Ingeniørstudenter deltar i europeisk samarbeid for en grønnere byggindustri

Digital modellering av bygg (BIM) er en teknologi som brukes av stadig flere. Nå setter syv ingeniørstudenter kursen mot Spania for å delta i et internasjonalt samarbeidsprosjekt som skal bidra til mer bærekraftige bygg.  

Fire av studentene som skal reise på workshopen på betonglaben på Høgskolen i Østfold. Foto.

Disse fire studentene ser frem til å utveksle kunnskap og erfaring om blant annet digital modellering av bygg (BIM) når de setter kursen mot en internasjonal workshop i Cartagena. BIM-kompetanse er etterspurt på arbeidsmarkedet. Her fotografert på høgskolens betonglab i forkant av studieturen. Fra venstre bachelorstudentene Frederik Toverød, Simon Hauk Vold, Christian Janshaug og og masterstudent  Peyman Sepanloo. 

«BIM-LCA  Construcion Project» er et toårig prosjekt med støtte fra EUs Erasmus+-program og er det første der Høgskolen i Østfold er prosjektkoordinator og har det overordnede ansvaret for gjennomføringen.

Partnerne i samarbeidet er spanske Universidad Politecnica de Cartagena (UPCT), Asociacion Empresarial De Investigacion Centro Tecnologico De La Construccion Region De Murcia (CTCON), rumenske Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN) og Evozon Systems SRL (EVOZON).

 

"Studentene får anledning til å få ekstra input fra internasjonale fagmiljøer, og utveksle erfaringer med studenter fra andre land."

Anna-Lena Kjøniksen, professor og prosjektleder ved HiØ 

 

Som en del av prosjektet arrangeres det en internasjonal workshop i den spanske byen Cartagena fra 31. januar til 2.februar. Her vil Høgskolen i Østfold delta med totalt syv studenter, fire fra bachelorprogrammet i bygg og miljø og fire fra masterprogrammet i Green Energy Technology.  

- Forventningene er å utveksle kunnskap i form av BIM og LCA. Skaffe kontakter og sammenligne forskjeller i læringsutbytte og læringsstrategier, sier Simon Hauk Vold.

Han går siste året på byggstudiet og deltar på seminaret sammen med to medstudenter som han skal skrive bacheloroppgave med.

For de øvrige studentene på byggstudet og GET-programmet blir det mulig å følge workshopen digitalt. Deltakelse skjer via denne lenken. 

Ettertraktet kompetanse på jobbmarkedet

BIM eller bygningsinformasjonsmodellering er digitale 3D-modeller fulle av informasjon om et bygg og de tekniske installasjonene som hører til. LCA (Life Cycle Assessment) eller «livsløpsanalyse» innebærer en systematisk kartlegging og vurdering av miljø- og ressurspåvirkninger gjennom hele livsløpet til for eksempel en bygning. Fra om med dette studieåret er BIM og LCA blitt tatt inn som et eget fag i studieprogrammene.

- Det er attraktivt å få jobbet med BIM og LCA, da flere og flere byggherrer krever ulike former for miljøkrav og miljøsertifisering på deres prosjekter. Det er veldig nyttig å ha kunnskap innenfor BIM da samarbeidet mellom de ulike aktørene og fagene forenkles betraktelig. Ikke minst er BIM-kunnskap veldig attraktivt i arbeidslivet, forteller Vold.

Under oppholdet ved universitetet i Cartagena skal studentene gjennomføre presentasjoner, parallellsesjoner og arbeid i grupper.

- Dette gir oss anledning til å samarbeide med faglærere fra andre land, slik at vi kan lære av hverandre. Både med påfyll av ren fagkunnskap, og i forhold til å se hva som er forskjeller og likheter i forhold til hvordan praksis er i de forskjellige landene, forteller professor og prosjektleder ved Høgskolen i Østfold Anna-Lena Kjøniksen.

Hun forklarer at prosjektet også er verdifullt for studentene.

- Studentene får anledning til å få ekstra input fra internasjonale fagmiljøer, og utveksle erfaringer med studenter fra andre land. Og i løpet av prosjektperioden skal det utvikles nytt læringsmateriell som vi deretter kan benytte i undervisningen vår, sier hun.

Viktig kunnskap for et grønt skifte

Selve prosjektet vil pågå frem til august 2024. I beskrivelsen av prosjektet heter det blant annet at “The aim of this project is to bring the academic contribution to circular economy on waste management in the construction industry, by building skills for future construction actors, higher education students now, so that they may become drivers of change for the construction sector towards a sustainable construction model that uses natural and recycled materials, reducing the environmental impact and thus meeting the objectives of EU directives. We will also provide tools to professionals.”

- Min forventning er at vi får diskutert og hørt andres meninger om LCA og BIM, og finne ut hva de skal skrive om, forteller ingeniørstudent Frederik Toverød.  

Medstudent Christian Janshaug ser også frem til workshopen i Cartagena og mener kartleggingsverktøyene de lærer å benytte er gode bidrag til et grønt skifte.

- Det er ikke til å stikke under en stol at både digitalisering og kartlegging av CO2-utslipp er helt essensielt for å møte nåtidens, men også fremtidens utfordringer innen det å ta vare på planeten vår, sier han.

Han sier BIM og LCA er verktøy innen byggindustrien for nettopp dette arbeidet. Mens LCA er et viktig kartleggingsverktøy av miljøpåvirkning fra råvarer, produksjon, bruk, vedlikehold og demontering av et produkt, så er BIM en felles plattform for byggetegninger og informasjon knyttet til bygg.

- Ved å bruke dette verktøyet kan man gi et bygg en tilnærmet faktisk total miljøpåvirkning, slik at riktige og gode valg kan tas av samfunnet, forklarer han.

Janshaug ser frem til å dele kunnskap og erfaring med både spanske og rumenske studenter og samarbeidspartnere.  

- Dette brukes over hele verden og er i konstant utvikling. Her er Norge fremme i skoa og denne internasjonale samlingen vil bidra til å kunne dele kunnskap og erfaringer, samt tilegne seg mye nytt, forteller han.

Og de tre byggstudentene vil mest sannsynlig få bruk for den ferske kunnskapen allerede kort tid etter hjemreise. Da skal de nemlig bruke BIM i forbindelse med bachelorprosjektet som er i samarbeid med en ekstern oppdragsgiver.

 

Les også:

Rekordstor interesse fra næringslivet for samarbeid med studenter

Jakter på ny kunnskap under bakken

Ingeniørstudiene rigges for fremtiden: blir grønnere og smartere

 

Emneord: BIM, LCA, Bærekraftig endring, ingeniørstudent Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 27. jan. 2023 19:13 - Sist endret 6. mars 2023 13:45