Masterstudiet i samordning ble brennhett da koronakrisen inntraff

For masterstudent i samordning, Heidi Veland står koronapandemien helt sentralt både på jobb og i studiehverdagen. 

TRAVEL STUDENT: I tillegg til å være student på masterprogrammet i samordning leder Heidi Veland Korona -og Vaksinasjonssenteret i Fredrikstad kommune.

Begrepet korona har blitt en del av hverdagen for de aller fleste av oss. For Heidi Veland dominerer koronakrisen både jobb- og studiehverdagen.  

Siden mars i fjor har hun vært leder for Korona -og Vaksinasjonssenteret i Fredrikstad kommune. Før det var hun rådgiver i stab for Helse og Velferd. Ved siden av er hun student på masterstudiet i samordning ved Høgskolen i Østfold.

"Jeg kan trygt anbefale studiet til andre som er opptatt av samordning og samhandling i helsetjenestene. Studiet gir en større forståelse av ulike perspektiver knyttet til dette, og vektlegger både ledelse og organisasjonsteori."
Heidi Veland, masterstudent i samordning

Koronakrisen førte altså Heidi ut i både ny jobb og nytt tema for masteroppgaven. Samordning og systemperspektiv skulle vise seg å bli helt sentralt da krisen inntraff. 

- Jeg har endret fokuset for masteravhandling min etter at arbeidsoppgavene mine endret seg i mars i fjor. Jeg skal se på kommunal samhandling i et beredskapsperspektiv, med fokus på etableringen av koronasenter, forteller hun.

Masterstudiet i samordning har søknadsfrist 1.mars. Les mer om studiet.

Fokus på samhandling og ledelse

Ordet korona fantes ikke engang da Heidi endelig bestemte seg for å ta mer utdanning. Valget falt på masterprogrammet i samordning som går på deltid over fire år. Studieprogrammet er ett av svært få studier i Norge som gir kompetanse i å lede, utforme og tilrettelegge for helhetlige tjenester på tvers av sektorer, faglige enheter og nivåer.

- Jeg ønsket å se nærmere på kommunal samhandling, spesielt ut ifra et systemperspektiv. Min daværende jobb som rådgiver i stab Helse og Velferd var en medvirkende årsak og motivasjon for at jeg søkte, forteller Heidi. 

Hva føler du studiet har tilført deg av kunnskap og kompetanse?
- Det har gitt en bred og dypere kunnskap om begreper som samhandling, samordning og samarbeid, og også gitt en god innsikt i hva som kan være fremmede og hemmende faktorer for å oppnå god samhandling både på tvers av nivåer men også internt, for eksempel i en kommune. I tillegg er også ledelsesaspektet vektlagt, noe jeg synes er interessant og nyttig.

Hvilke muligheter tenker du studiet gir deg i yrkeslivet?
- Til å lede prosesser der samhandling er et sentralt begrep, og til å kunne forstå hvorfor helsetjenestene ikke alltid oppleves som sømløse med god flyt. I tillegg gir det en innsikt i hvordan kommunens organisering av helsetjenester har betydning for hvordan samhandlingen blir.

Fornøyde masterstudenter

Masterstudiet i samordning scoret også svært høyt på Studiebarometeret. Tilbakemeldingene fra studentene ga en samlet score på 4.8 der 5.0 er høyeste verdi. Undervisning, organisering, vurderingsformer og studieprogrammets evne til å inspirere var blant de tingene som studenten rangerte ekstra høyt. 
Les mer om Studiebarometeret.

Heidi trives selv som student på det samlingsbaserte masterstudiet. Det er fire samlinger per semester. Hver samling går over 2-4 dager.
- Det gjør det mulig å kombinere med jobb og det er fint å møte studenter med annen erfaring og dele disse. Jeg liker formen med innlevering av eksamen i slutten av hvert semester og føler vi har god kontakt og oppfølging av emneansvarlig underveis, forteller hun. 

Studiet skulle vise seg å bli svært nyttig da hun begynte i lederjobben ved Korona -og Vaksinasjonssenteret som på relativt kort tid vokste fra noen få årsverk til nesten 50 ansatte. 

- Vi utfører både testing, gir telefonråd og smittesporer. Vi har i tillegg implementert mange nye digitale verktøy til bruk i arbeidet, og har således fått god erfaring i innovasjonsarbeid, forklarer Heidi. 

Fra 1. januar i år fikk senteret også ansvar for å drifte massevaksinasjonen i kommune og her planlegges det for 40 årsverk.  Driften forutsetter et nært samarbeid og samordning mellom mange ulike aktører som blant annet kommuneoverleger, fastleger, legevakt og andre støttefunksjoner. 

Samtidig med det hektiske koronaarbeidet er altså Heidi i gang med masteroppgaven om temaet kommunal samhandling i et beredskapsperspektiv. Basert på egne erfaringer kan hun anbefale samordningsstudiet. 

- Jeg kan trygt anbefale studiet til andre som er opptatt av samordning og samhandling i helsetjenestene. Studiet gir en større forståelse av ulike perspektiver knyttet til dette, og vektlegger både ledelse og organisasjonsteori, sier hun. 

 


 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 25. feb. 2021 11:07 - Sist endret 14. juni 2021 16:07