Skal evaluere bruken av nytt digitalt verktøy for helsearbeidere

Digitale tavler skal erstatte whiteboard og lapper på veggene og gi  helsearbeidere i Moss kommune bedre oversikt. Hensikten med innføringen av tavlene er å gi pasienter så god helsehjelp som mulig.

Jörg Kirchhoff, Hanna Ihlebæk og Catharina Bjrkquist skal bistå Moss kommune med å evaluere et nytt digitalt verktøy som har til hensikt å forenkle arbeidsflyten for helsearbeidere og gi pasienter bedre helsehjelp. Foto: Nina Skajaa/HiØ.

Pilotprosjektet startet i 2021, og målet er at samtlige avdelinger under kommunalområdet helse og mestring i Moss kommune skal ta i bruk de digitale tavlene, dersom de viser seg at kvaliteten øker ved bruk av tavlene. 

Dette skal forskerne fra Høgskolen i Østfold bidra med å finne ut. 

Skal følge ansatte ut på jobb

Forskerne Jörg Kirchhoff, Hanna Ihlebæk og Catharina Bjrkquist fra HiØ får anledning til å delta i ansattes arbeidshverdag for å få innsikt i deres arbeid både før og etter bruken av digitale tavler.

De skal følge tolv ansatte i hjemmesykepleien ut på jobb – utelukkende for å se hvordan arbeidsprosessene endrer seg når man går fra analoge til digitale systemer.

Forskerne skal være med inn i hjemmene til folk, etter samtykke fra tjenestemottakere. Hensikten er å studere arbeidsprosessene til helsepersonellet.

Dette skal gjentas igjen våren 2023, etter at det digitale verktøyet er tatt i bruk. 

– Når vi nå skal forske på dette så tror jeg det er avgjørende at vi får være med ut. På den måten ser vi bedre kompleksiteten i jobben som gjøres der ute. Metoden heter «deltagende observasjon», og kommer til å gi oss helt unik innsikt i hvordan de ansatte opplever arbeidshverdagen sin, forteller prosjektleder Jörg W. Kirchhoff som er professor ved Fakultet for helse, velferd og organisasjon ved Høgskolen i Østfold.

– Vi vil også følge opp våre observasjoner med intervjuer av de ansatte og deres ledere, sier prosjektlederen.

Les mer om Digitale tavler på Moss kommune sine nettsider

 

Av Nina Fredheim
Publisert 26. okt. 2022 14:30 - Sist endret 26. okt. 2022 16:17