Åpner egen forskningsstasjon 1000 meter over havet

Studenter og ansatte ved Avdeling for ingeniørfag skal forske på mystiske lysfenomener i Hessdalen.  

SPEKTAKULÆRT: Forskningsstasjonen ligger fantastisk til i Hessdalen. Dette bildet er tatt av studenter på basen.

Stasjonen har fått navnet Hessdalen Observatory og åpnes offisielt 12. oktober.
Basen er etablert i forbindelse med forskningsgruppen Atmosfærefysikk og deres forskning på Hessdalfenomenet. Formålet er å finne den fysiske mekanismen som genererer lysfenomener i Hessdalen.

Lights of unknown origin are frequently observed in the remote Hessdalen valley, and similar light phenomena have also been reported at several other locations around the world. We are aiming at discovering the physical mechanisms beyond the generation of these lights, and the energy source that powers these phenomena.
Kilde: Websiden til Atmosfærefysikk

- Forskningsstasjonen vil muliggjøre samling av data over lengere perioder enn det som har vært mulig tidligere, da vi har jobbet fra teltbaser. Målet er å ha en rekke instrumenter til å logge data kontinuerlig året rundt, forklarer professor ved ingeniøravdelingen Anna-Lena Kjøniksen.

Hun og høgskolelektor Bjørn Gitle Hauge er sentrale i arbeidet knyttet til forskningsstasjonen.

Etablert i nasjonalpark

Hessdalen Observatory ligger i verneområdet rundt Forollhogna nasjonalpark. Det har vært en lang prosess å innhente alle de nødvendige tillatelsene til å få etablert forskningsstasjonen 975 meter over havet på toppen av fjellet Skarvan. Stedet er vanskelig tilgjengelig og forskningsstasjonen ble flydd opp med helikopter tidligere i år. Studenter ved Avdeling for ingeniørfag får en aktiv rolle i feltarbeidet og er en del av delegasjonen som er på plass under den offisielle åpningen denne uken. Åpningen makeres med den heldagssamling med

- Bachelorstudentene på ingeniøravdelingen involveres i denne forskningen via valgemnet feltforskning, forteller Kjøniksen.

Forskningsstasjonen ligger så langt unna det etablerte strømnettet at man er avhengig av å generere sin egen strøm på basen.  

- Vi har som mål å få en autonom og grønn energiforsyning til stasjonen, som kan levere nok strøm til drift av en rekke måleinstrumenter året rundt. En slik energiforsyning er i seg selv en utfordring i det harde klimaet og i 1.000 m høyde, forklarer Kjøniksen.

De jobber nå med å se på muligheter for å løse utfordringen knyttet til strøm.

- Vi er i gang med å starte noen prosjekter der vi ser på hvordan vi på best mulig måte kan forsyne stasjonen med miljøvennlig strøm. Denne utfordringen passer veldig godt inn i temaet for vår nye master i Green Energy Technology, og vi kommer til å involvere de nye masterstudentene i dette prosjektet, forteller professoren.

Forskningen knyttet til lysfenomene i Hessdalen har vært omtalt i media en rekke ganger.

 

 

 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 12. okt. 2018 12:11 - Sist endret 26. juli 2021 11:14