Millionprosjekt vil gjøre Viken-bedrifter grønnere

Høgskolen i Østfold skal bidra til grønnere bedrifter gjennom det EU-finansierte prosjektet «Greenbizz».

Bjørn Gitle Hauge presenterer Greebizz-prosjektet under «Fyrtårnverkstedet» på Strømtangen fyr 17. september. Deltagerne er politikere og beslutningstakere i Østfold/Viken. Fyrtårnsverkstedet er et laboratorium for innovasjon og en møteplass mellom forskning, utdanning, reiselivsnæringen,  politikere, virkemiddelapparatet, miljøbevegelsen og vanlige folk. Foto: HiØ.

Når det gjelder den grønne omstilling, mangler mange gründerbedrifter og små og mellomstore bedrifter ofte kunnskap og konkrete verktøy for å utvikle grønne og bærekraftige forretningsmodeller som reduserer utslippet av CO2.

Derfor ble forskningsprosjektet Greenbizz utviklet med et budsjett på 30 millioner kroner.

Sammen med Chalmers Universitetet i Sverige og Universitetet i Aarhus i Danmark, vil Høgskolen i Østfold undersøke hvordan man kan øke bruken av fornybar energi i selskaper og motivere dem til å utvikle grønne forretningsmodeller.

Økt press på bruk av grønne energikilder

Regjeringer, kunder og ansatte over hele verden legger økende press på selskaper for å drive virksomhetene ved hjelp av energi fra grønne og fornybare energikilder. 

Tidligere i år, bevilget den norske regjeringen 3,6 milliarder kroner til ulike tiltak som skal bidra til å skape en grønn fremtid. Blant annet ble det bevilget 1 milliard kroner i perioden 2020-2022 til grønn fornyelse av næringslivet. Regjeringen har også flere mål innen det de kaller «Det grønne skiftet», som handler om hvordan Norge skal bli et lavutslippsland innen 2050.

Sliter med å se hva de får igjen

Prosjektansvarlig for Greenbizz ved Høgskolen i Østfold, Bjørn Gitle Hauge, sier at det kan være vanskelig for mindre selskaper å se verdien i å investere i bærekraftige former for energi og grønne forretningsmodeller. 

Mindre selskaper har ofte mer enn nok å gjøre med den daglige driften, og kan mangle tid og kompetanse til å komme i gang med en grønn omstilling, sier Hauge.

Han forteller at de er i dialog med Viken teknologiklyngeFredrikstad Næringsforening og Nasjonalt sentrer for sirkulær økonomi om kontakt og bistand til bedrifter som vil kunne profitere på deltagelse i prosjektet.

Tanken er at løsninger i prosjektet Greenbizz skal bidra til å gjøre det mer attraktivt for de små og mellomstore bedriftene å velge grønne løsninger.

Vil gjøre 20 «Viken bedrifter» grønnere

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er nesten 600 000 bedrifter i Norge.

Det er flest bedrifter med 1-9 ansatte, totalt 141749 i Norge.

I Viken er det 132467 bedrifter der det kun er 149 med over 250 ansatte.

Innovasjon Norge sin definisjon av små og mellomstore bedrifter, er de som har mindre enn 250 årsverk. Med utgangspunkt i den definisjonen er 99,8 prosent av alle bedrifter i Viken er små eller mellomstore.

Totalt skal 60 bedrifter rekrutteres til Greenbizz ut fra en gruppe på ca 2000 gründerbedrifter og små- og mellomstore virksomheter spredt over Sverige, Norge og Danmark. Av disse ønsker altså Høgskolen i Østfold å bistå omlag 20 bedrifter med en grønnere drift. 

Innen prosjektet er omme er håpet at bedriftene skal øke forbruket av fornybar energi med opptil 10 prosent.

Skal gi bedriftene de rette verktøyene 

Prosjektleder Hauge forteller at det vil være et tett samarbeid med bedriftenes ledelse og ansatte rundt grønne forretningsmodeller og teknologier.

– Målet er å bistå bedriftene i å redusere forbruket av fossil energi. Vi går gjennom utslippene og forretningsplanene og foreslår nye forretningsmodeller. Det kan være alt fra innkjøp av varere som de videreforedler, som kan kjøpes av andre leverandører med kortere reiser, forklarer han. 

– Nye grønne, digitaliserte forretningsmodeller som forskningsprosjektet søker å utvikle, vil kontinuerlig kunne hjelpe bedrifter med å måle, kvantifisere og på en brukervennlig måte styrke bruken og investeringene i grønn energiteknologi og forretningsmodeller - ikke bare i den enkelte bedrift, men i hele bedriftens verdikjede, forklarer Hauge.

Stipendiater og masterstudenter inkluderes i det grønne prosjektet

Totalt 6 stipendiater skal inkluderes i prosjekter fordelt på de ulike prosjektdeltakerne. 

– Stipendiatene vil blant annet bli veiledet av Anna-Lena Kjøniksen, Frode Ramstad Johansen og Gunnar Andersson ved Avdeling for ingeniørfag. Utfra arbeidet med prosjektet vil det bli generert ny kunnskap om grønne forretningsmodeller med påfølgende publisering sier Hauge.

Avslutningsvis forteller han at studenter som starter på høgskolens nye Mastergrad i grønn energiteknologiogså skal involveres i Greenbizz-prosjektet gjennom sine masterprosjekter.  

Greenbizz-prosjektet har varighet frem til desember 2022.

Greenbizz-prosjektet 

Av Nina Fredheim
Publisert 14. jan. 2021 09:02 - Sist endret 7. sep. 2022 09:41