Referat fra møte i Sentralt forskningsutvalg 12.mai 2022

 

Tilstede:

Kristi Cecilie Grønvold Bache, Øyvind Gjems-Fjeldbu, Tore Gimse, Kirsti-Iren Skovdahl, Serge von Arx, Trine Eker Christoffersen, Camilla Gjellebæk, Marianne Løke (Østfoldmuseene), Andreas Bye (IFE), Kristin Hagemann (sak 15/22), Berit Grønn (sak 15/22), Ida Larsson (sak 15/22) og Kjersti Berggraf Jacobsen (sak 15/22)

Forfall: John Molands

 

14/22 Godkjenning av referat fra møtet 16.mars

 

Møtebehandling

 

Referatet ble sendt til møtedeltakerne i forkant av møtet. Ingen innvendinger.

 

Vedtak

 

Referatet ble godkjent.

 

 

15/22 Presentasjon av språksatsningen ved HiØ  

 

Forslag til vedtak/innstilling

Sentralt forskningsutvalg vil ta presentasjonene og diskusjonene i møtet til etterretning og benytte kunnskapen i innspill til ny strategisk plan for HiØ.

Saksframstilling

Lederne av språksatsningens arbeidspakke 1 (Språkutdanning på tvers av språk), 2 (ELLA - The Education, Literature and Language Program) og  3 (Nasjonal tilbyder av fremmedspråk (tysk, fransk og spansk) i grunnskolelærerutdanningen) var invitert til å presentere de ulike delene av satsningen og gi innspill på hvordan de mener satsingen best kan videreføres i neste strategiperiode.

Kristin Hageman presenterte arbeidspakke 1:  STAS: språkutdanning på tvers av språk på vegne av seg selv og Karine Stjerneholm. Forprosjektet startet opp i mars 2018 ved tildeling av  strategiske midler til å starte opp et søknadsprosjekt ledet av Kristin Hagemann og Karine Stjerneholm, og sammensatt av faglige representanter fra ØSS, LU og Fremmedspråksenteret, samt praksisfeltet og studenter. Prosjektet kartla språkmiljøene ved HiØ, med sammenslåing av språkmiljøene ved HiØ ved ny faglig omorganisering som resultat. Hovedideene i arbeidet er mer studentinvolvering, å skape mening av produktene studentene lager underveis i studiene, bygge bro mellom forskning og undervisning i språk og ikke minst bygge bro mellom de ulike språkene. Prosjektet fortsatte som en utdanningssatsning inn i den nye vedtatte språksatsningen fra 2019, som arbeidspakke 1 høsten 2020-høsten 2022. Arbeidspakken skal jobbe med konkrete resultater: samle studentmiljøer på tvers av språk, bidra til synergieffekter mellom forskning og undervisning. Følgende prosjekter: Pangstart (inspirasjonsseminar for språkstudenter, bygge bro mellom de ulike språkene og mellom forskning og undervisning i språk), Fleirspråkligheit (mer studentinvolvering, bro mellom studentene, stipender, språkutstilling, felles masterkonferanse for alle masterstudenter i språk, har også planer om å gjennomgå studieporteføljen og starte opp et Ph.d-program i framtiden. Sender ikke ny SFU-søknad i år, det må være et strategisk valg fra organisasjonen. I forrige runde var den institusjonelle støtten ikke god nok – en forutsetning for en ny søknad er bedre administrativ støtte, søknaden må være forankret i fagmiljøet, støtte fra ledelsen og ikke minst tid. Framover er det viktig å videreutvikle konvergenspunkter mellom STAS og ELLA. STAS er best rustet til å lage Norges beste språkutdanninger siden HiØ huser et av landets mest robuste språkmiljøer, og det eneste som forener alle språkdisipliner på ett institutt. Vi kombinerer disiplinfag og didaktikk, vi har lærerutdanning og nærhet til praksisfeltet, vi har Fremmedspråksenteret og vi har tildelingsbrevet fra KD til HiØ (datert 21.12.21) som slår fast at «HiØ skal ta et nasjonalt ansvar for engelsk og fremmedspråk i hele utdanningsløpet og være en sentral tilbyder av fremmedspråk i lærerutdanningen».

Ida Larsson presenterte arbeidspakke 2: ELLA - The Education, Literature and Language Program). ELLAs ulike temaområder etterstreber økt kunnskap om mennesket som språkvesen. Dette målet forutsetter kunnskap om ulike språk, og at man samarbeider på tvers av ulike språk – her er forbindelseslinjene til STAS tydelige. Til sammen har de ulike miljøene ved HiØ en helhetlig kunnskap som savnes i forskningsfeltet, og med denne kompetansen er vi er bedre rustet til dette arbeidet enn andre institusjoner. Programmet har ansatt fire stipendiater og påbegynt to prosjekter: Flerspråklige ressurser og grafiske romaner. Oppretter nytt tidsskrift ELLA, arbeider med stipendiatene og veiledernes fagmiljø, har lyst ut midler til støtte for flere prosjekter som ligger an til framtidige NFR-søknader. Noen viktige resultater allerede er blant annet metodeutvikling i flerspråklige ressurser, blant annet gjennom samarbeid med UiO om infrastruktur, involvering av masterstudenter både som assistenter og bidragsytere, redaksjonen for ELLA-tidsskriftet er på plass og to temanummer er under planlegging. Framover er målene blant annet at ELLA-tidsskriftet skal etableres som vitenskapelig tidsskrift, prosjektet Flerspråklige ressurser skal videreutvikles, sammen med STAS fortsette med forskningsbasert undervisning, planlegger å starte opp en prosjekt om lokale og globale utfordringer under ledelse av Daniel Lees Fryer, det planlegges også en Språklab og man er i prosess med innkjøp av utstyr. Det er behov for kompetanseutvikling framover, og det planlegges workshoper i eksperimentelle metoder. Fortsetter med seminarer, utlysning av prosjektmidler og det forberedes NFR-søknader. Framtidsmålene til ELLA er å bidra til bærekraftig utvikling, økt likestilling og bedre infrastruktur for tilgjengeliggjøring av forskningsdata. Det er avgjørende å videreutvikle disse pågående satsningsområdene for å på sikt på plass en Ph.d. Forutsetninger for å få til dette er robuste fagmiljøer, tid til forskning, redaksjonssekretærer og en laboratorieleder.

Berit Grønn presenterte arbeidspakke 3: Nasjonal tilbyder av fremmedspråk (tysk, fransk og spansk) i grunnskolelærerutdanningen for trinn 5-10. HiØ har som mål å bli nasjonal tilbyder av disse fremmedspråkene på bakgrunn av undervisningstilbudene vi har i dag, og har i den forbindelse samarbeidsavtaler med andre UH-institusjoner i Norge. Det er et soleklart behov for språklærere på ungdomstrinnet. HiØ er en av få UH-institusjoner som tilbyr fransk, spansk og tysk i GLU 5-10. Det er enestående i sektoren at vi samlet har et stort og robust fagmiljø som kan tilby disse studiene i utdanningen gjennom et nettbasert og fleksibelt undervisningstilbud, inkludert mobilitetsordninger i Erasmus+. Utviklingsavtalen med KD slår fast at «HiØ skal ta et nasjonalt ansvar for engelsk og fremmedspråk i hele utdanningsløpet og være en sentral tilbyder av fremmedspråk i lærerutdanningen». Pågående arbeid i arbeidspakken er inngåelse av samarbeidsavtaler med Universitet i Stavanger og Høgskolen på Vestlandet, og andre aktører i UH-sektoren. Tilbudsbrev og emnepakketilbud for eksterne studenter er under utarbeidelse, fordelt på fire ulike emnepakker og tilpasset ulike studiemodeller ved GLU-utdanninger i Norge. Det er viktig for samarbeidet med andre UH-institusjoner i Norge at språktilbudet/-miljøet ved HiØ profileres. Pågående arbeid i arbeidsgruppen er blant annet deltakelse på fagvalgsdager i GLU 5-10 ved HiØ, UiS og HVL, utarbeidelse av informasjon om emnepakketilbud i fransk, spansk og tysk ved HiØ, markedsføring av emnepakketilbudet, utarbeidelse av manus til markedsføringsfilm, involvering av studenter i markedsføring o.l., harmonisering av emnepakketilbud i fransk, spansk og tysk (forslag til emnerevisjoner) og integrering av undervisning, forskning og samarbeid med praksisfeltet. Det skal gjennomføres et vitenskapelig seminar i november 2022 som skal rette fokus på fransk, spansk og tysk i GLU og samarbeid på tvers av språkfag ved HiØ i samarbeid med andre UH-institusjoner i Norge og Skandinavia. Fokus framover er å styrke samarbeidet om fransk, spansk og tysk i lærerutdanningen i en nasjonal og skandinavisk kontekst, og et ønske om å på sikt inkorporere fransk og spansk i 2.syklus og få synergieffekter mellom masterstudium i fremmedspråk i skolen og 2.syklus i GLU 5-10. Den forskningsbaserte undervisningen i GLU 5-10 involverer studentene ved HiØ i FoU-arbeidet, her pågår det kontinuerlig forskning som resulterer i stadig nye publikasjoner.

Prorektor oppsummerte med å berømme lederne for arbeidspakkene med å evne å se hullene i forskningen, og posisjonere språksatsningen inn mot videre utvikling innenfor disse ulike kontekstene. Hun berømmet også praksisen med å involvere studentene stadig mer i forskningsbaserte aktiviteter, og oppmuntret til videre fokus på kreativitet i utviklingen av arbeidspakkene. Hun lovet å ta med presentasjonene og innspillene med inn i videre arbeid med ny strategi for HiØ, og å holde kontakten med lederne av arbeidspakkene. Avslutningsvis spilte Tore Gimse inn at han hadde savnet spesifikk henvisning til samarbeid med satsningsområdet Det digitale samfunn. Kristin Hagemann svarte at de i utarbeidelsen av SFU-søknaden hadde en arbeidspakke som var avhengig av digital infrastruktur og var basert på samarbeid med IT og språklaben ved UiO. Ida Larsson la til at ulike samarbeid i språkpakkene alltid legger til grunn at vi lever i et digitalt samfunn, og at det finnes mange berøringspunkter som garantert vil resultere i framtidige samarbeidsprosjekter som også vil passe inn under det digitale samfunn. Berit Grønn slo fast at det digitale alltid ligger til grunn for arbeidet selv om det kanskje ikke alltid nevnes eksplisitt.

I etterkant av presentasjonen etterspurte Marianne Løken en egen presentasjon om det nyetablerte tidsskriftet ELLA. Forskningsdirektøren pekte på at lederne for arbeidspakkene etterlyste bedre administrativ støtte, og trakk fram at bibliotekets støtte til å etablere HiØs første tidsskrift bør fremheves i den forbindelse.

 

 

16/22 Prorektor informerte

 

Forslag til vedtak/innstilling

Til orientering.

 

Saksframstilling

Prorektor informerte utvalget om aktuelle saker:

  • Arbeidet med ny strategisk plan: her har skrivegruppen diskutert strategier for bred involvering så tidlig i prosessen som mulig, og som et ledd i dette vil vi blant annet se videre på innspillene fra språksatsningen. Sentralt forskningsutvalg vil være høringsinstans i denne prosessen. Vi lager et opplegg for en god diskusjon på neste oppsatte møte som vil være workshopen som finner sted på Borgarsyssel til høsten.
  • Grunnet kort tid i møtet kommer prorektor tilbake til andre informasjonssaker ved neste anledning.

 

17/22 Leder av stipendiatforum informerte

 

Forslag til vedtak/innstilling

Til orientering.

 

Saksframstilling

Leder av stipendiatforum informerte:

  • Nytt styre på plass i stipendiatforum, med representanter fra alle tre fakulteter. Det nye styret vil gå for nettmøter annenhver fredag, supplert med fysiske møter og andre arrangementer. Prodekanene for forskning besøke forumet rundt hver åttende uke.
  • Det planlegges for Vortex-kurs for alle styremedlemmene og økt aktivitet på forumets nettside, for eksempel presentasjoner av nye stipendiater.
  • Camilla peker på at pandemisituasjonen ikke er over for stipendiatene. De ligger fortsatt etter i arbeidet sitt, de har ikke fått opprettet et nødvendig nettverk de siste årene og det meldes om at veilederne av og til oppleves som fraværende. Det er ikke forumets oppgave å kontakte veilederne, men å gi stipendiatene støtte og å være et inkluderende forum. Kirsti Skovdahl deler mange av de bekymringene Camilla peker på, og uttrykker ønske om å samarbeide med forumet for å være gode ressurser for stipendiatene. Det er enighet om å fortsette denne dialogen for å finne de gode løsningene post-pandemi. Det at prodekanene vil delta jevnlig på møter i forumet blir et viktig tiltak her. Et annet tiltak er framtidig samlokalisering av forskningsadministrasjonen, prodekanene for forskning og stipendiatene ved H2 ved campus Fredrikstad.
  • Utvalget diskuterte hvordan vi kan bidra til et trivslesmålbilde i etterkant av pandemien. Prorektor avrundet diskusjonen med å framheve stipendiatsforums viktige rolle i dette, men understreket av dette må løses i fellesskap.

 

18/22 Orientering om forskningsaktiviteten ved fakultetene og Akademiet 

 

Forslag til vedtak/innstilling

Til orientering.

 

Saksframstilling

Prodekanene for forskning presenterte kort forskningsaktiviteten ved eget fakultet og ved Akademiet.

 

Akademiet:

  • alle BA- og MA-studentene er i sluttfasen av sine prosjekter i disse dager
  • Aktive stipendiater presentere og publiserer, trekker fra Thomas Prestøe og Jacob Oredsson spesielt
  • Serge har bidratt i Nasjonal konferanse om fagfellevurdering i kunstnerisk utviklingsarbeid
  • Serge sitter i styret til verdens største scenografifestival i Praha og planlegger neste års festival
  • Tre søknader om eksternfinansiering ute nå

 

LUSP:

  • Dekan og fakultetsstyre har nå behandlet tildeling av FoU-tid for alle ansatte i fast stilling
  • Mange rekrutteringsprosesser på instituttene
  • Har etablert en ny forskningsgruppe innen posthumanistisk pedagogikk, ledet av Bosse Bergstedt
  • Har også tre søknader om ekstern finansiering ute nå

 

HVO:

  • Forskningstid er nå fordelt mellom fast ansatte også her. Framover blir det viktig å løfte fram diskusjonen. Vi har et stort nettverk og en mengde små prosjekter, men disse er koblet til et fåtall personer. Framover blir det viktig å se på hvordan vi kan involvere flere i samarbeidsprosjekter
  • Har hatt 12 forskningsgrupper, har mottatt søknad om opprettelse av tre nye. Fakultetet er ikke så stort, og strukturene løper på tvers, så her blir det viktig å balansere den strategiske satsningen med god kvalitet

 

 

IIØ:

  • Tre nye søknader om ekstarnfinansiering ute
  • Lyser ut en ny stipendiatstilling i samarbeid med Babysensor
  • Henrik Sætra har startet som 50 prosent leder for det digitale samfunn-satsningen
  • Et par av forskningsgruppene har tatt kontakt fordi de ønsker å orientere seg nærmere mot DDS
  • En tidligere forskningsgruppe har startet en ny gruppe med nesten hele den opprinnelige gruppa
  • Magdalena eller Tore skal ha et forskningskvarter på alle personalmøter på instituttene for å holde fokus på forskningen på denne måten.
  • Økning i antall publikasjoner på langt i 2022, men bare på nivå 1

 

19/22 Eventuelt 

 

Etter kort diskusjon om flytting av workshopen på Borgarsyssel, meldt Marianne tilbake etter møtet at vi kunne flytte workshopen til 14.september, og Outlookinnkallingen til neste møte er endret til dette.

Publisert 25. mai 2022 09:00 - Sist endret 14. nov. 2022 14:04