Vi styrker kompetansen innenfor brukermedvirkning, relasjoner og maktperspektiv

Vi ønsker PhD kandidat Nina Solberg velkommen til forskningsgruppa på innovasjon. Nina er offentlig PhD med støtte fra NFR i et samarbeid med gradsgivende institusjon, VID vitenskapelige høgskole. Vi er glade for at Nina blir en del av laget og styrker oss på brukermedvirkning, relasjoner og maktperspektiv. Vi gleder oss til gode dialoger og deling av kunnskap på tvers.

Studien omhandler samhandling mellom saksbehandler og bruker i tjenestetildelingsprosesser ved tildelingskontor. Begrepet samhandling i studien betyr hvordan møtet mellom saksbehandler og bruker foregår i tjenestetildelingsprosesser. Studien vil følge bruker og ansatt fra første møte; kartleggingsmøtet etter søknad er mottatt, frem til vedtak jfr. Lov om Helse og omsorgstjenester fattet. Studien vil foregå i kommunal sektor ved tildelingskontoret i Fredrikstad kommune.

Forskningsprosjektet er innenfor rammene for offentlig Ph.d med støtte fra NFR og er et samarbeid med gradsgivende institusjon, VID vitenskapelige høgskole.

Studien bygger på teori om brukermedvirkning, relasjoner og maktperspektiv. Organisasjonsteori er også sentralt for å kunne belyse studiens problemstilling og forskningsspørsmål.

Dette er en kvalitativ studie, med bruk av deltakende observasjon, semistrukturerte intervju og dokumentanalyse for innhenting av data. Det er planlagt tre delstudier, den første har fokus på hvordan brukere opplever samhandlingen med tildelingskontor. I den andre studien er det fokus på hvordan det er å jobbe som saksbehandler på tildelingskontor. Den tredje studien har som mål å belyse hvordan man kan utvikle en bærekraftig saksbehandling i tildelingskontor med fokus på samhandling mellom bruker og ansatt, da for å fremme brukerens mestring.

Fredrikstad kommune ønsker å styre sine tjenester med fokus på ressurser hos ansatte og brukere. Det er et overordnet mål for kommunen at innbyggerne skal få gode tjenester til rett tid, videre at det er tjenester som gir mening. I tråd med St.meld.nr. 40, Mål med mening - Norges handlingsplan for å nå bærekraftsmålene innen 2030, er Fredrikstad kommune opptatt av å styrke kompetansen gjennom forskningsbasert kunnskap. Det er et mål å utvikle tjenester hvor brukeren selv har en reel innflytelse.

I veilederen for saksbehandling av tjenester etter Helse og omsorgstjenesteloven står det at det er et sentralt prinsipp at partene skal gis mulighet til å bli hørt i spørsmål som berører dem (Veileder for saksbehandling - Tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-2 første ledd). Ved å få innsikt i hvordan brukere og saksbehandlere ved tildelingskontor erfare samhandlingen i tjenestetildelingsprosesser vil kommunen få mer kunnskap om hvordan ivareta brukermedvirkning og skape et bedre tjenestetilbud til kommunens innbyggere.

Bakgrunn:

Mastergrad i familieterapi og systemisk praksis – VID vitenskaplige høgskole

Bærekraftig samhandling mellom brukere og ansatte ved tildelingskontor. Hvordan fremme ressurser og mestring i tjenestetildelingsprosesser? - VID vitenskapelige høgskole

Published Mar. 25, 2024 6:30 PM - Last modified Mar. 25, 2024 6:34 PM