Les jeunes et leurs finances personnelles

Trinn: nivå II
Tema: Forbruk og personlig økonomi
Tid: ca. to økter à 90 minutter hver

Kort beskrivelse

I følgende undervisningopplegg engasjeres elevene i det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring. Opplegget tar utgangspunkt i en video som gjenspeiler hverdagen til en tenåring, hennes håp, drømmer, innsats og frustrasjoner. Sentralt i opplegget står det å gi elevene et repertoar av vokabular som skal hjelpe dem til å sette ord på personlige og praktiske utfordringer tilknyttet forbruk og personlig økonomi. For å gjøre dette enklere har vi delt opplegget i følgende deler: før visualisering, under visualisering og etter visualisering.

Kompetansemål i LK20

  • muntlig forklare faglig relevante emner, skildre opplevelser, hendelser og planer, og begrunne meninger, også spontant
  • samtale i en rekke dagligdagse situasjoner om kjente og faglig relevante emner
  • skrive ulike teksttyper om personlige og faglig relevante emner, og uttrykke og begrunne egne meninger, med og uten hjelpemidler

Tverrfaglig tema

Folkehelse og livsmestring
Livsmestring dreier seg om å kunne forstå og å kunne påvirke faktorer som har betydning for mestring av eget liv. I dette opplegget fokuserer vi på å aktivisere elevene gjennom varierte aktiviteter som skal bidra til at de kan uttrykke seg om følelser og tiltak knyttet til forbruk og personlig økonomi.

Læringsmål

Elevene skal kunne

  • forstå ulike ord og uttrykk knyttet til følelser samt forbruk og personlig økonomi
  • uttrykke seg om andres eller egne følelser og tiltak knyttet til samme tema muntlig og skriftlig

Ressurser

  1. Questions sur image
  2. La roue des émotions
  3. Bingo : Trouve quelqu’un qui…
  4. Chasse à l’intrus
  5. Biopoésie
  6. Video (YouTube)

Forberedelser

Skrive ut vedleggene fra Ressurser. Gjennomgå med elevene bruk av «le futur proche» for å uttrykke forutsigelser samt bruk av «le conditionnel» for å uttrykke mening og hypoteser på fransk.

Plan for opplegget

FØR VISUALISERING

1. Questions sur image

Læreren forklarer først bruken av spørreord med fokus på ordstilling i spørsmål og svar. Deretter vises skjermdumpen fra videoen (ressurs nr. 1) og elevene oppmuntres til å bruke spørreord på målspråket når de formulerer spørsmål til bildet. Elevene og læreren kan sammen svare på spørsmålene som stilles.

Aktiviteten egner seg til å repetere kjent vokabular som for eksempel klær og utseende samt til å introdusere nye følelsesuttrykk. Bruk gjerne «La roue des émotions» (ressurs nr. 2) som ekstra språklig input. Samme spørreord kan brukes flere ganger.

2. Bingo: Trouve quelqu’un qui…

Hver elev får utdelt et bingobrett (ressurs nr. 3) og det språklige og grammatiske innholdet gjennomgås. Elevene skal så gå rundt i klasserommet og stille spørsmål til hverandre med utgangspunkt i påstandene på bingobrettene. Dersom en medelev svarer bekreftende på et spørsmål, noteres navnet til vedkommende i det aktuelle feltet. Spørsmålene må fordeles på så mange medelever som mulig. Eleven først som fyller ut alle feltene, roper «bingo!». Til slutt legges det til rette for en gjennomgang med ytterligere aktivering av målspråket i plenum.

UNDER VISUALISERING

3. Chasse à l’intrus

Elevene blir presentert for et utvalg bilder (ressurs nr. 4). som illustrerer innholdskomponenter i videoen. I hver rad er det ett bilde som ikke passer inn – elevene skal identifisere hvilket mens de ser mesteparten av videoen (avspillingen stoppes ved tiden 04:05 minutter). Oppgaven har ikke nødvendigvis en fasit - det viktigste er diskusjonen omkring innholdet i videoen.

Vis gjerne til «La roue des émotions» (ressurs nr. 1b) for en repetisjon av ord som uttrykker følelser.

4. L’allée des murmures

Bildet der videoen ble stoppet (04:05 minutter), viser jenta sin reaksjon på at det er annen person som også er interessert i å kjøpe gitaren hun ønsker seg. Læreren presenterer denne situasjonen for klassen og ber elevene å stille seg opp på to rekker med ansiktene vendt mot hverandre – som en allé. De får tid til å tenke ut et mulig svar på følgende spørsmål: "À ton avis, que va t-il se passer ? Que va faire la fille ?".

En frivillig elev går gjennom alléen mens han/hun lytter til medelevenes forslag etter hvert som han/hun passerer dem. Ved enden av alléen snur eleven seg og går samme vei tilbake for å høre samme forslagene en gang til. Til slutt må eleven velge det svaret han/hun likte best. Eventuelt kan klassen involveres i en diskusjon – "Êtes-vous d’accord ? Auriez-vous fait pareil ?".

Ved mange elever i klassen kan to elever gå sammen gjennom alléen. Målet med aktiviteten er at elevene også skal kunne øve på bruk av «le futur proche» for å uttrykke forutsigelser samt bruk av «le conditionnel» for å uttrykke mening og hypoteser på fransk.

ETTER VISUALISERING

5. Biopoésie

Biodikt er en aktivitet som egner seg for enklere skriftlig bearbeiding av informasjon om personer og deres liv. Elevene fyller ut poesi-malen fra ressurs nr. 4. Dette kan resultere i fine poetiske produkter med detaljer om en persons personlighetstrekk og ambisjoner – dvs. et personportrett i ord.

Kommentarer

Gjennomføringen avhenge av elevenes faglige forutsetninger. Det vil derfor i noen tilfeller være nødvendig å legge til ekstra øvinger. 

Idé og utarbeidelse

Soléna Pradayrol for fransk © Fremmedspråksenteret 

 

Publisert 14. sep. 2023 15:06 - Sist endret 11. okt. 2023 22:15