Ble maskiningeniør via Y-veien

Magnus Jansen gikk rett fra bachelorprosjektarbeid til full jobb som ingeniør hos Seal Engineering AS. 

Bildet viser tidligere ingeniørstudent Magnus Jansen

Foto: privat

Hvorfor valgte du å studere bachelorstudiet i maskin Y-vei?

Før jeg begynte å studere tok jeg fagbrev som produksjonstekniker og arbeidet 5-skift på en produksjonsbedrift. Jeg trivdes ikke med nattarbeid og sto ovenfor to valg, å bytte jobb eller ta videreutdanning. På grunn av få ledige stillinger som var relevante for min bakgrunn, gikk jeg for videreutdanning.

Gjennom OK-industri under læretiden som produksjonsteknikker lærte jeg om Y-veien, en ordning som ga meg en «snarvei» til studiet maskiningeniør. Jeg slapp å ha generell studiekompetanse og sparte derfor ett år med utdanning. Forutsetningen for at jeg kunne begynne på Y-veien var at jeg hadde et fagbrev og at jeg måtte gjennomføre et 6-ukers kurs i matte og fysikk. Siden fagbrevet mitt stammer tilbake til TIP (Teknikk og Industriell Produksjon) måtte jeg velge maskiningeniør.

Jeg hadde mekanisk bakgrunn fra før, så en fordypning i dette virket motiverende, i tillegg til at jeg ønsket meg en mer variert arbeidsdag.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg kom i kontakt med Seal Engineering AS gjennom den årlige karrieredagen ved Avdeling for ingeniørfag på Høgskolen i Østfold. Jeg hadde en samtale med de som sto stand og syntes bedriften virket interessant. Siden jeg gikk andre året på studielinjen sendte jeg inn en søknad om sommerjobb. Jeg ble straks kontaktet og fikk tilbud om å skrive bacheloroppgave for bedriften. Jeg utførte bacheloroppgaven som ble en suksess og fikk deretter tilbud om jobb etter endt studium.

"Man må fortelle bedriftene at man eksisterer og vil ut i arbeid."
Magnus Kristoffer Jansen, ingeniør og tidligere Y-veistudent

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben?

Bacheloroppgaven var noe som interesserte meg, derfor var det ikke vanskelig å levere et godt resultat. Jeg kom alltid tidsnok til avtalte møter med bedriften og leverte alltid til avtalte frister. Det var vel kanskje dette som ga et godt inntrykk. Jeg var heldig som fikk muligheten til å skrive oppgaven hos en bedrift. Jeg arbeidet mye i bedriften under i oppgaven og fikk muligheten til å bli kjent med bedriften fra innsiden. 

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver?

I dag arbeider jeg som tetnings-, applikasjonsingeniør der hovedoppgaven min er å designe avanserte tetningsløsninger, men jeg kan også bli satt til å jobbe med helt andre ting. Arbeidsdagene kan være veldig varierte, noe jeg trives med.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben?

Jeg lærte mye om bruk av DAK og simulering, dette har jeg fått mye bruk for i hverdagen som tetningsingeniør, det er mye design og simulering av tetningsløsninger. Rapportskriving og prosjektarbeid er noe som det ble lagt mye fokus på under utdanningen, dette har også kommet godt med. Faguttrykk som jeg lærte på studiet kommer godt med når man skal kommunisere i arbeidslivet.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Jeg mener man blir attraktiv på arbeidsmarkedet når man klarer å skille seg ut blant sine medstudenter. Hvis man jobber effektivt under utdanningen vil man ha noe å vise til når man skal ut på arbeidsmarkedet. Man må nå ut til bedriftene gjennom for eksempel karrieredager eller ved å sende søknader. Man må fortelle bedriftene at man eksisterer og vil ut i arbeid.


Navn: Magnus Kristoffer Jansen
Uteksaminert: 18.06.2019
Arbeidsgiver: Seal Engineering AS
Stillingstittel: Tetnings/applikasjonsingeniør


Aktuell lenke:

Emneord: maskiningeniør, Y-vei
Publisert 27. feb. 2020 11:14 - Sist endret 18. feb. 2022 09:34