Ny og etterspurt masterutdanning i avansert klinisk sykepleie

Høgskolen i Østfold starter opp masterstudium i klinisk sykepleie. Masterprogrammet er et samlingsbasert fulltidsstudium som går over 2 år. 

Bildet viser professor Vigdis Abrahamsen Grøndahl og prodekan FoU Ann Karin Helgesen, studieleder Randi Magnus Sommerfelt, masterstudent Gea Restad og førsteamanuensis Ann-Chatrin Leonardsen. 

GLADE FOR Å KUNNE TILBY NYTT MASTERSTUDIUM: Foran f.v. professor Vigdis Abrahamsen Grøndahl og prodekan FoU Ann Karin Helgesen. Bakerst f.v. studieleder Randi Magnus Sommerfelt, masterstudent Gea Restad og førsteamanuensis Ann-Chatrin Leonardsen. 

Masterstudium i klinisk sykepleie gir kompetanse til å arbeide med akutt, kritisk og kronisk syke pasienter med komplekse sykdomsbilder, i tillegg til å jobbe med fag- og kvalitetsutvikling og forskningsprosjekter. En økende andel eldre pasienter, pasienter med kroniske sykdommer, og pasienter med mer komplekse sykdomsbilder, samt stadig mer spesialiserte behandlingstilbud og økende bruk av teknologi, stiller høye krav til sykepleieres kliniske kompetanse både i kommune- og spesialisthelsetjenesten. 

- I tråd med samfunnets krav til forskningsbasert praksis bidrar studiet til å øke teoretisk, praktisk og forskningsbasert kunnskap i klinisk sykepleie innenfor de ulike studieretningene, sier studieleder Randi Magnus Sommerfelt. 

 

Søknadsfrist er 1. mars 2021. Les mer om innholdet i studiet og hvordan du søker opptak. 

Flere studieretninger

Masterprogrammet i avansert klinisk sykepleie består av fire studieretninger som er:

  • Avansert klinisk allmennsykepleie 
  • Anestesi 
  • Intensiv  
  • Operasjon

Master i avansert klinisk allmennsykepleie gir grunnlag for spesialistgodkjenning ved fullført og bestått studium. 

- Vi har mange års erfaring med videreutdanninger for sykepleiere i fagområdene anestesi, intensiv og operasjon, og ser nå frem til å tilby disse studiene på mastergradsnivå. Dette er spesialiteter som fortrinnsvis er rettet mot oppgaver i spesialisthelsetjenesten, forklarer Sommerfelt. 

Avansert klinisk allmennsykepleie er en ny spesialitet som svar på et økt kompetansebehov i kommunehelsetjenesten og er opprettet på initiativ fra Helse- og omsorgsdepartementet. Kommunehelsetjenesten har ansvar for sammensatte og komplekse helsetjenester til en økende andel eldre og kronisk syke innbyggere. Sykepleiere med denne nye spesialiteten vil være med å styrke den kliniske breddekompetansen som er nødvendig

Kommuner kan søke offentlig tilskudd for at sykepleiere tar masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie.

Oppstart høsten 2021

Høsten 2021 er det studiestart for studieretningen avansert klinisk allmennsykepleie og fra høsten 2022 vil alle fire studieretninger ha oppstart. 

Les saken «Nytt masterstudium styrker sykepleiere og pasienten» 

«Den skal bidra til helhetlige pasientforløp, ivareta pasienten og pårørende i overganger og bidra til trygge, virkningsfulle og samordnede tjenester med god ressursutnyttelse»
Førsteamanuensis Ann-Chatrin Leonardsen, professor Vigdis Abrahamsen Grøndahl og  professor og prodekan FoU Ann Karin Helgesen om den nye masterutdanningen

Opptakskravene til masterprogrammet i klinisk sykepleie er: bachelor i sykepleie og offentliggodkjenning/autorisasjon som sykepleier. I tillegg er det krav om minimum to års relevant arbeidserfaring som sykepleier.

Fremmer sykepleie som profesjon

Gea Restad går på masterstudiet i avansert sykepleie ved Høgskolen i Østfold og har vært en av medlemmene i programutvalget for den nye masteren. Som sykepleier gleder hun seg stort over det planlagte masterstudiet i klinisk sykepleie. 

- Min kjepphest inn i det arbeidet har vært å få et større fokus på mangfoldet i sykepleien. Og jeg synes det er helt fantastisk at vi nå får felles retningslinjer for dette masterløpet i Norge som gir en spesialistgodkjenning.

- Det mener jeg er et stort steg mot å fremme sykepleie som profesjon og det vil i mye større grad enn før bidra til å definere kompetansen til en sykepleier, sier hun.

Gea er i gang med egen masteroppgave som skal være ferdig før sommeren neste år. Hun har selv god erfaring med å kombinere jobb og studier. 

- Å kombinere jobb og studier krever at du har selvdisiplin og et ønske og driv til å studere. Og så krever det at du forsaker litt andre ting, understreker den dedikerte masterstudenten.

Høgskolen i Østfold tilbyr mange spennende masterutdanninger. Se hele oversikten her. 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 23. nov. 2020 14:34 - Sist endret 16. aug. 2021 08:57