Hvorfor bør du prioritere trening i en hektisk hverdag? Vi ba en forsker om hjelp til å finne de gode argumentene

Fysisk aktivitet gir så stor helsegevinst at du egentlig ikke har råd til å sitte stille. 

Bildet viser forsker og de to programlederne sammen foran mikrofonen i podkaststudio.

Hva gir det oss å trene? spurte vi i den nyeste episoden av podkastserien Forskningsprek. Og lot forsker Therese Fostervold Mathisen (t.v.) forklare.  

I forbindelse med årets forskningsdager, der energi er tema, inviterte vi en gjest til podkasten vår «Forskningsprek» for å få vite mer om hva trening gjør med oss.

Førsteamanuensis/forsker Therese Fostervold Mathisen er både helse- og treningsfysiolog og ernæringsfysiolog. I denne episoden gir hun oss alle de riktige grunnene til å gjennomføre de 150 minuttene med fysisk aktivitet i uka som er anbefalt. En anbefaling som tror det eller ei, de færreste av oss følger.  Kanskje er det god grunn til å minne om hvor bra trening er for deg?..

For visste du at:

  • signalstoffene som musklene våre skiller ut ved fysisk aktivitet «snakker» til organene i kroppen vår på en måte som gjør at de bedrer sin funksjon?
  • eller at når musklene i kroppen din er i aktivitet så påvirker de hjernen din på en positiv måte og gir det deg(?) blant annet bedre selvbilde?
  • eller at trening har vist seg å fungere som medisin, både i forhold til mentale og fysiske lidelser.?

- Jeg skulle veldig gjerne sett trening brukt som medisin hyppigere, sier Fostervold Mathisen i denne episoden av Forskningsprek.

I denne podkastepisoden forteller Fostervold Mathisen også at regelmessig veiing av unge idrettsutøvere er så uheldig at forskere nå tar til orde for at ingen utøvere under 18 år skal veies.

- Trening er positiv, og vekt skal ikke ha betydning for å være fysisk aktiv på en eller annen måte. Dessverre ser vi at det i enkelte idretter er overdreven fokus på veiing av utøvere. Dette kan føre til et skadelig kroppsfokus og bør unngås.

Fostervold Mathisen har ledet en internasjonal gruppe av forskere som akkurat nå lanserer oppsiktsvekkende anbefalinger, deriblant veieforbud av utøvere under 18 år,  som skal bidra til å flytte fokuset fra mål og vekt til kostfold og treningsteknikk og treningsmengde.

- Vi har gjort et stort litteratursøk og har funnet at til tross for at vi mener at en idrettsutøver skal se slik og slik ut, eller ha en ideell fettprosent, så er det ingenting dokumentert i litteraturen som tilsier at de da blir en bedre idrettsutøver, sier HiØ-forskeren.

 

Hør mer om alt dette i den nyeste episoden av «Forskningsprek»!

 

 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 28. sep. 2023 11:43 - Sist endret 28. sep. 2023 11:46