Forsking på celledeling i bananflua har gitt ny kunnskap om kreft

Anette Christensen Lie-Jensen har forsket på  hvordan celler deler seg i en levende organisme. Doktorgradsarbeidet har gitt ny kunnskap om ulike sykdommer, deriblant kreft. 12. juni disputerer hun. 

Anette Christensen Lie-Jensen har forsket på  hvordan celler deler seg i en levende organisme. Den 12. juni disputerer hun. (Foto: Ann-Kristin Johansen)

Foto: Ann-Kristin Johansen

Kroppen vår består av milliarder av celler. Cellene må dele seg for at et foster skal kunne utvikle seg, et barn skal vokse, et sår skal gro, eller for å vedlikeholde kroppens mange organer. Celledeling er altså helt grunnleggende for alt liv.

Kreft er ukontrollert celledeling. Om celledelingen ikke går helt som den skal, kan dette føre til kreftutvikling. Derfor er forståelse for og kunnskap om celledelingens kompliserte og nøye regulerte prosesser viktig både for å forstå sykdommer slik som kreft, og for å forstå cellenes indre liv.

Kunnskapen vi har om celledeling kommer i hovedsak fra forskning på cellekulturer som lever i en plastikkskål. Cellene i kroppen vår lever i samspill med andre celler og organer. De påvirker og kommuniserer med hverandre. For at vi skal få et godt bilde av hvordan cellene lever og deler seg, må vi studere disse prosessene i en levende organisme. Anette Lie-Jensen har derfor studert celledeling i bananfluer og rapportert funnene sine i avhandlingen «ALIX in cell division in vivo».

Den 12. juni forsvarer hun avhandlingen sin og på grunn av koronasituasjonen foregår dette på Zoom.

Ønsker du å få med deg disputasen? Les hvordan på på Universitetet i Oslo sine websider 

Anette og kollegaene har fokusert på ett protein som heter ALIX i sine studier. Og ved manipulere cellene i bananflua med genteknologiske og cellebiologiske teknikker for så å studere disse cellene i mikroskopet, har de har funnet ut at ALIX er viktig både i tidlige og sene faser av celledelingen. Samlet sett har dette arbeidet resultert i ny kunnskap om hvordan celler deler seg i en levende organisme, kunnskap som er viktig for å forstå både helse og forskjellige sykdommer, som for eksempel kreft. Arbeidet har også understreket hvor nyttig bananflua kan være for å forstå grunnleggende prosesser, som celledeling, i en levende organisme.

Emneord: Disputas, kreftforskning, celledeling, bananflue
Publisert 2. juni 2020 10:39 - Sist endret 16. juni 2021 13:46