English version of this page

Litteratur i kontekst

Temaområdet Litteratur i kontekst ledes av professor Elin-Sofie Nesje Vestli (SLIK).

Temaområdet Litteratur i kontekst undersøker språkets kulturelle og/eller estetiske kontekster. Temaområdet er primært rettet inn mot litteraturvitenskap og litteraturdidaktikk, og omfatter både disiplinbasert og anvendt forskning (anvendt forstått som anvendelse av litterære tekster og andre kulturelle uttrykk i språkopplæringa).  

Sentralt i temaområdet står skjønnlitterære tekster, både for barn, ungdom og voksne. På grunn av språkstudienes omfattende kulturkomponenter (som omfatter både områdekunnskap og interkulturelle aspekter) er kontekstuelle forskningsprosjekter, som for eksempel inkluderer virkelighetsfortellinger og sakprosa, særlig relevante for temaområdet. Temaområdet bør videre stimulere til forskning på andre kulturelle/estetiske uttrykk, som for eksempel film, spill, og sjangere som integrerer tekst og visuelle utrykk, blant annet grafiske romaner og tegneserier.  

Noen aktuelle forskningsspørsmål er:

  • Hvordan øke elevenes/studentenes litterære kompetanse i (fremmedspråk)undervisninga? 
  • Hvordan bruke litterære tekster og andre kulturelle uttrykk i (fremmedspråk)undervisninga, blant annet for god språkinnlæring og lese- og skriveutvikling? 
  • Hvordan reflekteres aktuelle samfunnsutfordringer (for eksempel migrasjon, svekkelse av demokratiet, klimaendringer) i samtidslitteraturen? 
  • Hvordan utvikler de tradisjonelle nasjonallitteraturene seg i vårt globale samfunn (jf. postkolonialisme, kosmopolitisme) og hvilken betydning har det for utvikling av (fremmed)språkfagene? 
  • Hvordan kan litterære tekster og andre kunstneriske uttrykk bidra til å øke elevenes/studentenes interkulturelle kompetanse og områdekunnskap? 

Beskrivelsen og forskningsspørsmålene ovenfor er overordnede og kan justeres i dialog med fagmiljøene.

I 2023 starter vi opp et nytt prosjekt: Litteratur i krisens tid.

2021-2022 pågikk et prosjekt om grafiske romaner og grafisk litteratur.

Publisert 20. jan. 2021 13:28 - Sist endret 9. mars 2023 13:26