Måtte tenke nytt: valgte å starte på en treårig bachelor i sykepleie

Koronapandemien gjorde at Anders Skarra i godt voksen alder måtte se seg om etter en helt annen yrkesvei. Nå stortrives han som sykepleierstudent.

Bildet viser intervjuobjekt Anders Skarra med hund

Foto: Privat

Hva heter du og kan du fortelle litt om deg selv? 

Mitt navn er Anders Skarra. Jeg er 57 år og bosattt i Spydeberg. Her bor jeg sammen med kone og to hunder der Øyern slutter og Glomma begynner.

Hva fikk deg til å velge Høgskolen i Østfold? 

Når jeg hadde valgt sykepleierstudiet var det enten Oslo Met Kjeller eller Fredrikstad som fremstod som relevante alternativer med hensyn til reisevei. Så ble det Fredrikstad da, fordi det var der jeg fikk studieplass.
 

"Jeg liker utsiktene til sikker jobb med noe som faktisk betyr noe for mange mennesker."
Student Anders Skarra om hvorfor han valgte å studere sykepleie

Hvorfor valgte du dette studiet?

Som så mange andre ble jeg rammet av pandemiens ringvirkninger. Etter å ha jobbet i grafisk bransje siden 1987 var jeg plutselig permittert. Å sitte stille å vente på at ting går over passet meg veldig dårlig. Men det er også slike kriser som tvinger frem endringer i livet. Noen av de flotteste folkene jeg kjenner er sykepleiere og det var nok en viktig grunn til at jeg valgte å tenke i de baner. Timingen i forhold til søknadsfrister var dårlig så da ble det et halvt år som vaktmester i Askim før jeg fikk studieplass. Jeg var jo litt spent på hvordan det ville være å komme inn som såpass mye eldre enn den gjennomsnittlige medstudent. I tillegg var det også cirka 30 år siden jeg hadde sittet på skolebenken. Men den bekymringen kunne jeg spart meg for det gikk helt greit.

Hva liker du best med studiet?

Jeg liker utsiktene til sikker jobb med noe som faktisk betyr noe for mange mennesker. Jeg synes også det er givende å lære om faktorer som har så stor betydning for livsmestring. Etter hvert som man får livserfaring ser man at alle, på et eller flere tidspunkt i livet, vil bli berørt av helsemessige utfordringer. Med helsefaglig kompetanse står man bedre rustet til å møte dette.

Hvordan du har opplevd det å få prøve deg ute i praksis og hvorfor er det nyttig i for deg i studiet?

Som førsteårsstudent har jeg foreløpig bare hatt en kort praksisperiode på sykehjem. Dette synes jeg var helt topp og gleder meg til å få prøve meg mer i praksis. Selv om jeg ikke hadde studert særlig lenge ble jeg overrasket over hvor greit det gikk å gli inn i faglige diskusjoner med leger og sykepleiere. Det er bare å ta til seg og absorbere så mye man klarer.

Hvis du skulle gitt tre viktige råd til kommende studenter hva ville det vært? 

  • Vær nysgjerrig! Bruk studieveileder, biblioteket og lærere. Da vil du oppleve at de er der som fantastiske ressurser for den som tør spørre.
  • Husk at dette er høyere utdanning og fordrer at du som student er ansvarlig for ditt eget læringsutbytte!
  • Legg litt innsats i å finne fram til en studieteknikk som passer din hverdag så tidlig som mulig i studiet.

Hva er drømmejobben din etter at du er ferdig med studiene?

Jeg har ikke sett for meg en drømmejobb. Som sykepleier får du veldig mange valgmuligheter siden kompetansen er så ettertraktet og bred. Det skal være praksisperioder ved ulike sektorer innen helsetjenesten under studiet. Kanskje jeg kan svare på det når jeg er ferdig. Det jeg vet er at valgmulighetene mine blir store.


Aktuelle lenke:

Publisert 26. jan. 2022 15:07 - Sist endret 13. mars 2022 10:43