IR-studenter fikk fordype seg i interaksjonsdesign

Gjennom et besøk på den gigantiske elektronikkmessen IFA i Berlin sikret en ivrige bachelorstudenter fra industriell design-programmet seg nyttig kunnskap om interaksjonsdesign. 

STOR MESSE; STOR LOGO: Studentene på plass i Berlin. (Foto: Privat)

Det var en gruppe på totalt åtte studenter ved Avdeling for ingeniørfag som nylig dro til Berlin for å fordype seg i fagfeltet interaksjonsdesign på elektronikkmessen IFAi Berlin Messegelände.

Gruppen som til daglig studerer Industriell design ved Høgskolen i Østfold ankom det enorme messeområdet  på 160.000 kvadratmeter grytidlig mandag morgen. Her fikk de tilgang til hele 1.800 utstillere av forbrukerelektronikk som sto klare til å vise frem seg selv og egne nyskapninger.

Heldigvis hadde messearrangørene laget kart og en applikasjon med alle utstillerne, slik at publikum kunne velge sine favoritter samt vite hvor de befant seg.

"På listen over prioriteringer sto blant andre Samsung,
LG, Google og mange flere."
David A. W. Bjørneset og Ida L.Lingelem, HiØ-studenter

"Internet of things" eller "Tingenes Internett," var en overskrift på årets IFA-messe. Enkelt forklart betyr det at de hverdagslige tingene som for eksempel kjøleskap, oppvaskmaskin, lamper og lyspærer, og høyttalere, kobles til Internett. Hensikten er å gjøre hverdagen enklere, gjerne i form av at lysene skrur seg på når mobilen din merker at du nærmer deg hjemme.

Fokuset på hvitevarer var stort; Samsung viste stolt fram sine kjøleskap med innebygget skjerm og kameraer som spionerer på hva enn du oppbevarer i dem. Hvis man befinner seg i butikken og med ett blir usikker på om man har nok fløte, kan kjøleskapet på få sekunder avlegge en billedlig rapport. LG stilte også med lag i kjøleskap-cupen, blant andre et med et selektivt-gjennomsiktig display i front, som enten kan være gjennomsiktig eller vise utrolig nyttige applikasjoner, forteller studentene.

 

I MESSEHALLEN: Studentene på plass på det gigantiske utstillingsområdet. (Foto: Privat)

Messebesøket varte i to lange dager.
- Alle fikk nøye studert det de ikke hadde fått tid til dagen før, herunder vannavkjølt og oppvarmet avslappingsmaske, velbalanserte nyheter fra Segway, og den nesten i overkant realistiske TV-en fra Samsung med en oppløsning høyere enn reisekameraet faren din stolt brukte i 2002, forteller studentene i et eget reisebrev fra studieturen.

Går rett inn i høstens pensum

Førsteamanuensis Daniela Blauhut som underviser på industriell design-studiet mener messebesøket er svært verdifullt for studentene.

- IFA messen er ikke bare forbeholdt fagpublikumet, men åpent for alle som ønsker å ta en titt på de nyeste teknologitrendene og morgendagens enheter. I tillegg kombinerer messen den nyeste teknologien med moro og underholdning – på mange messestand er utprøving og egen opplevelse tydelig ønsket, sier hun.

For studentgruppen var besøket særlig relevant dette semesteret fordi de har emnet  interaksjonsdesign på undervisningsplanen.

- Interaksjonsdesign handler om samspillet mellom menneske og teknologi. Studentene får i dette emnet innsikt i Menneske-Maskin-Interaksjon, med fokus på både menneskelige og sosiale aspekter knyttet til digital teknologi og selve grensesnittdesign, forklarer Blauhut.

Messen gir studentene en state-of-the-art oversikt over den nyeste teknologiutviklingen.

- Produsentene på IFA messen har vist hvordan språkassistenter, IoT og Smart Home gjør kommunikasjonen og livet enda enklere for mange, sier hun.

"Assisted Living" er framtiden. Oppgaven for fremtidige designere er å designe grensesnittene og samspillet mellom menneske og teknologi på en ansvarlig måte."

Daniela Blauhut, lærer på industriell design-studiet

 

Etter to travle messedager tok studentene seg tid til å besøke kjente attraksjoner som restene av Berlin-muren, Hauptbanhof og riksdagsbygningen.

- Berlin er en by som anbefales på det wärmsten, og hvis du planlegger en tur, sørg for å ha nok tid til å absorbere og bearbeide inntrykkene fra den tilbuds- og historierike, pulserende metropolen, lyder oppfordringen fra HiØ-studentene.

Denne artikkelen er et utdrag av et reisebrev skrevet av designstudentene David A. W. Bjørneset og Ida L. Lingelem.

 

Emneord: Interaksjonsdesign, Studietur Av Redigert av Ann-Kristin Johansen
Publisert 9. okt. 2018 15:09 - Sist endret 16. juni 2021 13:28