Hadi Lile hedret med formidlingspris

Professor Hadi Lile ved Høgskolen i Østfold har mottatt Formidlingsprisen 2022 for sin betydelige innsats i å formidle kunnskapsbasert informasjon, særlig innen rettsvitenskap, rettsosiologi og menneskerettigheter.

Professor Hadi Lile ved Høgskolen i Østfold mottok Formidlingspris 2022. Foto: Nina Fredheim/HiØ.

Prisen ble delt ut på høgskolens akademiske årsfest fredag 27. oktober. Der blir også Forskningsprisen, Utdanningskvalitetsprisen og Arbeidsmiljøprisen delt ut. Ansatte med opprykk ble også markert.

Formidlingsprisen skal blant annet gi anerkjennelse og motivasjon for innsatsen med forskningsformidling.

I år ble hederen gitt til professor Lile, som beskriver prisen som en kraftig motivasjon i sitt arbeid.

Gir motivasjon

– Det betyr svært mye å ha en arbeidsgiver som verdsetter jobben min, og gir meg anerkjennelse for det, sier Lile. 

Han forteller at det har vært flere saker ved andre høyere utdanningsinstitusjoner der ledelsen har gjort livet vanskelig for sine forskere, fordi de har frontet feil saker eller hatt feil meninger i offentligheten. Det har vært og er høy temperatur i de debattene Lile har stått i, og han har ikke alltid frontet de mest populære standpunktene.

Lile mener Formidlingsprisen gir meg både trygghet, motivasjon og glede til å fortsette innsatsen med formidling av forskningsbasert innsikt.

– At vi har en formidlingspris på lik linje med forskningsprisen og utdanningskvalitetsprisen er med på å tydeliggjøre at formidling er en sentral del av det vi driver med, sier Lile.

Viktig del av samfunnsoppdraget

Formidlingsprisen, som ble først tildelt i 2012, har som mål å fremheve viktigheten av samfunnsoppdraget med å formidle forskning.

– Formidling og samfunnskontakt basert på vitenskapelige og kunstneriske resultater er en viktig del av oppdraget til høgskolen, sier prorektor for forskning og formidling, Kristi Grønvold Bache.

Hun understreker at Hadi Lile, som er en profilert stemme innen sitt fagfelt, effektivt har delt kunnskap utover eget fagmiljø. 

Juryen har vurdert de nominerte basert på kriterier som faglig kvalitet, mangfoldet i bruk av kommunikasjonsplattformer og evnen til å nå og engasjere forskjellige målgrupper.

Juryen fremhevet i sin begrunnelse at Lile er anerkjent som en ledende stemme i medielandskapet innen sitt fagfelt. Han har også delt kunnskap utover eget fagmiljø med god respons.

Bidrar i samfunnsdebatten

Prorektor Bache fremhevet i sin tale under prisutdelingen at Lile har briljert med sin kombinasjon av forskning og formidling, særlig innen rettsvitenskap, rettsosiologi og menneskerettigheter og vært svært synlig i media, med bidrag som spenner fra video og podcast til kronikker, foredrag og intervjuer.

– Lile har skapt betydningsfull debatt, særlig rundt viktige temaer som minoriteter og urfolk og hans arbeid har beriket både vår institusjon og samfunnet som helhet, forteller hun.

I følge Lile selv er hans motivasjon å bidra til folkeopplysning i saker der han tenker at det trengs.

– Jeg er ikke opptatt av å fronte et politisk standpunkt eller å være aktivist. Selv om jeg ofte har stått og står i kontroversielle saker er motivasjonen min å formidle nøktern kunnskapsbasert informasjon om rettslige spørsmål og rettsstaten, forklarer professoren.

Vil være samfunnsaktuell

Lile mener forskningsformidling er en viktig del av jobben og mener at det er viktig å bidra med oppklaring der det trengs.

­– Jeg blir gal av å sitte på sidelinjen og se på offentlige debatter som preges av alvorlige feil og mangler, sier han.

Han mener også at det er positivt at det han forsker på og underviser i skal være relevant og aktuelt for studentene.

– Når jeg deltar i det offentlige ordskiftet får jeg kontakt med hva folk der ute er opptatt av, jeg får tilbakemeldinger på mine standpunkter og mine forsøk på å forklare ting. Slike tilbakemeldinger er kjempeviktige. Det gjør at jeg blir jeg flinkere på å undervise og forske også, avslutter han.

Juryen for prisen har bestått av tidligere redaktør og nåværende journalist i forskning.no, Nina Kristiansen, senior kommunikasjonsrådgiver ved HiØ, Nina Fredheim, og prorektor for forskning og formidling, Kristi Grønvold Bache.

 

Av Nina Fredheim
Publisert 30. okt. 2023 12:15 - Sist endret 30. okt. 2023 12:15