Referat fra møte i Sentralt forskningsutvalg 16. mars 2022

Tilstede: Kristi G. Bache, Trine Eker Christoffersen, Serge von Arx, Kirsti Skovdahl, Øyvind Fjeldbu, Tore Gimse, Camilla Gjellebæk, John Molands, Marianne Løken, Torunn Skofsrud Boger

Forfall: John Molands, Andreas Bye

 

 

8/22 Godkjenning av referat fra møtet 26.januar

Forslag til vedtak/innstilling

Referatet godkjent.

 

Vedtak

Referatet ble godkjent.

 

9/22 Prorektor informerer

Saksframstilling

  • HiØ bygger opp egen kompetanse på forskningsetikk og personvern, både i forskningsadministrasjonen og gjennom personvernombudet Line Mostad Samuelsen. Det har vært en diskusjon ved HiØ om vi skal ha et eget personvernombud eller om rollen burde outsources. Vi har behov for å være tett på problemstillingene og ha fokuset på at vi tradisjonelt sett er en undervisningsinstitusjon med prosjekter som også i stor grad involverer studenter på BA og MA nivå. Personvernombudet (PVO) fortsetter som i dag ved HiØ, men det er per i dag ikke avklart hvor stor prosent funksjonen som ombud  vil utgjøre framover. Marianne spilte inn at de i arbeidet med etikk og personvern (GDPR) i museene er opptatt av å skille mellom jus og etikk. Trine spilte inn at en sak fra HiØ er eksemplifisert i en uttalelse fra NESH i denne sammenheng og at dette skal tas videre i høgskolens egne Forskningsetiske råd til diskusjon og bevisstgjøring. Et Forum for personvern og informasjonssikkerhet er nylig  opprettet ved HiØ og skal møtes månedlig og  ledes av PVO og sikkerhetssjefen ved høgskolen. Det er også opprettet en arbeidsgruppe for personvern innen forskning.
  • HiØ venter på svar på søknad om akkreditering av vårt første ph.d-program, og har fått en sakkyndig komite som skal komme på institusjons besøk sammen med NOKUT over sommeren. Vi ønsker å ta i mot de første kandidatene i eget program sommeren 2023, og i den forbindelse ønsker vi å iverksette vårt eget veilederutviklingsprogram. Status på dette arbeidet er at Kirsti Skovdahl og Geir Afdal (professor II) har takket ja til å sitte i en arbeidsgruppe sammen med prorektor, som skal få bistand til  prosjektstyring av høgskolens administrasjon til  å få på plass en prosess. Kristi tar dette med seg tilbake til sentralt forskningsutvalg underveis for å be om innspill.
  • Høgskolen har behov for  flere ph.d.-hjemler og signaliserer dette til myndighetene ved anledning. Det  jobbes strategisk for å kontinuerlig fylle de hjemlene vi har med gode kandidater i solide fagmiljø.
  • Kristi har avklart med Økonomi når det gjelder driftsmidler for ph.d. og informerte om dette i møtet.  50 000 kan anses som en rimelig sum per år, men en fastsatt sum skal ikke være absolutt begrensende. Leder av stipendiatforum  foreslo at det bør legges fram noen forslag til hva man kan bruke driftsmidlene til..
  • Utenlandsopphold for ph.d -kandidatene: budsjett for utenlandsstipend ligger pr i dag til Sentralt forskningsutvalg, altså på institusjonsnivå. Forskningsdirektøren mener dette bør legges på fakultetsnivå og at dette implementeres i budsjett for 2023. Leder for stipendiatforum kommenterte at det er en merkbar endring med tanke på imøtekommenhet i ny organisering med dedikerte prodekaner forskning.
  • Det er nå et styrevedtak på at Akademiets søknad om fellesgrad med Høyskolen i Innlandet og UiT (hvor vi er eneste institusjon som må søke NOKUT om egen akkreditering) skal jobbes med og søknaden skal sendes i november 2022 om styret godkjenner innsending i oktober. Akademiet avholder et  todagers skriveseminar denne uken nettopp i dette arbeidet.
  • Tallene for årets NVI-rapportering er ikke endelige før etter 1.april, men for 2020 var tallet på 272 publikasjoner, mens det ligger an til 435 for 2021. Vi ligger altså an til en 50-60 prosents økning.

 

Vedtak

Til orientering.

 

10/22 Leder av stipendiatforum informerer 

Saksframstilling

Leder av stipendiatforum, Camilla Gjellebæk, informerte:

  • Stipendiatforum skal ha årsmøte i april. Valgkomiteen har sendt ut en forespørsel til alle stipendiatene om å stille til valg i styret som skal bestå av fem personer, men har dessverre ikke mottatt en eneste tilbakemelding.
  • All kommunikasjon i forumet foregår på engelsk, men lederen representerer blant annet stipendiatforum i sentralt forskningsutvalg og uttaler seg i ulike høringer – og da er det avgjørende av leder har gode nok norskkunnskaper. Dette er ikke nedfelt i vedtektene at leder bør har tilstrekkelige norskkunnskaper, men dette er noe forumet vil se på i sammenheng med forslag til endring av vedtektene som nå er nå sendt på høring og skal vedtas på årsmøtet. Det er foreslått av stipendiatforums årsmøte skal velge de fakultetsvise representantene for ph.d-kandidatene til de lokale forskningsutvalgene. Dersom dette blir vedtatt på årsmøtet vil det kalles inn til et ekstraordinært årsmøte som vil velge disse representantene for i år. I tillegg ønsker forumet å nedfelle noe konkret om honorering av verv.
  • Det første Cross-border Doctoral Seminar i regi av Stipendiatforum, i samarbeid med Högskolan Väst, går av stabelen på Vann neste torsdag. Det er 17 påmeldt, hvorav 10 fra HiØ (alle fakultetene, med unntak av Akademiet, er representert). Samtlige deltakere har levert tekster på forhånd, og har fått tildelt en «nærleser» slik at man kan øve seg på å gi reviewer. Seminaret vil har fokuset på reviewprosessen og «The Joy of Writing», og samtidig ha som mål at stipendiatene finner sammen på tvers og at dette samarbeidet kan føre til at noen slår seg sammen og leverer f.eks. et felles abstract til en konferanse.
  • Leanne og Magdalena fra forskningsadministrasjonen har presentert forslag til nettside for stipendiatforum, og det er foreslått å ha en workshop for å lande på innhold.
  • Thomas Prestø fra Akademiet har meldt interesse for å presentere sitt prosjekt og Akademiet for forumet, og forumet ser svært positivt på et tettere samarbeid med Akademiet.

 

Vedtak

Til orientering.

 

11/22 Orientering om forskningsaktiviteten ved fakultetene og Akademiet

Saksframstilling

Prodekanene for forskning presenterer forskningsaktiviteten ved eget fakultet og ved Akademiet. Hver prodekan fikk 10 minutter til sin gjennomgang, med fokus på tre hovedpunkter: hva fungerer, peke på utfordringer og presentere status for HiØs satsningsområder.

LUSP: Presentasjonen lagt fram i møtet.

IIØ:

  • Fakultets forskningsutvalg med mandat er på plass, og er delt med de andre prodekanene for forskning.
  • Forskningsgruppene konsolideres og lager aktivitetsplaner. Noen er i startblokka etter å ikke ha samarbeidet noe særlig under pandemien. Det er mulig noen forskningsgruppeledere endres.
  • Prosess for tildeling av forskningstid er nesten på plass, IDF-møte ble holdt forrige uke. Det er ulike oppfatninger knyttet til muntlig avtaler ved tidligere ansettelser som må finnes ut av.
  • Det ble sendt fire søknader til NFR i februar. Alle søknadene har vært gjennom en intern prosess, og Tore takket for god støtte fra Magdalena og Valbona underveis.
  • Prodekan peker på at prosessen for innsendelse av søknader er en utfordring. Det er en pågående sak på avdelingen som er aktualisert av manglende etterfølgelse av veileder for eksternfinansiering. Denne veilederen har blitt revidert og vært ute på høring, og det er nødvendig å etablere en holdningskultur slik at interngodkjenning gjennomføres i tråd med dette og HiØ kan stille seg bak innsendte søknader.

 

HVO:

  • I februar ble det sendt seks søknader om eksternfinansering til NFR.
  • Arbeidet med å sette rammer og struktur rundt forskningsarbeidet på fakultetet har avdekket at det er noen ting å ta tak i. 12 forskningsgrupper fungerer på 12 ulike måter. Noen er ambisiøse og ønsker å få til mye. Gledelig at flere søker om mer forskningstid.
  • Ser et stort behov for å gjøre en kartlegging av fagmiljøene våre – hva er det vi har, hva er det vi trenger, hva skal vi satse på videre? Dette faller fint sammen med arbeidet med ny strategi. Dette arbeidet er beskrevet i aktivitetsplanen for 2022, og skal jobbes med i samarbeid med prodekan for undervisning slik at undervisning og forskning kan knyttes tettere sammen.

 

Akademiet:

  • Akademiet fokuserer på arbeidet med utviklingen av en fellesgrad på ph.d.-nivå innen kunstnerisk utviklingsarbeid i samarbeid UiT og HINN.
  • Thomas Prestø og Jacob Oredsson presenterte på kunstnerisk utviklingsforum nylig.
  • Fått støtte til 3-årig DIKU-prosjekt og et samarbeids-EU-prosjekt med Universitetet i Milano.

 

Vedtak

Til orientering.

 

12/22 Arbeidet med ny strategisk plan ved HiØ

 

Saksframstilling

Kristi sitter i arbeidsgruppen som skal utarbeide ny strategiplan for HiØ. Det er lagt opp til en prosess der førsteutkastet skal være klart innen sommeren. Det er ønskelig at sentralt forskningsutvalg kommer med innspill og trekker opp noen overordnede linjer. Strategien skal denne gangen være mer overordnet og vil trekke en linje mot 2030. Når førsteutkastet foreligger på i løpet av sommeren ønsker prorektor et dagseminar i sentralt forskningsutvalg som resulterer i et innspill fra sentralt forskningsutvalg. Marianne inviterte til at møtet kan holdes på Borgarsyssel. Innspill fra Øyvind om at førsteutkastet må diskuteres i lokalt forskningsutvalg først.

Vedtak

Det kalles inn til møte i sentralt forskningsutvalg på Borgarsyssel når førsteutkastet foreligger, mest sannsynlig i september. Målet med møtet er å levere en høringsuttalelse til strategigruppen ved HiØ fra sentralt forskningsutvalg.

 

13/22 Eventuelt

Ingen saker. 

Publisert 22. mars 2022 12:43 - Sist endret 20. sep. 2022 09:31