Suksess for organisasjons- og ledelseskonferansen

Over 140 deltakere møtte opp på den første organisasjons- og ledelseskonferansen som ble arrangert på Høgskolen i Østfold, hvor ny forskning ble presentert av interne og eksterne foredragsholdere.

Foto: Bård Halvorsen

Dagen startet med rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen som åpnet konferansen og ønsket velkommen. Deretter fikk vi høre et meget interessant og tankevekkende foredrag av professor Jan Ketil Arnulf fra BI, som snakket om hvordan vi skal forstå begrepet «ledelse». Hovedpoenget til Arnulf er at ledelse er et relativt nytt fenomen som har utviklet seg til å bli en egen kultur.

Fire tidligere masterstudenter i organisasjon og ledelse var invitert til å presentere forskning basert på deres masteroppgaver. Først ut var konstituert visepolitimester i Øst politidistrikt, Geir Solem. Hans foredrag om hvordan man implementer endringer som mellomleder viste tydelig nytten av å koble sammen forskning med praksis. Avdelingssykepleier Sigrun Peymann holdt foredrag om lederspenn og hvilken betydning det har for lederen og lederrollen. Hun utfordret etablerte ideer om at antallet medarbeidere en leder kan og bør ha som leder ikke kan tallfestes, men heller være situasjonsavhengig. Peymanns foredrag er et veldig godt eksempel på at etablerte organisatoriske ideer kan og bør utfordres. Det er bare på den måten vi kan utvikle dette forskningsfeltet. Seniorkonsulent Tommy Payne tok utgangspunkt i studiebarometeret som kvalitetsmålingsverktøy da han problematiserte bruken av denne typen verktøy. Hans foredrag viste hvordan vi ikke ukritisk skal akseptere nytten av slike verktøy, men også utfordre og problematisere bruken av dem. Bjørg Ratvik tok utgangspunkt i en stadig like aktuell problemstilling i sitt foredrag om kjønnsbalanse i lederstillinger – et foredrag som minner oss om at vi fortsatt har en vei å gå før det er reell likestilling mellom kvinner og menn i arbeidsmarkedet.

Etter en hyggelig lunsj hvor det var god tid til å snakke sammen og knytte kontakter så fortsatte førsteamanuensis Frode Haaland ved Seksjon for organisasjon og ledelse den faglige delen av programmet med et foredrag over temaet i hans seneste bok «Å knytte bånd – rekruttering, utvelgelse og innfasing av nyansatte». Haalands viktigste poeng er at man må se ansettelser som en gjensidig prosess, et samspill mellom arbeidssøker og arbeidsgiver og en lærings- og tilpasningsprosess som kan endre så vel de nyansatte som deres nye arbeidsplasser.

Sist ut var professor Julianne Cheek ved Seksjon for organisasjon og ledelse. Hun holdt et meget interessant og lærerikt foredrag over temaet «The Really Big Digital Imperative: Connecting Big Data, Thick data, People, Places and Organisations». Her ble begrepet «den fjerde industrielle revolusjon» satt inn i en sammenheng som manet til kritisk tenkning i forhold til hvordan digitalisering påvirker individer og samfunn.

Det kom flere positive tilbakemeldinger fra deltakerne i løpet av konferansen, og selv om arrangementskomiteen ikke har evaluert årets konferanse så er det lite tvil om at det er et ønske om at dette skal bli en årlig begivenhet. Konferansen ble arrangert av Seksjon for organisasjon og ledelse og forskergruppen CC:PPO (Complex Connections: People, Places and Organisations).

Av Mats Gøran Persson
Publisert 12. nov. 2019 08:59 - Sist endret 15. juni 2021 10:25