Kjære lesere av Fremmedspråksenterets nyhetsbrev!

En skipper går ned en trapp langs skipets side

I slutten av denne måneden opphører mitt engasjement som leder ved Fremmedspråksenteret.

La meg få sagt det med det samme: det har vært en fantastisk opplevelse og et stort privilegium å få jobbe med noe en brenner for sammen med kollegaer som også har denne innstillingen. Mine medarbeidere fungerer som mentorer for våre målgrupper, og de har vist at de har både nødvendig faglig dybde, evne til å formidle og nødvendig kunnskap om styringsdokumenter i opplæringen. Jeg er riktig stolt av mine ansatte!

Det har imidlertid alltid også vært veldig inspirerende å treffe dere, våre såkalte målgrupper, enten dere kommer til oss, eller vi kommer til dere, skolebesøk, etterutdanning eller konferanse. Under pandemien oppdaget vi hva det betyr å miste den viktige kontakten. Derfor er jeg glad for at jeg fikk oppleve «normaliteten» igjen før jeg slutter.

Jeg vil også takke for det gode samarbeidet jeg har hatt med Utdanningsdirektoratet som var min «faglige sjef» fram til 2018. Jeg savner de gode samtalene og de klare oppdragsbrevene. 

Gjennom årene har vi også inngått samarbeidsavtaler med relevante språk- og kulturinstitusjoner samt ambassader. Det har vært en fornøyelse å se hvordan disse kontaktene har ført til bedre forståelse av hverandre og dermed til en bedre utnyttelse av tilgjengelige ressurser. 

Det europeiske fremmedspråksenteret i Graz (ECML) har fått en helt spesiell plass hos meg, ikke bare fordi det ligger der det ligger, men fordi jeg der har forstått viktigheten av internasjonalt samarbeid, og spesielt det arbeidet som Europarådet med ECML gjør.

Det er klart jeg gjør meg tanker om framtiden. Hvilke utfordringer vil våre fag få, vil engelsk som «lingua franca» overleve uten å splittes opp, vil andre fremmedspråk overleve den engelske dominansen? Hvilken betydning vil kunstig intelligent (AI) ha for fagene våre. 

Jeg håper og tror det vil gå bra, men jeg vet det kommer til å bli annerledes!

Takk for meg!

Hilsen
Steinar Nybøle
 

Publisert 9. feb. 2023 12:00 - Sist endret 13. feb. 2023 06:37