Gjør deg klar for EXPO 2019!

Hva har en undersjøisk plastsamler, byvandringer og en app som skal få deg til kjøpe brukte klær til felles? Alle er studentprosjekter du kan oppleve under EXPO 2019!

Mandag 17.juni åpner EXPO 2019 som er årets høydepunkt ved Avdeling for ingeniørfag. I to dager står bachelorstudentene på stand og viser frem resultatet av sine prosjekter. EXPO-utstillingen er åpen for alle og varer i to dager. Se åpningstider og mer om arrangementet.  

Over 60 prosjekter har studentene ved ingeniøravdelingen planlagt og gjennomført i løpet av det siste året i bachelorløpet. Studentene som stiller ut under årets EXPO går på ett av følgende studieprogrammer: Ingeniørfag maskin
Bachelorstudium i ingeniørfag - bygg
Bachelorstudium i ingeniørfag - kjemi
Bachelorstudium i ingeniørfag- elektro
Bachelorstudium bioingeniør
Bachelorstudium i innovasjon og prosjektledelse
Bachelorstudium i industriell design

Har lært å selge egne ideer

Å skrive pressemelding inngår som et arbeidskrav for studentene og flere av de spennende prosjektene har allerede fått solid omtale i mediene. Som «plastsamleren» studentene Johann Vårvik, Anders Jamissen og Henrik Pettersen har utviklet i samarbeid med Kystlotteriet. «Elv møter hav» heter bachelorprosjektet og hensikten med produktet er å samle opp plasten som flyter i Glomma før den når ut i havet.

Student Johann Vårvik (fra venstre), Anders Jamissen og Henrik Pettersen fikk presentere eget prosjekt for statsråd Iselin Nybø i lokalene til Kystlotteriet i Gamlebyen i Fredrikstad. Foto: Nina Fredheim/HiØ

Selve plastsamleren er en rist som skal plasseres under vann i Ørakanalen. «Nå er søppelfangeren heist ut i Glomma», skrev Fredriksstad Blad da de omtalte saken i slutten av mai. Også Demokraten og NRK Østfold har omtalt prosjektet som du kan lese alt om på studentenes egen bloggside.


Relevante oppdrag

Svært mange av årets EXPO-prosjekter er utført på oppdrag fra næringslivet. Studentene Mailis Sara Marth Najdorf og Anne Isabel Rivero Jotun har jobbet på oppdrag for Østfoldforskning.

«Løysinga til Mailis og Anne gjer det lettare å drive gjenbruk» skrev FRAMTIDA.NO da de omtalte saken.

Designprosjektet "Circular clothing" ble omtalt først i Møre-Nytt og siden på FRAMTIDA.NO.
KILDE: FRAMTIDA.NO (Foto:Møre-Nytt)

De to designstudentene har nemlig utviklet appen «Circular clothing» som skal bidra til gjenbruk av klær. «Vi ønsker å gi klærne et sirkulært livsløp der de brukes om og om igjen» skriver Marth Najdorf og Rivero Jotun på egen bloggside om prosjektet.

Her understreker de at det er nødvendig med drastiske endringer og at dagens tekstilforbruk må ned.
- Heldigvis finnes det et stort marked for allerede produserte, flotte, brukte klær. Det er derfor ikke nødvendig å kjøpe nytt for å fornye garderoben. Man kan kjøpe brukt, leie, bytte og gi bort, skriver de.

Plukket opp av bransjeblader

Flere prosjekter har fått omtale i nettopp bransjetidsskrifter. «Skriver bacheloroppgave om 3D-armering», meldte bygg.no da de omtalte prosjektet til byggingeniørstudentene Joakim Tangen, Lars Amund Wiersholm, Madelén Eriksen og Susanne Skretteberg Andersen.

En sak om bachelorprosjektet "En fremtid med 3D-armering" ble publisert på nettsidene til Byggeindustrien bygg.no  KILDE: bygg.no

Gruppen har jobbet på oppdrag for Multiconsult og har blant annet modellert deler av Ørebekkstunnelen. Mer om prosjektet «En fremtid med 3D-armering» på prosjektets bloggside.

Student på programmet Innovasjon og prosjektledelse, Malin Bodum Lund har også fått medieomtale for prosjektet «Attraktiv og bærekraftig mobilitet». «Malin vandrer med Fredrikstad-folk for å finne ut hvordan flere kan droppe bilen» skrev Fredriksstad Blad da de omtalte prosjektet i april i år. Oppdragsgiver for dette prosjektet var Fredrikstad kommune.

- Jeg har stor tro på at vi i fremtiden vil kunne løse mange av utfordringene vi står ovenfor innen mobilitet, nettopp fordi vi har så mange engasjerte innbyggere og ansatte i kommune og fylkes kommune, skriver Bodum Lund på prosjektets bloggside.

Til inspirasjon for andre

Prosjektet til Lorenzo Ruscelli, Daniel Flølo Ringdalen, Matias Heggdal, og Frank Hanssen har heller ikke gått upåaktet hen i media. «Norges råeste inkubator – Haldens skjulte perle» meldte TVØstfold i mai. På oppdrag for Smart Innovation Norway har studentgruppen  lett etter svar på beste praksis opp mot hovedsakelig SIVA inkubatorer på nasjonal basis. Prosjektet har fått navnet «Smart Inkubator: Gründernes fremste medhjelper. En studie av gründernes behov og beste praksis blant Siva-inkubatorer». Prosjektet er beskrevet på egen bloggside.  

Sakene som er omtalt i denne saken er bare en ørliten smakebit på årets EXPO-utstilling.
Se oversikt over alle prosjektene.

Du kan gjerne også ta et kikk i årets EXPO-katalog. Her er alle prosjektene omtalt. 

Besøk årets utstilling og la deg inspirere av nye tanker og ideer.
Du vil garantert ikke bli skuffet!

Velkommen til EXPO 2019 :)

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 12. juni 2019 13:46 - Sist endret 3. nov. 2021 09:42