Design under utvikling

– Jeg har blitt positivt overrasket over Høgskolen i Østfold, og Fredrikstad som studentby. Her holder Avdeling for ingeniørfag til i fine, moderne lokaler, hvor vi har tilgang til  klasserom og verksted utenom forelesningene, sier designstudent Malene Liavaag. Hun ønsker å ta del i en grønn utvikling av norsk industri.

Bildet viser to designstudenter ved Avdeling for ingeniørfag som tegner en sko på et glassvindu.

Malene Liavaag skisserer her en ny sko sammen med designstudent Magnus Pettersen.  Foto: Bård Halvorsen, HiØ

Høsten 2017 startet Malene Liavaag og Magnus Pettersen på studiet industriell design.

Vi fikk møte henne – også der designstudentene trives best – mer om dette nedenfor.

– Hva fikk deg til å søke på ingeniørutdanning?

– Jeg jobbet som fagarbeider på skipsverft på Sunnmøre. Her ble jeg fascinert over hvordan denne industrien har utviklet seg fra bygging av fiskebåter i treverk, til noen av verdens mest innovative fartøy innen alt fra offshore til cruise- og passasjerskipmarkedet, innleder Malene Liavaag.

– Jeg har tro på at norsk industri har mulighet til å utvikle et fortrinn når det kommer til både teknologi og design, og denne utviklingen ønsker jeg å ta del i. Derfor bestemte jeg meg for å søke på ingeniørutdanning, tilføyer Malene.

– Hvorfor valgte du å søke på bachelorstudiet industriell design?

– Jeg har alltid vært kreativ, og fascinert over hvordan ting rundt meg ser ut. Da jeg tok realfag på videregående savnet jeg veldig å bruke kreativiteten min, og ville gjerne kombinere dette med den tekniske interessen min. Etter et googlesøk fant jeg ingeniørstudiet industriell design, som virket perfekt, ifølge beskrivelsen.

– Må man være flink til å tegne for å kunne studere industriell design? 

–  Jeg har alltid vært glad i å tegne, hovedsakelig blyantskisser. Men det er ikke en nødvendighet for å gå studiet. Vi får svært god opplæring i skisseteknikk, og uansett utgangspunkt har alle studentene blitt flinke etter dette. Skissing blir hovedsakelig brukt til generering av ideer. Videre designutvikling gjør vi med 3D-modellering. 

– Hvordan ser du for deg din egen faglige og yrkesmessige vei videre etter bacheloren - først ut i jobb, eller direkte på master?

– Jeg kommer til å ta det som det kommer. Litt arbeidserfaring etter bachelor kan være veldig nyttig, og gi enda større utbytte av en eventuell master. Jeg er i hvert fall interessert i å lære mer om design, så det blir sannsynligvis flere år på skolebenken.

– Har du noen drømmejobb eller faglig spesialområde du sikter deg inn på?

– Det fine med å bli designer er at du trenger egentlig ikke å interessere deg for en spesiell retning. Designverktøyene vi lærer gir deg mulighet til å kunne skape alle mulige produkter og tjenester, til ulike industrier. Jeg er fortsatt en designer «under utvikling», og ønsker å utforske så mye som mulig. Så får jeg se om jeg faller på et spesielt fagområde etter hvert. 

– Er det noe spesielt som du har lyst til å utvikle?

– Hittil i studiet har jeg designet mange ulike produkter - alt fra sko, lamper, møbler, tannbørster, osv. Som bacheloroppgave er det også mulig å lage bil, det synes jeg hadde vært spennende å være med på. Ellers synes jeg det hadde vært kult å designe et produkt som kan bidra positivt i «det grønne skiftet» vi er i. Eller noe som kan gjøre hverdagen til folk bedre, sier Malene.

 
Bildet over: Malene Liavaag og Marianne Kalberg Wiggen i designstudentenes klasserom.

Malene trives godt blant ingeniørstudentene på Værste i Fredrikstad.

– Det var litt skummelt å skulle flytte alene til andre siden av landet, til en ukjent by. Men , jeg har blitt positivt overrasket over både Høgskolen i Østfold og Fredrikstad som studentby. Her holder Avdeling for ingeniørfag holder til i fine, moderne lokaler, med tilgang til klasserom og verksted vi kan jobbe på utenom forelesningene. Med ikke så altfor store klasser får vi god anledning til å bli kjent med hverandre, og får tett oppfølging av foreleserne. Vi har alt vi trenger av støtteapparat rundt oss for å lykkes som studenter, sier Malene Liaavaag.


Verkstedet på Værste er populært: Der hvor det i forrige årtusen ble bygget båter, har HiØs ingeniørstudenter nå bl.a. et eget rom med tre store og topp moderne 3D-printere.

Aktuelle lenker:

Bachelorstudiet industriell design

Ingeniørutdanninger i Fredrikstad

Alle studier ved Høgskolen i Østfold

Av Bård Halvorsen
Publisert 29. mars 2019 13:49 - Sist endret 26. juli 2021 11:10