Pågående prosjekt

Green Sponge Buildings in Scandinavia

Green Sponge Buildings prosjektet skal dokumentere og synliggjøre hvor og hvordan grønne vegger kan være en attraktiv klimatilpasningsløsning i byområder.

Om prosjektet

Hele verden står overfor en stor utfordring med klimaendringer. Vi opplever allerede hvordan ekstreme værsituasjoner fører til humanitære katastrofer. I Skandinavia gjør det endrede klimaet at forskjellene mellom sommer og vinter blir større. Vi forventer våtere vintre og tørrere somre, om enn med hyppigere og kraftigere nedbør. Alt sammen noe som belaster samfunnet vårt både økonomisk, samfunnsøkonomisk og helsemessig.
Det overordnede formålet med Green Sponge Buildings in Scandinavia-prosjektet er å støtte tilpasningen til et foranderlig og ekstremt klima ved å la bygninger bli en aktiv klimatilpasningsløsning i skandinaviske byer. En løsning som ikke kan stå alene, men som kan ha stor positiv effekt på utfordringene med økende nedbør og fare for flom ved skybrudd ved å lagre og forsinke infiltrasjon av regnvann, og dermed avlaste avløpssystemene og redusere helserisiko.
Partnerskapet har i et tidligere Interreg ØKS-forprosjekt om potensialer for Green Sponge Buildings dokumentert et uutnyttet potensial og et kunnskapshull i forhold til grønne vegger som klimatilpasningsløsning, der grønne tak i motsetning er mye bedre belyst. Det er økte konstruktive utfordringer ved å etablere grønne tak på eksisterende bygg, som vi har desidert flest av i byene, der faren for flom på grunn av overbelastning av avløpssystemet er størst. Byggemessig er det mer hensiktsmessig å etablere grønne vegger på eksisterende bygg og derfor begrenser prosjektet seg til utelukkende å omhandle grønne vegger, da kunnskapsbehovet, løsningsmuligheter og potensialet her forventes å være størst for både eksisterende. og nybygg.

Prosjektets tidsramme

01.04.2023 - 31.03.2026

Prosjekttype

Forskningsprosjekt 

Mål

Fokus for prosjektet vil være: 

  • hvordan grønne vegger i urban sammenheng kan redusere fremtidens klimautfordringer,
  • hvilket potensiale finnes her, hvilke muligheter finnes for å implementere og skalere opp naturbaserte løsninger i byer, hvordan disse løsningene kan strukturelt tilpasses eksisterende og nybygg
  • hvilken merverdi grønne vegger vil ha i sine nærområder. I prosjektet skal vi dokumentere klimatilpasningspotensialet, mulighetene og merverdien som ligger i etablering av grønne vegger.

Finansiering

Prosjektet er finansier av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak. 

Samarbeid

  • VIA University College (koordinator)
  • BG Byggros A/S
  • Henning Larsen Architects A/S
  • Scandinavian Green Roof Institute AB
  • Sveriges Lantbruksuniversitet
  • Høgskolen i Østfold
  • Norges vassdrags- og energidirektorat - hydrologisk avdeling

Deltakere

Emneord: grønne tak, grønne vegger, bærekraft
Publisert 25. apr. 2023 11:03 - Sist endret 13. feb. 2024 23:18