Søkte seg inn på ingeniørstudiet med fagbrev

Anders L. Andersen (26) jobbet som prosessoperatør, men ville gjøre noe mer. Løsningen fant han gjennom Y-veien på kjemiingeniørstudiet.
Kjemi-Student.jpg

BILDETEKST: Anders L. Andersen (26) jobbet som prosessoperatør og søkte seg inn på kjemiingeniørstudiet via Y-veien. (FOTO: Ann-Kristin Johansen)

Etter å ha jobbet som prosessoperatør hos Borregaard AS siden 2009 følte Anders Lind Andersen at det var på tide å "gå videre".

- Jeg hadde hele tiden et ønske om kunne å bidra enda mer enn hva jeg fikk gjort i min stilling, og følte da at videreutdanning var veien å gå, forteller kjemiingeniørstudenten som nå er inne i sitt siste år på det treårige bachelorprogrammet.

Anders søkte og fikk innvilget søknad om utdanningspermisjon fra arbeidsgiver. Fra før av hadde han fagbrev i kjemi og prosessfaget og han søkte seg derfor inn via Y-veien.

Avdeling for ingeniørfag tilbyr flere inngangsveier til ingeniørstudiet. Y-veien retter seg mot de som allerede har et fagbrev og TRESS-tilbudet er for søkere som ikke har den nødvendige fordypningen i realfag.
ER DU INTERESSERT I Y-VEIEN ELLER TRESS? Se hvilke studier som har disse inngangsveiene her.   
VIKTIG! Søknadsfrist via TRESS og Y-veien er 1.mars.

 

«Tre år går veldig fort og du vil sitte igjen med kunnskap som er gull verdt videre i arbeidslivet. Mange dører vil åpnes om du har en ingeniørutdanning.»
sitat Anders Andersen (26), kjemiingeniørstudent via Y-veien

 

Begynte studiene med sommerkurs

Anders fikk høre om Y-veien fra kollegaer, også de tidligere prosessoperatører som nå jobber som ingeniører ved Borregaard AS.

- Jeg valgte å søke meg inn på kjemistudiene fordi dette var relevant for min yrkesutdanning Kjemistudiene bygger mye på fagbrevet mitt og jeg sitter igjen med en mye større forståelse av grunnprinsippene i faget etter endt utdanning. Dette er noe som vil være svært verdifullt for meg når jeg kommer tilbake til bedriften som ingeniør, sier 26-åringen.

 Som student på Y-veien begynner du på et sommerkurs i matematikk og fysikk i juni. Sommerkurset går på fulltid i seks uker. Etter gjennomført sommerkurs begynner du på bachelorstudiet og får ekstra undervisning i realfag og norsk det første studieåret. 

Hva gjør egentlig en kjemiingeniør?
Som kjemiingeniør kan arbeidsoppgavene være mange og varierte. Noen velger å utdype seg innen "analytisk kjemi" der man jobber med forskning og analyse. Ved denne retningen vil man være en del av et forskningsmiljø og til daglig jobbe på laboratorium. En annen retning man kan utdype seg innen er "kjemiteknikk/prosess". Ved denne retningen vil man jobbe mer mot kjemiske prosesser og forbedring/optimalisering av disse. 

Har fått nye muligheter

Studiet har gitt Anders både ny, faglig innsikt og nye muligheter hos arbeidsgiver.

- Studiet har vært svært relevant for meg som er utdannet prosessoperatør. Jeg har nå opparbeidet meg kunnskap som besvarer mange spørsmål jeg tidligere har hatt i de kjemiske prosessene (hvorfor/hvordan ting er utført på den måten de er). Gjennom studiet har jeg også hatt mulighet til å jobbe med prosjektarbeid hos min arbeidsgiver, der har jeg hatt mulighet til å jobbe med problemstillinger bedriften har, og vært med på å løse disse.

Hvordan liker du kjemistudiet?
Studiet er svært interessant og man får en bedre forståelse av hvordan egentlig "alt" henger sammen. Jeg har hatt mange "aha-øyeblikk» gjennom snart tre år på studiet.

Kan du fra et studentperspektiv si litt om hvordan dere jobber på studiet?
Det er en kombinasjon av forelesninger, laboratoriearbeid, prosjekter og gruppearbeid. Normalt foregår undervisningen i klasseromsforelesninger og laboratoriearbeid en til to ganger i uken. Når det ikke er forelesninger jobbes vi med rapporter, innleveringer og prosjektarbeid i de ulike fagene. Som oftest jobber vi i grupper. 

Hvordan er det sosiale miljøet på studiet?
Man blir raskt knyttet og blir som en stor familie. Mange har ulik bakgrunn og alle har derfor alltid noe å bidra med når vi jobber sammen. Mange treffes også utenom skolen og finner på ting sammen på fritiden.

Hvilke egenskaper tenker du det kan være en fordel å ha som kjemiingeniør?
Man bør ha interesse for faget, gode sosiale egenskaper, kunne tenke logisk og analytisk ha gode språkkunnskaper i norsk og engelsk, være strukturert og trives med å jobbe i team. 

Ville du anbefale andre å søke seg inn på kjemistudiet via Y-veien?
Om du føler du har mer å gi, og generelt er nysgjerrig på hvordan ting er satt sammen og fungerer, så absolutt. Tre år går veldig fort og du vil sitte igjen med kunnskap som er gull verdt videre i arbeidslivet. Mange dører vil åpnes om du har en ingeniørutdanning.

Er du interessert i kjemiingeniørstudiet? Les mer om hva studiet går ut på og hvordan det er bygd opp her.
Merk at det kun er opptak via TRESS og Y-vei som har søknadsfrist 1.mars.
Søknadsfristen for ordinært opptak er 15.april.

 

Publisert 20. feb. 2018 08:48 - Sist endret 3. nov. 2022 16:21