St. Olav videregående skole

CLIL - Naturfag på engelsk i Internasjonal klasse Vg1 2009-2010

Faglærer: Siv Djupvik
Lærebøker: Nexus (Ekeland, Johansen og Strand) Aschehoug.

Vi har ikke lykkes i å finne engelske bøker som dekker pensum på en tilfredsstillende måte, så derfor har vi foreløpig norske bøker. Dette er noe vi ønsker å endre på sikt. I tillegg til læreboken, kopieres det opp stoff på engelsk som legges ut på it's learning (Nexus sitt nettsted koster penger). Ellers bruker elevene en del av de ulike forlagene sine naturfag-nettsteder og søker på ulike tema etter behov.

All undervisning går på engelsk, og det legges vekt på at elevene skal kunne beherske faget på engelsk, både skriftlig og muntlig. Naturfag er et 5 timers fag som hos oss er lagt ut over 6 timer i uken slik at vi kan dele klassen på lab. Vi kjører stort sett lab en gang i uken. Alle elevene må skrive lab-rapporten på engelsk. I og med at læreboken er på norsk, får de også termologien på norsk. Men lab-rapporter skrives på engelsk, presentasjoner er på engelsk og prøvene besvares i all hovedsak på engelsk.

Sluttrapport skoleåret 2009-10 (pdf)

CLIL - samfunnsfag på engelsk Vg1 2009-2010

Faglærer: John Eirik Grova
Timefordeling: 3 timer pr. uke, ca. 1/3 av undervisningen på engelsk
Læringsressurser:

Samfunnsfag på Vg1 er delt opp i emnene "Individ og samfunn", "Kultur", "Politikk og demokrati", "Arbeids- og næringsliv" og "Internasjonale forhold". Omtrent en tredjedel av undervisningen foregår på engelsk, innenfor emner der dette er hensiktsmessig.

Temaene som er valgt ut til undervisning på engelsk er av mer universell art: Sosialisering, samliv, kulturmøter, verdenssamfunnet. Disse er også valgt ut fordi begrepsinnlæring her kan være nyttig med tanke på studieforberedelse.

Faget har ingen egen lærebok på engelsk, så i undervisningen brukes den norske læreboken Streif, i tillegg til tekster fra Internett og engelskspråklig litteratur. I periodene med CLIL-undervisning, er all gjennomgang, diskusjoner og elevoppgaver på engelsk. Grunnleggende ferdigheter som vektlegges er muntlig og skriftlig kommunikasjon.

CLIL - geografi på engelsk Vg1 2009-2010

Faglærer: Trygve Denstad
Timefordeling: to timer i uka
Lærebøker: Læreverket "Geografi- studieforberedende" er på norsk slik at det har vært nødvendig å supplere med tekster fra andre kilder og Internett. Amerikanske læreverk har vært nyttige i naturgeografi.

Geografifaget er emneorientert slik at det er mulig å undervise i et bestemt emne på engelsk eller å veksle mellom norsk og engelsk annenhver gang. Begge disse deler har vært prøvd ut inneværende skoleår. Terminologien i geografi er lett overførbar til det engelske språket, det er mulig å finne uttrykk på engelsk for de samme fenomener. Dette gjelder både natur-og kulturgeografi. Elevene har selv fått velge språkform i evalueringssituasjonene. I den fortløpende undervisningen ha elev og lærer hatt samme språkreferanse.

CLIL - naturfag på engelsk Vg1 2009-2010

Faglærer: Grethe Mahan
Lærebøker: Nexus (Ekeland, Johansen og Strand) Aschehoug.

Klasse 1STG i studiespesialiserende program deltar i et CLIL-prosjekt i naturfag. Klassen består av 26 elever. I naturfag er det tre ekstra elever som går i 10.klasse ved Kannikskole, som får en mer tilrettelagt undervisning ved å ta naturfag på Vg1-nivå.

Det er fem hovedområder i læreplanen for naturfag. I samråd med elevene, valgte læreren ut to hovedområder som skulle undervises på engelsk. På grunn av at det finnes mye lærestoff på engelsk til hovedområdene stråling og bioteknologi, pekte disse to hovedområdene seg ut til å passe til å undervises på engelsk.

Læreboka, Nexus, er på norsk. Elevene kan velge om de vil ha prøver på engelsk og om de vil skrive labrapporter på engelsk eller norsk. Kun innhold vurderes på prøver, ikke språket. Dersom elevene kommer opp til muntlig eksamen i naturfag, vil de kunne velge om de vil ha eksamen på norsk eller på engelsk.

Naturfag i klasse 1STH ved St. Olav vgs. er også med i CLIL-prosjektet, men undervisningen i 1STG og 1STH samkjøres ikke. Elevene i 1STH har i forkant av skoleåret søkt om å få hele naturfaget på engelsk, med mål om å søke IB neste år. De aller fleste i 1STG, derimot, planlegger å søke studiespesialiserende program.

Publisert 19. feb. 2020 16:04 - Sist endret 1. feb. 2021 08:08