Sosiale medier under lupen: Forsker på politisk påvirkning

PODCAST. Forsker Marie Støren Jareid scroller intenst i sosiale medier for å identifisere strategiske narrativ og desinformasjon som brukerne utsettes for. På sikt håper hun forskningsprosjektet skal gjøre oss bedre rustet til å skille mellom personlige meninger, politiske budskap og reell informasjon.  

Bildet viser forsker Marie Støren Jareid i høgskolens lydstudio.

Marie Støren Jareid  er stipendiat ved Fakultet for informasjonsteknologi, ingeniørfag og økonomi og forsker på politisk påvirkning på sosiale medier med fokus på ulike politiske narrativ. Et strategisk narrativ er en fortelling som er skapt av en aktør med et spesielt formål.

I sin forskning analyserer hun materiale fra sosiale medier og det er særlig TikTok som har vekket forskerens interesse. Dette fordi TiKTok er en global plattform som har opplevd en enorm økning i antall brukere, og fordi kanalen har et svært ungt publikum.

Historiefortelling med et klart formål er ikke noe nytt fenomen, men HiØ-forskeren mener bruken av strategiske narrativ, og spredningen av desinformasjon/fake news i sosiale medier, gir grunn til bekymring. Hun peker blant annet på utviklingen i USA.  

- Der ser man på en måte at hele det som utgjør felleskapet i samfunnet er på vei til å gå litt i oppløsning fordi det kan skape en form for polarisering innad i samfunnet, sier Støren Jareid. 

Særlig strategiske narrativ som er konstruert for å skape splid er urovekkende.

- Hvis det er en samlende fortelling om fellesskap så er det jo en ting, men hvis det er fortellinger som gjør at vi blir satt opp mot hverandre innad i et samfunn så er det veldig skummelt. Og det er jo det man ser i USA der man begynner å så tvil rundt: kan vi stole på media, kan vi stole på myndighetene, vil de oss vel? Når sånne ting begynner å få fotfeste i samfunnet da er det veldig skummelt, mener hun.

Støren Jareid bruker derfor nesten all sin forskertid akkurat nå på å analysere det som skjer i de sosiale mediene. Det håper hun skal gi nyttige resultater og gi oss som brukere noen verktøy for hvordan man "konsumerer" innhold i sosiale medier. 

- Jeg håper i enden av dette løpet at jeg kan vise litt hva som slags teknikker som brukes for å fortelle de strategiske narrativene, og hva slags type narrativ som fortelles. Sånn at vi kan ha bedre oversikt og dermed kunne være litt bedre rustet mot de så de ikke får for mye fotfeste i vårt samfunn, forklarer stipendiaten.

I vår prat med Jareid blir vi også presentert for "phd-syndromet", en slags limbo-tilstand som den relativt ferske stipendiaten kjenner på innimellom. 
- Man har den følelsen at man verken er ansatt som sådan som ekspert eller er student. Eller så er man begge deler. Den sammenblandingen av titler synes jeg er litt vanskelig for det er den følelsen av at man skal lære om et tema, og samtidig er det forventet at man er ekspert. Det å prøve å finne seg sjøl i det og bli ekspert på et tema det synes jeg er ganske krevende, røper hun.

Du kan høre hele intervjuet med Marie Støren Jareid i podkasten Forskningsprek der hun forteller mer om egen forskning - og det å være i et slags limbo, dratt mellom en følelse av å kunne mye - eller ingenting. 

 

Av Ann-Kristin Johansen, Nina Skajaa Fredheim
Publisert 20. sep. 2021 14:37 - Sist endret 11. okt. 2021 13:52