30 millioner til prosjekt for å øke hjemmedialyse: En innovativ prosess for forbedret nyrehelsetjeneste

Et nytt grenseoverskridende forskningsinitiativ innen helseinnovasjoner og personsentrert omsorg har blitt tildelt i underkant av 3 millioner euro av blant annet EU. Forskningen fokuserer på å øke bruken av hjemmedialyse, som har vist seg å gi betydelige fordeler for pasientenes livskvalitet og helse sammenlignet med tradisjonell sykehusbasert dialyse.

Fotoillustrasjon: Colourbox.com.

Det skriver Göteborgs universitet i en pressemelding på sine nettsider.

Økende hjemmedialysebehandling med en personsentrert tilnærming gir medisinske og økonomiske fordeler samt økt uavhengighet og livskvalitet for nyrepasienten. Prosjektet har deltakere i pasientforeninger, bedrifter, akademia og næringsliv fra Sverige, Danmark og Norge.

Høgskolen i Østfold bidrar med forskerkompetanse, samt med nettverk som er viktige for å kunne nå prosjektets mål. I tillegg bidrar høgskolen med økonomisk og administrativ kompetanse for oppfølging av prosjektet.

Dialyse hjemme gir mange fordeler

Til tross for de påviste fordelene og de nasjonale målene, har andelen hjemmedialyse vært konsekvent lav over tid i Öresund-Kattegatt-Skagerrak-regionen, med betydelige variasjoner.

Dette prosjektet har som mål å øke bruken av hjemmedialyse som personlig behandlingsmetode gjennom grenseoverskridende samarbeid og innovative omsorgsløsninger.

Ved å gjennomføre dialyse i hjemmet forventes en bedre helse hos pasienten, økt deltakelse i arbeidslivet, samt reduserte helsekostnader og reduserte miljøbelastninger. Prosjektet forventes også å fremme utviklingen av verdiøkende tjenester og produktinnovasjoner innen hjemmedialyse og andre langsiktige sykdomsforløp.

Fokus på personsentrerthet

Dialyse i hjemmet er et prosjekt som har sitt utspring i personsentrert omsorg. Personsentrert omsorg er en etikk og en arbeidsmåte som fokuserer på personen i omsorgen og ikke bare sykdommen. Personsentrert omsorg er basert på bevis og har vist seg å redusere kostnadene samtidig som kvaliteten på omsorgen forbedres.

Å fremme helse og forebygge sykdom og uhelse basert på menneskers individuelle forutsetninger og behov er grunnlaget, og ved hjelp av teknologi og insentiver kan etisk, bærekraftig og kostnadseffektiv omsorg med høy kvalitet oppnås.

Forskning på flere nivåer

Det skal gjennomføres behovsanalyser og konkrete tester i hjemmemiljøet for å kartlegge hindringer og utfordringer for hjemmedialyse, samtidig som det skal sammenstilles informasjon fra nasjonale kvalitetsregistre for kronisk nyresykdom for å beskrive livssituasjon og trivsel til brukere av hjemmedialyse. Prosjektet skal også analysere politikk, lovverk og kulturforskjeller i deltakerlandene for å identifisere forhold for økt bruk av hjemmedialyse.

Skal lage en skandinavisk modell

Forskningen forventes å resultere i konkrete innovasjoner for hjemmedialyse. Prosjektet er basert på partnerskap og samarbeid og ved å dele kunnskap og erfaring på tvers av landegrensene vil vi skape en skandinavisk modell for hjemmedialyse og personsentrert omsorg i hjemmet.

Professor Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen ved Høgskolen i Østfold er en av prosjektmedarbeiderne i forkningsprosjektet. Hun er ansatt ved både høgskolen og i Sykehuset Østfold.

Sykehuset Østfold er kåret til et av Europas mest høyteknologiske sykehus, og har stort fokus på oppfølging av pasienter i hjemmet (fjernmonitorering/hjemmeoppfølging).

Hjemmedialyse vil være en viktig del av denne tilnærmingen. Leonardsen har også nettverk innen Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, som kan bidra inn mot de hjemmebaserte tjenestene for pasienter som trenger dialyse.

Leonardsen har lang erfaring med prosjektledelse både innen spesialisthelsetjenesten og innen kommunale helsetjenester, og med fokus på pasienterfaringer, helsetjenestekvalitet og digitale verktøy.


Kontaktperson ved Høgskolen i Østfold:

Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen
Professor ved Institutt for sykepleie, helse og bioingeniørfag, Fakultet for helse, velferd og organisasjon

Se faglig profil

Publisert 20. juni 2023 13:16 - Sist endret 21. juni 2023 08:09