Lite fokus på personsentrerthet i eksisterende forskning innen digitale primærhelsetjenester

Digitalisering er introdusert som en av løsningene på fremtidens helsetjenesteutfordringer knyttet til økende etterspørsel og begrenset tilgang på ressurser.

Fotoillustrasjon: Colourbox.com

Fokus på primærhelsetjenester fremfor spesialisthelsetjenester er en annen løsning som fremmes, med formål å tilby helsetjenester på laveste effektive omsorgsnivå.

Spørsmålet er i hvilken grad digitale helsetjenester ivaretar den enkelte pasients behov godt nok, altså har et såkalt personsentrert fokus. Gjennom en litteraturgjennomgang, en “scoping review”, har fem forskere ved Høgskolen i Østfold identifisert behovet for mer forskning innen personsentrerthet og digitale primærhelsetjenester.

Kun en av de totalt 13 inkluderte artiklene hadde en personsentrert tilnærming ved planlegging av studien. Resten av artiklene viste til andre resultater knyttet til digitale primærhelsetjenester, som de så i diskusjonen knyttet til personsentrerthet.

Artiklene kom fra åtte forskjellige land (en fra Norge) og omhandlet beskrivelser av  både pasienter, sykepleiere, leger, annet helsepersonell, veteraner og ‘coacher’. Det var stor variasjon med hensyn til hvilke sykdomstilstander og type digitale løsninger som var representert i artiklene.

De inkluderte artiklene knyttet personsentrerthet i digitale primærhelsetjenester til tilgjengelighet – det at informasjon opplevdes mer tilgjengelig og at det var lettere å komme i kontakt med helsepersonell. Videre ga disse tjenestene brukerne opplevelse av egenmestring og følelse av kontroll, og økt forståelse fra helsepersonells side for pasientenes situasjon.

Fire av studiene viste til at digitale primærhelsetjenester utfordret en personsentrert tilnærming. Dette handlet blant annet om redusert mulighet til å etablere et «bånd» mellom behandler og pasient, og muligheten til å observere pasienten i sine naturlige omgivelser.

I følge forskerne bak kartleggingen synliggjør dette at det er behov for flere studier innen denne tematikken. For å sikre personsentrerte helsetjenester i fremtiden er det viktig med mer kunnskap om hva digitale primærhelsetjenester innebærer for pasienter, pårørende og personell.

Forfattere bak artikkelen er:

Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen

Carina Bååth

Ann Karin Helgesen

Vigdis Abrahamsen Grøndahl

Camilla Hardeland


Referanse:

Person-centeredness in digital primary healthcare services- A scoping review. Healthcare. ISSN 2227-9032. 11(9). doi: 10.3390/healthcare11091296.

 

Av Ann-Chatrin Leonardsen
Publisert 5. mai 2023 14:22 - Sist endret 5. mai 2023 14:23