Rekordstor interesse fra næringslivet for samarbeid med studenter

Flere års satsing på samarbeid med næringslivet har ført til en økning i spennende jobboppdrag ved Institutt ved ingeniørfag. Lokale bedrifter og aktører på arbeidsmarkedet ønsker studentenes hjelp til å utvikle prosjekter og ideer.

Bildet av de fem studentene som har jobbet med et oppdrag for en ekstern aktør.

Fikk testet kreativiteteten og samarbeidet: Studentene på innovasjon og prosjektledelse med en modell av skapet som de har redesignet til konseptet "Re:3box".  "Emma Kristiansen (foran fra venstre), Susanne Knutsen, Sandra Krogh-Bjerke. Sarah Ravndal (bakerst fra høyre) og Angesa Novolani. Hele klassen har samarbeidet i grupper og levert ulike konsepter til oppdragsgiver. (Alle foto i saken: Ann-Kristin Johansen/HiØ)

Hver sommer presenterer ingeniørstudentene sine bachelorprosjekter på den åpne EXPO-utstillingen i høgskolen lokaler på Kråkerøy. EXPO har nå eksistert i hele 25 år og de siste årene har antallet prosjekter vært på rundt 60 stykker. De fleste av prosjektene er utført på oppdrag fra aktører i næringslivet.
 

Portrettbilde av Gunnar Andersson

«Næringslivet vet at vi er å stole på og at vi kan bidra til reell verdiskaping.»
Gunnar Andersson, førsteamanuensis Institutt for ingeniørfag

 

 

 

Men bachelorprosjektene er bare noen av de mange samarbeidsprosjektene som studentene ved Institutt for ingeniørfag har med eksterne aktører. På bachelorstudiet i innovasjon og prosjektledelse (IPL) får studentene prøve seg på ulike oppdrag gjennom hele studieåret.

- Vi har rundt 100 samarbeidsprosjekt i året med næringslivet. Bare sist vår representerte studentenes arbeid 26 årsverk med utvikling i næringslivet. I år har vi enda fler bedrifter som ønsker å jobbe sammen med oss. Vi har bygget allianser med både bedrifter og virksomheter, næringsforeninger og klynger over mange år.

Det forteller førsteamanuensis Gunnar Andersson som underviser på IPL-programmet.  

Motiverende å kunne bidra

Blant prosjektene som ruller og går blant IPL-studenter denne høsten er «Re:3box» til studentene Emma Kristiansen, Susanne Knutsen, Sandra Krogh-Bjerke, Sarah Ravndal og Angesa Novolani.

På oppdrag fra bedriften RE:inventar har studentene blitt utfordret til å gi et gammelt kontorskap nytt liv. Løsningen som jentene har landet på er et produkt med tre forskjellige funksjoner som har fått navnet "Re:3box".

Det gamle skapet har de omskapt til både en puff med tilhørende pute og oppbevaringsplass, et sofabord og et låsbart skap. En eventuell kunde vil også kunne velge selve designet selv.

Ved å ha flere muligheter i det samme produktet så øker vi brukervennligheten og reduserer CO2-uttrykket. Ved å gjenbruke vil materialforbruket totalt sett gå vesentlig ned.

- Det gir veldig mye motivasjon å faktisk kunne bidra med noe til andre. Det er en ekstra gulrot, sier Sandra.
 

- Studentene gir oss nye tilbakemeldinger og tenker utenfor boksen, som igjen kan være elementer som vi har manglet eller ikke tenkt på.
Lars Erik Sikkeland, daglig leder og partner i RE:inventar
 

"Re:3box" er resultatet av et intenst arbeid. Det foreløpige høydepunktet var å presentere ideen under 9R-festivalen på studentkroa på campus i Fredrikstad. Her fikk oppdragsgiver og medstudenter se de ulike prosjektene.

Bilde av Lars Erik Sikkeland i Re:Inventar i forbindelse med presentasjonene på studentkroa til høgskolen.
Daglig leder i RE:inventar Lars Erik Sikkeland her fotografert med skapet som studentene fikk i oppdrag å omskape til et nytt konsept. (Foto: Høgskolen i Østfold)

- Dere har overgått forventningene med 1000 prosent, sa daglig leder i RE:inventar Lars Erik Sikkeland til alle studentene da han overvar presentasjonene.

Tenker utenfor boksen

Da RE:inventar fikk tilgang til 500 gamle kontorskap tok de kontakt med IPL-miljøet på Høgskolen i Østfold, for å høre om studentene kunne utfordres til å komme med ideer til hvordan skapenes levetid kunne forlenges. Alternativet og siste reis for kontormøblene ville mest sannsynlig vært den lokale avfallsstasjonen.

- Visjonen til RE:inventar er – «gjenbruk like enkelt som å kjøpe nytt» Vi har jobbet ut ifra et grunnkonsept og forretningside, hvor både innhold og konsept har måtte tilpasses markedet når det kommer til modenhet, innhold og behov, forteller Sikkeland.

Ifølge han kan studentenes tanker og ideer bidra til å underbygge deres visjon.

- Studentene gir oss nye tilbakemeldinger og tenker utenfor boksen, som igjen kan være elementer som vi har manglet eller ikke tenkt på. Dette gir godt grunnlag for markedsavklaring og prototyper/konsept, forklarer Sikkeland.

Satser stort på samarbeid og grønt fokus

Gunnar Andersson mener bakgrunnen for den økende interessen for studentsamarbeid er todelt:

  • et resultat av et langsiktig arbeid både i forhold til samarbeid med bedrifter og virksomheter
  • et resultat av et sterkt fokus på det grønne skifte og å skape grønn omstilling ute i bedrifter og virksomheter

- Næringslivet vet at vi er å stole på og at vi kan bidra til reell verdiskaping. Vi har mange allierte både i store og små bedrifter og virksomheter og i større næringsklynger og næringsforeninger over hele Østfold. Disse alliansene må skapes på nytt og nytt gjennom samarbeidsprosjekter som skaper reelle verdier for alle som er med, forklarer han.

Andersson sier det kan oppleves som krevende for forskere å bli utfordret på relevans i forhold til samfunnet rundt.

- Det utfordrer også studentene fordi det krever noe helt annet enn å sitte på et auditorium og passivt motta noe. Men det som lokker oss er gevinsten: relevant forskningsbasert utdanning som skaper verdier for bedriftene og arbeidsrelevans for studentene våre, understreker han.

Gir mestringsfølelse

IPL-studentene lar seg tydeligvis ikke skremme av å bli kastet ut i en høyst reell arbeidsprosess med høyt arbeidstempo og korte frister.

- Jeg håper å få flere utfordringer som dette. Jeg er veldig interessert i design og synes det er veldig moro at vi kan dra inn design i så stor grad på denne linja, sier Angnesa.

Gjennom arbeidet med "Re:3box" har de vært nødt til å bruke en rekke ulike verktøy. De har kombinert teori og praksis og brukt kunnskap om både design og sirkulær økonomi.
 

«Bedrifter og virksomheter er våre forskningslaboratorier og vårt klasserom.»
Gunnar Andersson


- Jeg er veldig glad for denne oppgaven. Man lærer mye bedre når du får jobbe med praktiske ting i kombinasjon med teori. Vi har blitt fulgt opp veldig bra underveis noe som har gitt oss mestringsfølelse. Og vi har lært at man kan få til ganske mye på kort tid, sier Sandra.

Bilde av studentgruppa i dialog med oppdragsgiver under festivalen på studentkroa.
Studentene fikk presentert "Re:box" under et arrangement på studentkroa. Her fikk de konkrete tilbakemeldinger fra Lars Erik Sikkeland i RE:Inventar som lot seg av imponere av arbeidet som alle gruppene hadde gjort. Nå gjenstår det å se om ideene fanges opp av interessenter og dermed utvikles videre. 

Gruppeprosjekter er også nyttig trening i samarbeid. Det har også studentgruppa bak "Re:3box"-en fått erfare. 

- Vi har bygd på ideene til hverandre, forklarer Emma.

- Jeg føler jeg har lært at om du har et godt team så kan du få til alt, sier Agnesa.

I tillegg til oppdragsgiver Re:Inventar har studentgruppa hatt dialog med Barco.

- Vi har hatt et veldig godt samarbeid om dette prosjektet, forteller studentene.

 

Utdanner fremtidens problemløsere

Martin Tandberg som er leder ved Institutt for ingeniørfag sier de opplever at det er en økende interesse for studentprosjekter generelt.

Portrettbilde av Martin Tandberg
Leder ved Institutt for ingeniørfag, Martin Tandberg

- Vi har historisk sett hatt godt samarbeid med regional industri. Nå opplever vi en økende interesse for prosjektsamarbeid med våre studenter, både fra eksisterende og nye samarbeidspartnere. Vi ønsker å ta samfunnsoppdraget på alvor, så det er både gøy og motiverende å se hvor populære våre ingeniørstudenter er, sier han.

Liste over alle studiene som tilbys ved Institutt for ingeniørfag

Tandberg sier målet er at ingeniørstudentene ved Høgskolen i Østfold skal bli gode problemløsere i et samfunn i stadig endring.

- Vi tenker at samarbeidsprosjekter er en vinn-vinn situasjon. At ferske ingeniørhoder her hos oss får trene seg på det virkelige arbeidslivet mens de fortsatt er studenter. Samtidig som eksterne oppdragsgivere, og potensielle arbeidsgivere, nyter godt av ny kunnskap og friske tanker til å løse sine egne relevante problemstillinger. Vi står stødigst sammen i møte med samfunnets fremtidige utfordringer, sier instituttlederen.

Vil satse videre 

Samarbeidet med høgskolestudentene dette året har gitt mersmak for Sikkeland og RE:inventar.

- Vi har nå jobbet med høgskolen over to semestre, og syns både innhold og samarbeid har fungert utmerket. Vi ønsker så absolutt å jobbe videre med HiØ, sier han.

Når det gjelder prosjektet med skapene så jobber bedriften akkurat nå videre med å lage et konsept og etter hvert en prototype rundt «portable workplace». I tillegg skal de ulike studentprosjektene få synlighet på bedriftens webside og presentere i deres sosiale medie kanaler.

- Vi håper at flere av konseptene kan fanges opp, og utvikles videre, forteller Sikkeland.

Gunnar Andersson er overbevist om det er viktig å fortsette det tette samarbeidet med næringslivet så studentene får konkrete oppdrag å bryne seg på.

- Våre jordmødre er jo NHO og LO og samarbeid med næringslivet ligger i vårt DNA. For oss handler samarbeidet om forskningsbasert undervisning og studentaktiv læring som gjennom prosjekter med næringslivet bygger arbeidsrelevans for programmet vårt. Bedrifter og virksomheter er våre forskningslaboratorier og vårt klasserom.

På hvilken måte kan studentene bidra til mer miljøvennlige løsninger i samfunnet og dermed påvirke det grønne skiftet?

- Ved å kople internasjonal forskning som Interreg Greenbizz kan studentene og studentprosjektene fungere som broa mellom forskning og praktisk verdiskaping i bedriftene lokalt og regionalt. Ikke som enkeltstunt, men som tusenvis av timer arbeid lagt ned i prosjekt hvert år. Studentene bruker de nyeste modellene og får veiledning av forskere samtidig som bedrifter som RE:inventar sikrer at vi tar tak i de relevante problemstillingene og områdene som er viktige for næringslivet i møte med det grønne skifte og økt fokus på bærekraft.

Selv om pilene peker oppover vil arbeidet med næringslivet fortsette med uforminsket styrke, ifølge Andersson.

- Vi ønsker å integrere forskere, studenter og næringslivet enda tettere. Vi tenker at nettopp denne alliansen er hele verdien med en regional høgskole, og et område der vi er sterkere enn de tradisjonelle universitetsmiljøene, sier han.

Og for de som eventuelt måtte lure på styrken og viktigheten av samarbeidsprosjekter er hans oppsummering:

- Dette er alvor for både bedriftene, forskere og studentene!

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 2. des. 2022 11:15 - Sist endret 2. des. 2022 11:15