Jobbspesialist

Stian Thorvaldsen jobber som jobbspesialist i NAV Fredrikstad.

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere arbeids- og velferdsfag?

Utdanningen i arbeids- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold er pr. i dag det eneste studiet med særlig vekt på arbeid og arbeidsinkludering. Jeg har stor tro på verdien av å være i ordinær jobb, både ut ifra et samfunnsøkonomisk- og individperspektiv. Jeg tror at jobb kan bidra til god helse for den enkelte og jeg tror at alle kan ha noe å bidra med i det ordinære arbeidsmarkedet – uavhengig av individuelle utfordringer. Studiene i arbeids- og velferdsfag var derfor et helt naturlig valg for meg.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg søkte på jobb som førstekonsulent ved NAV Fredrikstad og jobbet der som veileder i perioden juni-2018 til august-2019. Fra september-2019 jobber jeg som jobbspesialist ved Distriktpsykiatrisk senter (DPS) Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Jeg er fortsatt ansatt som førstekonsulent ved NAV Fredrikstad, men jeg er stasjonert på DPS. Denne jobben fikk jeg via en intern interesseutlysning i NAV Fredrikstad.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben? 

Jeg tenker at alle ansettelser gjøres på bakgrunn av kandidatens helhetsinntrykk. Denne helheten består av blant annet formell kompetanse, tidligere arbeidserfaring, frivillig arbeid, verv, personlige egenskaper og egnethet. Det handler om relasjon og det handler om jobbmatch. Man må selge inn seg selv som person minst like mye som man har fokus på kompetanse. Jeg har selv stått i store omstillinger i forbindelse med jobb og omskolering i voksen alder. Jeg tror at jeg har lykkes med å gi et inntrykk av hva som motiverer meg og hva som gir meg energi inn i jobben som jobbspesialist. Jeg har stor tro på den metodiske tilnærmingen vi jobber etter og jeg tror at utdanningen min helt klart har kvalifisert meg til å jobbe med mennesker i krise og til å fremme arbeid og arbeidsinkludering både innen helse og omsorgssektoren, men også ut mot det ordinære arbeidsmarkedet.

Jeg tenker at alle ansettelser gjøres på bakgrunn av kandidatens helhetsinntrykk. Denne helheten består av blant annet formell kompetanse, tidligere arbeidserfaring, frivillig arbeid, verv, personlige egenskaper og egnethet.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver? 

Jobben som jobbspesialist ved DPS innebærer å gi individuell jobbstøtte (IPS) til pasientene som er tilknyttet poliklinikken. I jobben min skal jeg kartlegge arbeidssøkers kompetanse, interesser, styrker og utfordringer, for å best mulig kunne støtte arbeidssøker til å skaffe og stå i ordinært arbeid. Å være jobbspesialist innebærer mye kartlegging og relasjonsbygging. Jeg må bli godt kjent med både arbeidssøkerne så vel som med de potensielle arbeidsgiverne. Å skulle gi god jobbstøtte også etter at noen er i jobb krever en god relasjon til både arbeidstager og arbeidsgiver. For å lykkes med denne relasjonsbyggingen kreves det fleksibilitet og tid, relasjonene må bygges og vedlikeholdes over tid. Vi bruker store deler av arbeidstiden vår til å oppsøke og bli kjent med arbeidsgivere innen de bransjene som våre jobbsøkere ønsker å jobbe i.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben?

Jeg bruker utdanningen min i jobben min hver eneste dag. Jeg jobber med arbeidsinkludering hver dag og jeg har hele tiden arbeid og muligheter i fokus. Gjennom studiet har jeg fått en innføring i blant annet motiverende intervju, i tillegg til andre samtaleteknikker og ikke minst IPS som metodisk tilnærming. Det er ingen tvil om at det er og har vært nyttig for meg å ha med meg denne kompetansen inn i jobben som jobbspesialist, men det gjør meg på ingen måte til en ekspert innen noen av de ovenfor nevnte fagfeltene/metodene. Snarere tvert imot. Jo mer jeg lærer jo mer ser jeg at jeg har å lære og jeg gleder meg til å fortsette denne reisen. Jeg må også legge til at jeg er veldig privilegert ved at jeg har mange dyktige og faglig sterke kolleger både i NAV og i DPS som uten tvil bidrar til å øke min egen kompetanse.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Mitt beste tips må være å være nysgjerrig. Ikke slutt å stille spørsmål og ikke tro at arbeidsgivere forventer at du skal være ekspert på alt. Når vi slutter å være nysgjerrige, når vi slutter å utvikle oss og lære nye måter å løse oppgavene våre på – da tror jeg at alle jobber vil føles kjedelige. Læring og utvikling er en prosess som forhåpentligvis aldri tar slutt. 


Navn:
Stian Thorvaldsen
Studieprogram:
Bachelor i arbeids- og velferdsfag
Uteksaminert:
2018
Stillingstittel:
Jobbspesialist
Arbeidsgiver:
NAV Fredrikstad

Publisert 2. okt. 2019 15:22 - Sist endret 15. juni 2021 06:31