  2. Det nasjonale nordiske museet i Seattle arrangerte nylig et webinar moderert av Karlsen hvor arkeologene Sigrid Mannsåker Gundersen og Christian Løchster Rødsrud fortalte.  (Youtube)
  3. Gjellestadfunnene gjort levende online (Arkivsak hiof.no)
  4. Gjellestadstory.no
Av Joakim Karlsen
Publisert 12. juni 2023 12:51 - Sist endret 19. juni 2023 12:32