Bioingeniør

Karoline Emilie Fritzen jobber som bioingeniør på Oslo Universitetssykehus.

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere bioingeniør?

Jeg likte fagene biologi, kjemi og matematikk veldig godt da jeg gikk på videregående. Bioingeniørutdanning virket spennende, men jeg visste likevel ikke helt hva det gikk ut på. Jeg leste meg opp litt opp på forhånd, og ble overbevist om at laboratoriearbeid virket som noe for meg.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg søkte på en utlyst stilling og ble tatt inn til intervju.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben? 

I mitt siste semester hadde jeg praksis på enhet for cytologi på Sykehuset Østfold Kalnes. Jeg var heldig og fikk et sommervikariat der etter at jeg var ferdig utdannet. Den erfaringen tror jeg bidro til at jeg fikk et tilbud på histologienheten på Rikshospitalet i Oslo.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver? 

På histologi jobber vi med biopsier (vevsprøver) og operasjonspreparater fra mennesker. Makrobeskjæring er første steg, der vi utfører beskrivelse og orientering av biopsien. Bioingeniørene utfører makrobeskjæring på småbiopsier, som f. eks. enkle hudbiopsier, prøver fra endoskopiske undersøkelser, og biopsier fra øre-nese-hals-regionen. Patologene og LIS-legene (leger i spesialisering) tar makrobeskjæring på større og mer omfattende preparater. Videre, blir vevsbitene støpt inn i en parafinblokk, som gjør det mulig for snittuttak. Da bruker vi en mikrotom for å kunne skjære tynne skiver fra parafinblokkene. De tas opp på et objektglass og farges før de blir tildelt patologene for diagnostisering.

Vi har flere spesialfunksjoner også. Et eksempel er en funksjon som kalles frysesnitt. Frysesnitt er en hurtigmetode for diagnostisering av vev. Da mottar vi ferskt vev fra en pågående operasjon på sykehuset, der de kan være interessert i å finne ut om omliggende vev kan være malignt/ondartet. Vi bruker en hurtigmetode for å fryse ned vevsbiten, og benytter oss av en frysemikrotom ved snittuttak. Resultatet av frysesnittdiagnosen avgjør videre forløp for den pågående operasjonen.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben?

Personlig føler jeg at jeg ble mer selvstendig og strukturert gjennom laboratoriearbeidet jeg fikk i bioingeniørutdanningen. Dette har en vesentlig betydning i vår jobb! Histologi fikk ikke en like stor prioritering som mange andre temaer når jeg utdannet meg. Histologi er en populær og ettertraktet arbeidsplass. Jeg håper dette vil få en større plass i utdanningen.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Det å vise interesse vil gi deg muligheter! Selv på arbeidsplasser som ikke nødvendigvis søker akkurat din utdanning. Jeg har en forkjærlighet for dyr, og sendte derfor åpne søknader til flere dyresykehus. Jeg fikk flere tilbud der de var interessert i å ansette meg. Et tips fra meg vil være å bruke webcruiter. Det er en veldig fin nettside til å kunne holde seg oppdatert på utlyste og aktuelle stillinger.


Navn:
Karoline Emilie Fritzen
Studieprogram:
Bachelor i bioingeniørfag
Uteksaminert:
2018
Stillingstittel:
Bioingeniør
Arbeidsgiver:
Oslo Universitetssykehus

Publisert 26. nov. 2019 13:17 - Sist endret 14. juni 2021 20:10