Bananfluer kan gi svar på hvordan kreftsykdom oppstår

FOREDRAG. De små, svarte fluene som svirrer rundt på kjøkkenet vårt er en plage for oss alle. Like sikkert som at høsten kommer, entrer også bananfluene norske kjøkken.

Anette er molekylærbiolog og førsteamanuensis ved bioingeniørutdanningen. For tiden er hun undervisningsleder ved Institutt for sykepleie, helse og bioingeniørfag, Høgskolen i Østfold.

Foto: Ann-Kristin Johansen

De små, svarte fluene som svirrer rundt på kjøkkenet vårt er en plage for oss alle. Like sikkert som at høsten kommer, entrer også bananfluene norske kjøkken. Det mange ikke er klar over er at disse små krypene har hele seks Nobelpriser og både har vært og er fremdeles viktig i medisinsk forskning. Anette C. Lie-Jensen har brukt bananfluene i sin kreftforskning, og har funnet helt ny kunnskap som kan gi oss innblikk i utviklingen av kreft.

Denne kvelden på litteraturhuset gir Anette deg et innblikk i hvorfor vi skal være litt takknemlige mot for disse forhatte, små fluene: De har tross alt vært viktige for vitenskapelig fremskritt de siste 100 årene.

Anette er molekylærbiolog og førsteamanuensis ved bioingeniørutdanningen på Høgskolen i Østfold.

Foredraget hennes er en del av HiØ sin foredragsserie Abels Hage ved Litteraturhuset. 

Publisert 27. apr. 2022 13:03 - Sist endret 27. apr. 2022 13:03