Konfliktforskerens favorittverktøy: en konfronterende, men kreativ samtale

PODCAST: - Hvis det er slik at statsapparatet stjeler konfliktene fra folk i straffesaker, satt på spissen, så er det logiske at man må gi konfliktene tilbake til folket. 

Profilbilde av forsker Espen Marius Foss

Satser alt på dialog: Gjennom egen forskning og praksis som konfliktmegler har førsteamanuensis Espen Marius Foss blitt dialogens fremste våpendrager. Hans erfaring er at de aller fleste konflikter kan bearbeides og løses gjennom at partene får snakket ut med hverandre. 

Det sier førsteamanuensis Espen Marius Foss som gjennom forskningen – og i jobben som megler og konfliktløser, har erfart følgende: dialog mellom de berørte partene fungerer nesten alltid.

Og statistikken viser at 90 prosent av sakene i Konfliktrådet ender i en skriftlig avtale og 95 prosent av avtalene som inngås der blir oppfylt. I en godt forberedt meglingssituasjon er følgende spørsmål avklart: hvordan er du berørt, hvilke andre er berørt, hvilke støttepersoner er viktige og nyttige å ha med, og hvem som kan være en del av en løsning.

- Det at man tilrettelegger for den dialogen, sånn at de stemmene kommer til orde, da vil som regel prosessen få en god slutt, forklarer Foss.

Sosialantropologen som søkte seg til et lekverv som megler og som lot seg rive med av det han erfarte.
- Det var en helt fantastisk læringskurve, også på det personlige planet som gjorde at jeg ble mer og mer interessert i dette og det fantastiske ved hva som kan skje i dialog og de uventa løsningen som kan komme, forteller han. 

Økende interesse for gjenopprettende prosesser

Foss er gjest i podcasten ForskningsPrek. Her forteller han om meglingsteknikker, forutsetningene for å lykkes i arbeidet, og hvordan partene får eierskap til prosessen og selv finner løsningene. 

Tanken bak etableringen av Konfliktrådet er at gjerningsperson og offer kan møtes i en konfronterende dialog, tilrettelagt av upartiske meglere, som bidrar til av de involverte selv kan finne gode løsninger på konflikten. Ifølge Foss er det en økende interesse fra politiets side for å bruke gjenopprettende prosess og de fleste sakene til Konfliktrådet kommer fra nettopp politiet. Man kan også melde inn saker som sivil part. 

- Det som er interessant med Konfliktrådets utvikling er at det har gått fra å være et fokus på småsaker med ungdom, og at ungdom skal få en sjanse til å gjøre opp for seg og slippe å få noe på rullebladet, til stadig mer alvorligere straffesaker også med voksne. Og på den måten kanskje også avlaste politiet og straffeapparatet, sier Foss. 

I tillegg kommer sivile saker – alt fra nabokonflikter til konflikter i ungdomsmiljøene og på skolen. 

Men hva er det egentlig som gjenopprettes?
- Tanken er at man skal gjenopprette noe, enkelte mener at det kan være misvisende for det er ikke alltid man kan gjenopprette noe etter en krise eller en forbrytelse. Men det handler om å gjenopprette en form for verdighet, eller trygghet, og utforske sammen om man kan finne måter å få det bedre på. 

I denne episoden får du også vite hva «sjiraffspråk», «gatemegling» og «konfliktbriller» er. Vi snakker oss innom «17.mai-opptøyene» i Fredrikstad tidligere i år, og hvordan en knalltøff storesøster bidro til å gjenopprette tryggheten som brått forsvant i det lille nærmiljøet, da en 17-åring ble knivdrept av kameraten.  

Hør hele ForskningsPrek episoden med Espen Marius Foss her:

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 30. sep. 2021 08:00 - Sist endret 30. sep. 2021 08:37