Innkalling til møte 26. januar 2022

Innkallingen er sendt til:

Kristi Cecilie Grønvold Bache, Øyvind Gjems-Fjeldbu, Tore Gimse, Kirsti-Iren Skovdahl, Serge von Arx, Trine Eker Christoffersen, Camilla Gjellebæk, John Molands, Marianne Løke (Østfoldmuseene) og Andreas Bye (IFE)

Eventuelle forfall meldes sekretæren på e-post torunn.s.boger@hiof.no.

 

 

1/22 Godkjenning av referat fra møtet 10.november 

 

Forslag til vedtak/innstilling

Referatet godkjennes med følgende tilføyelse: Forslag fra Tore Gimse: «Jeg synes referatet er dekkende i forhold til diskusjonene på møtet, men tenker at konklusjonen på mandat-punktet bør være litt mer konkret i forhold til videre behandling. Så jeg foreslår at vedtaksforslaget:

«Alle innspillene tas med inn i et videre arbeid med revidering av mandatet. Et revidert mandat vil legges ved referatet for videre innspill.» utvides med «…og avsluttende behandling på neste møte.» samt prorektors tilsvar til dette.

 

Saksframstilling

Referatet sendt til møtedeltakerne i etterkant av forrige møte.

 

2/21 Mandat 

 

Forslag til vedtak/innstilling

Til orientering.

 

Saksframstilling

Mandatet utvalget diskuterte seg fram til på forrige møte er godkjent av rektor per 17.november 2021 og kan leses i sin helhet her.

 

3/22 Prorektor informerer 

 

Forslag til vedtak/innstilling

Til orientering.

 

Saksframstilling

Prorektor informerer utvalget om aktuelle saker, dette vil være et fast punkt på agendaen framover.

 

4/22 Leder av stipendiatforum informerer 

 

Forslag til vedtak/innstilling

Til orientering.

 

Saksframstilling

Leder av stipendiatforum informerer, dette vil være et fast punkt på programmet.

 

5/22 Orientering om forskningsaktiviteten ved fakultetene og Akademiet 

 

Forslag til vedtak/innstilling

Til orientering.

 

Saksframstilling

Prodekanene for forskning presenterer forskningsaktiviteten ved eget fakultet og ved Akademiet. Hver prodekan får ca. 10 minutter til sin gjennomgang, med fokus på tre hovedpunkter: hva fungerer, peke på utfordringer og presentere status for HiØs satsningsområder.

 

6/22 Gjennomgang av revidert funksjonsbeskrivelse for forskningsgrupper og mal for aktivitetsplan for forskningsgrupper 

 

Forslag til vedtak/innstilling

Funksjonsbeskrivelsen og mal for aktivitetsplan vedtas.

 

Saksframstilling

Forskningsgruppelederne har hatt mulighet til å levere høringssvar på revidert funksjonsbeskrivelse og mal for aktivitetsplan til prodekanene som stiller med tilbakemeldingene i møtet. 

 

Funksjonsbeskrivelse for forskningsgrupper ved HiØ

-  utarbeidet at prorektor forskning og formidling, prodekaner forskning og forskningsdirektør

 

En forskningsgruppe er en faglig arena for ansatte som deler interesse for et forskningsfelt. Gruppen skal styrke det faglige samarbeidet mellom enkeltforskere og andre forskningsmiljøer internt og eksternt og skal bl.a. støtte videreutvikling av studieprogram og de strategiske satsingene ved høyskolen, der det er naturlig. En forskningsgruppe kan være tverrfaglig sammensatt.

 

Sammensetning og organisering

  • Vitenskapelig ansatte er normalt tilknyttet én forskningsgruppe, men dersom man jobber tverrfaglig vil det være naturlig å delta i flere forskningsgrupper. Masterstudenter kan også være medlemmer av forskningsgrupper. Andre student- og ansattgrupper inkluderes der dette er formålstjenlig.
  • En forskningsgruppe vil normalt ha 5-15 medlemmer. Det er ingen øvre begrensning på antall medlemmer i en forskningsgruppe, men størrelsen bør ikke hindre reell forskningssynergi i gruppen.
  • Forskningsgruppens møter bør normalt være annonsert og åpne for andre interesserte.
  • Forskningsgruppen skal til enhver tid ha en leder (se eget punkt om ledelse).
  • Forskningsgruppen kan være fakultetsovergripende, men bør være underlagt fakultetet der forskningsgruppeleder er tilsatt.  
  • Akademiet for scenekunst har organisert sin KU-virksomhet annerledes enn de øvrige fakultetene ved høgskolen, og denne funksjonsbeskrivelsen gjelder dermed ikke for disse. ­

Kriterier for å etablere og opprettholde forskningsgrupper

  • Forskningsgrupper kan etableres, endres og avvikles etter initiativ fra ansatte eller ledelsen.
  • Etablering eller en større endring av en forskningsgruppe skal forankres og godkjennes hos fakultetsledelsen ved prodekan forskning.
  • Forskningsgruppen skal innen utgangen av januar hvert år utarbeide en årlig aktivitetsplan tilpasset kompetansen og aktiviteten i gruppen med vekt på prosjektakkvisisjon, vitenskapelig publisering og forskningsformidling. Aktivitetsplanen skal inneholde et budsjett som gir grunnlag for forskningsgruppens finansiering (se eget punkt om Finansiering). Mal for forskningsgruppers årlige aktivitetsplan finnes HER og aktivitetsplanene skal sendes prodekan forskning ved fakultetet innen 31. januar.
  • Forskningsgruppen skal rapportere på årets aktiviteter innen 31. januar kommende år. Rapporten skal ta utgangspunkt i aktivitetsplanen for året det rapporteres fra.
  • Forskningsgruppen skal ha en oppdatert nettside på norsk og engelsk som følger høgskolens mal for forskningsgrupper. Forskningsprosjekter av en viss størrelse skal også presenteres på høgskolens nettsider, følge høgskolens mal for forskningsprosjekter og lenkes til aktuelle forskningsgrupper.

Ledelse

Forskningsgruppeleder bør fortrinnsvis være professor, dosent eller førsteamanuensis, men kan være førstelektor dersom han/hun tilfredsstiller kriteriene for erfaren forsker iht. til kriteriene i EUs Charter and Code (4 års samlet forskererfaring etter mastergrad).

Forskningsgruppeleder

  • skal sammenkalle gruppen til regelmessige møter.
  • er ansvarlig for at det utarbeides og leveres en årlig aktivitetsplan for gruppen
  • er ansvarlig for rapportering av forskningsgruppens aktiviteter innen gitte frister.
  • skal fungere som bindeledd mellom forskningsgruppen, instituttledelsen og prodekan forskning, samt være kontaktpunkt for interne og eksterne henvendelser.
  • tar opp nye medlemmer i gruppen og registrerer om medlemmer trekker seg fra gruppen. Prodekan forskning involveres ved uenighet om medlemskap eller aktiviteter i forskningsgruppen.
  • forventes å bidra aktivt til å bygge et forskningsnettverk for gruppen.
  • er ansvarlig for forskningsgruppens profilering på HiØs nettsider.
  • skal sikre at relevant forskningsinformasjon deles i gruppen.

Finansiering

Fakultetene stiller driftsmidler til rådighet for forskningsgruppene basert på forskningsgruppens aktivitetsplan. Det er prodekan forskning som tildeler midler til forskningsgruppen i samråd med instituttledelsen. 

Aktivitetsplanen skal inneholde et budsjett med planlagte kostnader gjennom året og beskrivelser av forventet vitenskapelig utbytte for alle budsjettpostene. Finansiering vil dermed være behovsprøvet og etter individuell avtale med den enkelte forskningsgruppe.

Det er mulig å søke om midler utenom aktivitetsplanen i særskilte tilfeller dersom det oppstår uforutsette behov for finansiering i løpet av året.  

Det forventes at forskningsgruppene søker eksterne midler til organisering av forskningsaktiviteter. Veileder for denne prosessen ved HiØ finnes HER.

 

7/22 Eventuelt 

 

 

 

Publisert 17. jan. 2022 11:14 - Sist endret 23. mars 2023 11:20