Bioingeniør

Martin Ellingsen Myklebust jobber som bioingeniør ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere bioingeniør? 

Jeg ville jobbe med noe som hjelper andre mennesker og likte tanken på å jobbe innen helsevesenet. I tillegg er jeg glad i kjemi og realfag, og synes bioingeniør virket faglig spennende. Jeg var usikker på om jeg kunne klare å jobbe tett på syke mennesker i tøffe situasjoner, og bioingeniør appellerte til meg siden jeg kunne jobbe med helse uten å være «for tett på».

Hvordan fikk du din nåværende jobb? 

Jeg sjekket daglig etter aktuelle stillinger på flere nettsider. Jeg sendte mange søknader, men var alltid påpasselig med å tilpasse søknaden til stillingen jeg søkte på. Når jeg ble innkalt til intervjuer forberedte jeg meg godt, og tenkte gjennom hvilke sider av meg selv jeg ville få vist frem. For min nåværende jobb ble jeg innkalt til førstegangsintervju, som jeg fikk gjøre over telefon siden jeg var i praksis. Etter noen uker ble jeg innkalt til andregangsintervju på Rikshospitalet. Etter en kort samtale og en omvisning ble jeg tilbudt jobben. 

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben? 

Jeg tror inntrykket jeg ga på søknaden min og på intervju spilte en stor rolle for at akkurat jeg fikk jobben. Tidligere arbeidserfaring fra sommerjobb og profesjonspraksis i studiene var også en viktig faktor. Jeg hadde erfaring med prøvetaking og pasientrettet arbeid, og fikk gode omtaler fra mine referansepersoner. I tillegg ga det meg konkrete erfaringer som jeg brukte på intervjuet for å få frem hvordan jeg håndterte og reflekterte over vanskelige situasjoner.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver? 

Jeg jobber på prøvetakingsenheten på Rikshospitalet, hvor jeg i hovedsak jobber med blodprøvetaking. Pasientene jeg tar blodprøver av er både voksne og barn med varierende grad av sykdom. Mange pasienter kommer til oss i poliklinikken for å ta blodprøver, men jeg tar også prøver på avdelingen, i akuttmottaket eller på psykiatrisk sykehus. Noen dager jobber jeg i en egen prøvetakingspoliklinikk for pasienter med blodsykdommer (f.eks blodkreft). Jeg føler jeg har en viktig jobb og at pasientene setter stor pris på at prøvetakingen blir utført på en god og trygg måte. Hver prøvetaking er unik, og etter endt arbeidsdag sitter jeg igjen med mange inntrykk. 

Av andre oppgaver jobber jeg med å analysere blodprøver til oppfølging av diabetespasienter, eller urinprøver på et helautomatisk instrument som «stikser» og mikroskoperer urin. Jeg jobber også med å behandle prøver som skal sendes til andre sykehus, eller brukes i prosjekter og til forskning.

Når man er nyutdannet så har jo de fleste av oss lite arbeidserfaring å vise til. Da er det viktig å bruke praksiser og eventuelle deltidsjobber for det det er verdt.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben?

Bioingeniørutdanningen er bred og dekker mange fagfelt, og en har fortsatt mye å lære når man skal ut i jobb. Utdanningen gav meg fokus på kvalitet og identitetssikring som er grunnleggende for oss bioingeniører. Jeg lærte mye om hvordan forhold rundt prøvetakingen påvirker analyseringen og pasientens prøveresultater. Jeg har fått en forståelse for hvordan jeg tar en blodkultur eller en blodgass, istedenfor å bare blindt følge prosedyren.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet? 

Når man er nyutdannet så har jo de fleste av oss lite arbeidserfaring å vise til. Da er det viktig å bruke praksiser og eventuelle deltidsjobber for det det er verdt. Vær frempå og gjør ett godt inntrykk! Når du skal skrive jobbsøknad og skal på jobbintervju er det viktig å få frem hvordan dine erfaringer og egenskaper gjør deg egnet til jobben, ikke bare liste opp hvor mange uker du har jobbet her og der.


Navn:
Martin Ellingsen Myklebust
Studieprogram:
Bachelorstudium i bioingeniørfag
Uteksaminert:
2019
Stillingstittel:
Bioingeniør
Arbeidsgiver:
Oslo universitetssykehus Rikshospitalet

Publisert 13. jan. 2020 12:38 - Sist endret 14. juni 2021 20:10