Nasjonal sykepleierkonferanse for Avansert klinisk allmennsykepleie

Den første nasjonale sykepleierkonferansen for Avansert Klinisk Allmennsykepleie,
vart arrangert 17. -18.oktober på Gardemoen.

Foto av et knippe av deltagerne på konferansen

Foto: Vivian Nystrøm

Totalt deltok 105 Avansert kliniske allmennsykepleiere på den første nasjonale konferansen for allmennsjukepleiarar, arrangert i regi av Norsk Sykepleierforbund. Både uteksaminerte allmennsjukepleiar studentar og noverande allmennsjukepleiar studentar frå Høgskolen i Østfold var godt representert på konferansen. Allmennsjukepleiarars funksjon og rolle vart godt klargjord i programmet, både frå eit nasjonalt og internasjonalt perspektiv. 

Eit sentralt tema under konferansen var oppgåvegliding og utvikling av primærhelseteam i helsetenesta. Morgondagens helseteneste fordrar til nytenking, både når det gjeld effektivitet og kvalitet på tenesta. Ein allmennsjukepleiar har breiddekompetanse på masternivå og er spesialisert til å gjera systematiske, kliniske undersøkingar og vurderingar av pasientar. Lege og allmennsjukepleiar frå Brumunddal fastlegekontor illustrerte godt korleis oppgåvegliding mellom fastlege og allmennsjukepleiar kan bidra til å gi eit betre helsetilbod ved fastlegekontoret. Ein nøkkelfaktor ligg i å supplera kvarandre framfor å konkurrera med kvarandre. 

«Allmennsjukepleiarar er maksisykepleiere og ikkje “mini” legar»                                     Liv Heidi Brattås Remo, Helsedirektoratet

Koordinering og samhandling var eit anna sentralt tema på konferansen. Internt i kommunehelsetenesta, men også mellom sjukehus og primærhelsetenesta, er det eit stort behov for å koordinera tenestene for å sikra gode pasientløp. Med stadig fleire eldre, og fleire pasientar med komplekse og samansette lidingar som skal få krevjande helsetenester, vil rolla og kompetansen til allmennsjukepleiarane ha noko å seia framover. Koordinering av tenester, og dessutan gi fagleg støtte og rettleiing i både kliniske vurderingar og organisatoriske utfordringar er innanfor ein allmennsjukepleiars nedslagsfelt. Det er behov for å styrkja, men også å utvikla gode samhandlingsarenaer.
 
Frå Østfold var det deltakarar både frå Høgskolen i Østfold og frå kommunane. Det vart arrangerte nettverksbygging, og deltakarane presenterte rollene sine både som allmennsjukepleiarar på legevakt, på sjukeheim, som leiarar og som lærarar og forskarar. Allmennsykepleierne NSF Østfold vart etablert som eiga ny faggruppe.

Av Vivian Nystrøm og Heidi Karlsen
Publisert 14. nov. 2023 11:44 - Sist endret 14. nov. 2023 11:44