Det profesjonelle rommet : en kvalitativ undersøkelse av behandleres og ruskonsulenters praksiserfaring fra arbeid med unge voksne som ruser seg

Av Veronika Sivertsen

Sammendrag

Bakgrunnen for undersøkelsen er knyttet til masterstudiet i psykososialt arbeid. Oppgaven trekker frem og setter fokus på behandleres og ruskonsulenters arbeid med unge voksne som ruser seg, og hvilke praksiserfaringer de har fra møter med de unge voksne. Problemstillingen jeg har ønsket å undersøke er: «Hvilke praksiserfaringer har behandlere i spesialisthelsetjenesten og ruskonsulenter i kommunal sektor fra poliklinisk arbeid, knyttet til unge voksne som ruser seg?». I tillegg har jeg utarbeidet forskningsspørsmål som presiserer problemstillingen og som jeg søker å få svar på i analyse og drøfting av funn.

Forskningsspørsmålene er knyttet til hvordan informantene beskriver de unge voksne som ruser seg og deres behov, hvilken forståelse de har knyttet til egen rolle, hva de vektlegger av viktig kunnskap og kompetanse og hvilke arbeidsmetoder og tilnærminger behandleren og ruskonsulenten benytter. Undersøkelsen har et kvalitativt design, og er basert på individuelle forskingsintervjuer med to behandlere og tre ruskonsulenter. Det har vært ønskelig å se de unge voksne fra to ståsted ved å rekruttere informanter fra både 1.linjetjenesten og 2.linjetjenesten. Bakgrunnen for dette er at jeg anser begge instanser som sentrale aktører i hjelpeapparatet for de unge voksne som ruser seg. Jeg har valgt å benytte en temasentrert intervjuguide, for å belyse ulike temaer knyttet til arbeid med unge voksne som ruser seg. Studiens hensikt har ikke vært å evaluere eller måle det arbeidet som gjøres knyttet til unge voksne som ruser seg. Jeg har forsøkt å gi en helhetlig forståelse av behandleres og ruskonsulenters arbeidspraksis med utgangspunkt i hvordan de profesjonelle yrkesutøverne beskriver sine arbeidsmetoder og praksiserfaringer. Den psykososiale kompetansen sier blant annet noe om hvordan vi som profesjonelle kan møte komplekse og sammensatte utfordringer og hvordan vi må møte mennesker som noe mer enn sin diagnose eller lidelse. Jeg har ut ifra datainnsamlingen valgt ut noen hovedkategorier som blir presentert og drøftet under analysekapittelet. Jeg har valgt å dele opp drøftingen i tre hovedtemaer: de profesjonelles forståelse av de unge voksne, den profesjonelle yrkesutøverrollen og de profesjonelles arbeidsmetoder og tilnærminger. Resultatene viser at både behandlerne og ruskonsulentene legger vekt på individuelt tilpassede tjenester, en helhetlig tilnærming, en relasjon som er basert på tillit, at de unge voksne blir sett og at det formidles tro og håp på at endring er mulig. Resultatene viser også at behandlernes og ruskonsulentenes arbeidspraksis har flere elementer som peker i retning av en transdisiplinær og psykososial arbeidspraksis.

Publisert 1. apr. 2019 14:11 - Sist endret 1. apr. 2019 14:11