Som 15-åring valgte Marte å bli sykepleier

Marte Jahr har alltid vært glad i mennesker, interessert i å lære om mennesker og hvordan ta vare på andre. I dag studerer hun Bachelorstudium i sykepleie ved Høgskolen i Østfold og er programtillitsvalgt i Studentrådet for helse- og velferd.

Marte Jahr studerer Bachelorstudium i sykepleie ved HiØ.

Foto: Privat

Hva heter du og kan du fortelle litt om deg selv? 

Jeg heter Marte, er 22 år og går andre året på sykepleiestudiet på Høgskolen i Østfold. Jeg flyttet til Fredrikstad, fra Oslo, i 2019 for å gå på skole her. Før dette hadde jeg to friår hvor jeg blant annet tilbrakte et år på Folkehøgskole i Bergen, hvor jeg studerte kunst og kultur i Latin-Amerika.

Hva fikk deg til å velge Høgskolen i Østfold?

Jeg valgte Høgskolen i Østfold fordi jeg alltid har følt en viss tilhørighet til Fredrikstad. Jeg har tilbrakt alle somrene i barndommen min på hytta i Engelsviken og mye av familien min har på et eller annet tidspunkt bodd i Fredrikstad.

En annen grunn til at jeg valgte denne skolen, er fordi jeg ønsket å flytte vekk. Jeg ønsket endring av miljø og ønsket å møte nye mennesker. Ved å bo i Fredrikstad ville jeg komme litt vekk fra gammelt miljø, men nærme nok til å kunne reise hjem lett på kort tid.

"En av de tingene jeg liker best er at det er 50% praksis i løpet av studiet. En får på den måten veldig god øvelse i hvordan det er å være sykepleier. Det er også et fint studium for folk som er mer praktiske enn teoretiske."

Marte Jahr, sykepleiestudent ved Høgskolen i Østfold.

Hvorfor valgte du Bachelorstudium i sykepleie?

Jeg bestemte meg for sykepleiestudiet da jeg var 14/15 år. Jeg har alltid vært glad i mennesker og alltid vært interessert i å lære om mennesker og hvordan ta vare på andre. Senere har jeg også skjønt at en grunn er at jeg ønsker å kunne ta vare på min mormor og mine foreldre når de vil trenge det.

Hva liker du best med studiet?  

En av de tingene jeg liker best er at det er 50% praksis i løpet av studiet. En får på den måten veldig god øvelse i hvordan det er å være sykepleier. Det er også et fint studium for folk som er mer praktiske enn teoretiske.

Man blir tidlig satt i basisgrupper i ulike emner. Dette er en fin måte å komme inn i et miljø på og man lærer seg også hvordan jobbe med ulike mennesker man ikke kjenner. Dette gir god læring på flere områder.

Fortell litt om praksisplasseringen din og hvordan den har utviklet deg?

Praksisplasseringen min har lært meg hvordan jobbe i ulike team. Jeg er en veldig praktisk person, som trenger å gjennomføre teorien for å få mest mulig læring. Jeg føler dermed gjennom praksis at jeg har blitt en bedre fremtidig sykepleier enn det jeg kunne blitt gjennom kun teori.

Hvordan er studentmiljøet på skolen?

Jeg og mitt kull fikk et halvt år på campus før nedstengning grunnet pandemien. Selv om det kun var et halvt år, fikk vi oppleve mye av hvordan det er å være student. Man blir kjent med mange på tvers av linjer, og gjennom det får man et nokså godt studentmiljø. HiØ har også fine plasser rundt på campus hvor det er fint å lese og være sosial.

Hvis du skulle gitt tre viktige råd til kommende studenter hva ville det vært?

Jeg ville anbefalt å flytte inn i et kollektiv. Det er en veldig fin måte å bygge relasjoner på og havne i et godt studentmiljø raskt. Et annet råd, er å velge å stille som tillitsvalgt eller melde seg inn i et studentråd. Dette er fin måte å få frem ting som er viktig for deg, og du kan hjelpe til med å gjøre det enda bedre for studentene. Et siste råd jeg har, er å utnytte det campus har å tilby slik som biblioteket og de som jobber der, organiserte sporter med andre studenter, bruke råd og helse sine tjenester og benytte seg av de studentassistentene som er på skolen.

Hvis du kunne velge fra øverste hylle hva ville du jobbe med etter endt studieløp?

Jeg har alltid ønsket å jobbe med barn etter studiet mitt. Om det skulle være barsel, jordmor eller nyfødtintensiv, det vet jeg ikke. 


Aktuell lenke:

Publisert 23. mars 2021 11:34 - Sist endret 17. juni 2021 00:45