Rådgiver

Tone Jenssen jobber som rådgiver i OKOS.

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere arbeids- og velferdsfag?

Det var tilfeldig at jeg kom over studiet arbeids- og velferdsfag. Innholdet i studiet og hvordan det var bygget opp traff meg med tanke på egen jobb. Hvordan bidra til at ungdom fullfører sin læretid med bestått resultat i en livsfase hvor man er på søken etter egen identitet og hvem man er? Det er meningsfylt for en velferdsviter å være med på denne reisen og kunne være med på å gjøre en forskjell.

Jeg innså at hjertet i studiet, inkluderingskompetanse og arbeidsinkludering, var sammenfallende med mitt mål for lærlinger og lærekandidater. Hvordan kan samhandling mellom lærling, lærebedrift og Opplæringskontoret (eventuelt andre samarbeidspartnere) bidra til en best mulig læretid? Dette vekket min nysgjerrighet og motiverte meg til å søke studiet.

Hva er dine hovedoppgaver?

I opplæringskontoret jobber vi med lærlinger og lærekandidater som er den delen av videregående som kalles fagopplæring. Mine hovedoppgaver er blant annet oppfølging og kvalitetssikring av opplæringen til lærlingene ute i bedrifter og læresteder. Dokumentasjon og administrasjon av lærlingenes læretid er en viktig del av dette. Samarbeid med andre instanser som PPT, NAV, barnevern, fastlege, videregående skole, fylkeskommunen osv. er også en del av jobben, og ut fra behov jobber vi både tverrfaglig og tverretatlig. I tillegg bruker jeg en del tid på yrkesveiledning for elever i ungdomskolen og videregående skole, samt at vi jobber med å rekruttere nye bedrifter og læresteder til lærlingeordningen. Som rådgiver er jeg også involvert i kursadministrasjon. Som en service for medlemsbedriftene tilbyr vi fagkurs i enkelte tema hvor det er vanskelig å dekke læreplanmålene ute på lærestedene.

Hvordan fikk du nåværende jobb? 

Jeg hadde stillingen i OKOS før jeg tok studiet, og har i tillegg lang yrkeserfaring fra ulike stillinger og funksjoner innen videregående opplæring. Periodevis har jeg gjennom min yrkeskarriere hatt ønske om å fylle på med ny kunnskap og kompetanse. Dette har motivert meg i jobbsammenheng og har også bidratt til utvikling på det personlige plan. Jeg anbefaler å ta videreutdanning/etterutdanning underveis i yrkeskarrieren. Det motiverer og er en drivkraft for utvikling både faglig og personlig. Min videreutdanning har gitt meg muligheter til nye oppgaver og har også bidratt til jobbskifte med nye utfordringer.

I samhandling med ungdom har kommunikasjonsteknikker som coaching blitt et viktig  verktøy.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben? 

Vil spesielt trekke fram at jeg er mer bevisst på hvordan jeg kan operasjonalisere arbeidsinkludering i jobben min, og utdanningen har gitt meg flere verktøy å spille på. I samhandling med ungdom har kommunikasjonsteknikker som coaching blitt et viktig  verktøy. Jeg står tryggere i møtet med ungdom både i medgang og motgang, og ikke minst i forhold til konflikthåndtering. I tillegg har jeg fått god oversikt over og kunnskap om hvordan den norske velferdsstaten er bygget opp og fungerer. Dette er også en nyttig kunnskap i nettverksbygging i jobben min.

Jeg opplevde at studiet var skreddersydd for jobb i et opplæringskontor. Fagsammensetningen, og grunnsynet om å se muligheter og ressursene i enkeltindividet framfor å fokusere på hindringer og begrensninger, var svært relevant. Studiet sammenfaller med egne erfaringer, og har styrket troen på at de fleste kan lykkes dersom man tilrettelegger godt med tilgjengelige differensieringsverktøy. Dette er arbeidsinkludering. 

Det var også spesielt nyttig at man hadde lagt inn HR og ledelse gjennom studiet. Skal man lykkes med et godt arbeidsmiljø og arbeidsinkludering spiller HR en nøkkelrolle.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønske å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Vis interesse og engasjement! Et engasjement som har sitt utspring i indre motivasjon er ærlig og vil overbevise en arbeidsgiver. Innenfor denne bransjen bør du like å jobbe med mennesker. Vis at du er åpen for å lære nytt, at du er endringsdyktig, og at du ikke er redd for nye utfordringer. Vær også ydmyk - ikke tro at du sitter på sannheten/svaret  men vis at du er reflektert og har en mening. Bruk studietiden din godt. Det kan være nyttig å kontakte bedrifter for å få en praksisplass/hospitering, eller engasjer deg i veldedighetsarbeid.  Da får du muligheten til å vise deg fram og det vil være veldig positivt på din CV. 


Navn:
Tone Jenssen
Studieprogram:
Bachelor i arbeids- og velferdsfag
Uteksaminert:
2018
Stilling:
Rådgiver
Arbeidsgiver:
OKOS, Opplæringskontoret for offentlig sektor i Østfold

 

Publisert 7. okt. 2019 15:19 - Sist endret 15. juni 2021 06:31